epidural ne izaziva autizam

Novo naučno istraživanje dokazalo: Epidural ne izaziva autizam

Nauka je rekla svoje: epiduralna anestezija ne izaziva autizam! Da li epidural povećava šanse za razvoj autizma kod deteta goruće je pitanje poslednjih 7 godina.

Ovo pitanje prvi put se nametnulo nakon jedne velike studije rađene u Francuskoj, 2014. godine. Studija objavljena u časopisu Science pokazala je da upotreba spinalne anestezije (kakva je i epidural), dovodi do povećane koncentracije soli i hlorida u mozgu novorođenčeta. Naučnici koji potpisuju francusku studiju tada su upozorili da ovakvi nalazi sugerišu da bi epidural mogao da izaziva autizam i da je neophodno detaljno naučno istraživanje.

U međuvremenu, dve ekipe naučnika, jedna iz Danske i jedna iz SAD, bacile su se na posao. Rezultati istraživanja objavljeni su tokom septembra, a oba sugerišu isto: epiduralna analgezija ne može se povezati sa povećanim rizikom od autizma.

Danska ekipa naučnika proučavala je podatke o svoj deci rođenoj između januara 2006. godine i decembra 2013. Ukupno, obrađeni su podaci skoro pola miliona dece:  479,178 children. Svako peto dete rođeno je uz epiduralnu anesteziju. Pa ipak, stopa autizma u zemlji se nije povećala iz čega su naučnici izvukli zaključak da nema dokaza da epidural izaziva autizam.

U Kanadi su naučnici pratili decu rođenu između 1. aprila 2000. godine i 21. decembra 2014. godine. Obuhvat dece je nešto manji, 388.245, a zaključak istraživanja je isti: nema dokaza da epidural povećava rizik od kasnijeg razvoja autizma.
ChaNaWiT/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije