dojenje sa silikonima
31.03.2023 Dojenje

Da li je moguće dojenje sa silikonima?

Ako očekujete ili planirate bebu, moguće je da se brinete da li je dojenje sa silikonima dozvoljeno ili uošte moguće. Otkrivamo vam odgovore na sva pitanja o tome.

Ipak, ukoliko do sada još uvek niste imali operaciju, važno je da porazgovarate sa svojim hirurgom o tome kako biste bili u potpunosti sigurni i sprečili komplikacije.

Da li je moguće dojenje sa silikonima?

Operacija implantacije silikona može se uraditi na dva načina, od kojih oba ne bi trebalo da utiču na dojenje. Ipak, kada se prave rezovi na koži, to može izazvati oštećenje nerava koji okružuju bradavicu. To može ometati normalnu proizvodnju mleka.

Ako razmišljate o operaciji implantacije, važno je da napomenete svom lekaru da planirate da imate bebu, kao i da dojite.

Dojenje sa silikonima: komplikacije

U zavisnosti od vrste reza napravljenog tokom implantacije zavisi od toga da li postoje komplikacije. Većina implantata se postavlja ispod mlečnih kanala, čime se izbegava što je moguće više potencijalnih problema.

Ako je rez napravljen ispod pazuha ili na mestu gde se dojka spaja sa zidom grudnog koša, manje je verovatno da ćete imati problema sa dojenjem. To je zbog toga što ove vrste procedura ne ometaju mlečne kanale ili granulaciono tkivo.

Da li silikoni utiču na proizvodnju mleka?

Sve dok vaše mleko ne počne da nadolazi, pri samom kraju trudnoće, ili nedugo nakon porođaja, teško je znati da li će implantati uticati na količinu mleka. Pročitajte i ovo: Kada počinje nadolaženje mleka i da li ga imate dovoljno? (mojabeba.rs)

Ako je operacija zahvatila areolu (područje oko bradavice), veća je verovatnoća da ćete imati problema sa dojenjem jer nervi i tkiva mogu biti oštećeni. To može uzrokovati komplikacije kao što je smanjenje količine mleka.

Mnoge mame uopšte nemaju komplikacije i mogu da doje bez ikakvih problema. Ali ako primetite bilo kakve probleme ili osećate da imate smanjenu količinu mleka, važno je da razgovarate sa svojim lekarom ili ginekologom, jer vam oni mogu savetovati kako da povećate proizvodnju mleka prirodnim putem.
Miljana Momirović

fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije