Godišnji odmor – kod kuće

Mnogi od vas će, zbog opšte poznatih razloga, odložiti letovanje za neka sigurnija vremena. Ipak, to ne znači da ne možete i ovoga leta doživeti nezaboravne letnje trenutke sa svojom bebom…

Boravak na nekoj primorskoj destinaciji, za većinu ljudi, jedno je od najlepših sećanja iz detinjstva. Međutim, pandemija je zaustavila, ili bar znatno poremetila, uobičajene životne tokove u gotovo svim sferama, uključujući putovanja i letovanja…

Sve one aktivnosti što su prošle godine bile uobičajene – izleti u prirodu, odlasci na bazen, zoo-vrt, igraonice na otvorenom i sl. – ovog leta su obavijene strepnjom i mislima koje nam nikada ranije nisu padale na pamet.

No, kreiranje nezaboravnih uspomena moguće je i ako odlučite da ostanete kod kuće. Pre svega, nepodeljena roditeljska pažnja najvažniji je deo ove priče, baš kao da ste negde na odmoru. Postoje brojne aktivnosti koje mogu biti odraz onoga što inače radite na odmoru, a u kojima će vaš mališan podjednako uživati, učiti i sticati lepe uspomene.

Ako ste planirali ODLAZAK NA MORE

Boravak na plaži je multisenzorno iskustvo za mališana, jer u ovom ambijentu on može mnogo toga da vidi, dodirne, čuje, pomiriše i, naravno, da okusi. Mališan je blizu vode, što znači mogućnost za sticanje i razvoj brojnih fizičkih veština. Različite igre u vodi sjajno su polje za istraživanje i avanture! Takođe, zvuk mora je sličan beloj buci, koju je vaša beba slušala tokom intrauterinog života, zbog čega će on delovati smirujuće na nju.

Ideje za kreiranje osećaja boravka na moru, ali kod kuće…

Domaći sladoled

Ovo je sjajan način da napravite domaći sladoled. Za dve porcije: stavite 300 ml delimično obranog mleka, 1 kašiku šećera i 1 kašičicu ekstrakta vanile u kesicu za sendviče sa zipom. Trebaće vam još jedna veća plastična kesa sa zipom. U veću kesu stavite 1 kg leda i 6 kašika morske soli, a onda u to spustite manju kesicu sa sladoledom i dobro zatvorite. Što se tiče zabavnog dela ove priče, pustite neku muziku i dajte mališanu da prebacuje kesicu iz ruke u ruku, ili da je protresa, bar 15 minuta. Nakon toga, servirajte sladoled kašikom u činijice i uživajte!

Jestivi pesak

Jednostavno, pomešajte 300 g brašna sa 125 ml ulja. Kada masa počne da se grudva, rukama je razbijte u teksturu nalik pesku i prebacite u plastičnu činiju. Dozvolite mališanu da od ovog „peska” pravi oblike pomoću malih kalupa!

Trka čamaca

Napunite nekoliko manjih plastičnih čaša vodom (do jedne trećine) i zatvorite ih folijom. Potom napravite manji rez na sredini i kroz njega provucite štapić, ili slamčicu. Ostavite u zamrzivaču preko noći. Neka mališan napravi mala jedra od papira, koja ćete zalepiti za štapić/slamčicu. Skinite plastične čaše i dobićete sjajne ledene brodiće, koje ćete potom „porinuti” u vodu, koju ste sipali u duboki lavor, i pravac napolje. Trka čamaca može da počne!

Ako ste planirali ODLAZAK NA KAMPOVANJE

Kampovanje je idealan način za porodično zbližavanje, baš kao i za jačanje osećaja povezanosti s prirodom. Pod pretpostavkom da već imate iskustva u ovome, onda znate da su, bez obzira na vaš trud, prašina i nečistoće uobičajeni deo ove priče. No, to nije ništa strašno. Istraživanja pokazuju da mališani koji u prvoj godini života dolaze u kontakt s nečistoćama, mikrobima i alergenima mnogo ređe obolevaju od astme i alergija kasnije. Iskustvo izolacije nas je, budući da smo bili primorani da fizički usporimo, naučilo da postanemo svesniji svog okruženja, što je korisna lekcija i za decu.

Simulirajte boravak u šatoru i izvucite sve koristi ovog iskustva, uz ideje koje nudimo…

Snovi ispod zvezda

Ako imate opremu za kampovanje, kao i baštu i prostor u kojem možete da postavite šator, obavezno to uradite. Imajte na umu da je najvažnije kvalitetno vreme koje ćete posvetiti mališanu – on će beskrajno uživati u tome da mama i tata zajedno s njim spavaju u šatoru!

Napravite prirodnu narukvicu

Pažljivo obmotajte selotejp traku oko ručnog zgloba mališana, tako da lepljivi deo bude na spoljašnjoj strani. Onda pođite u potragu po bašti, ili kroz lokalni park, za listićima i cvetićima, koje će dete potom lepiti na svoju „narukvicu”.

Obavezne poslastice za kampovanje

Svi kamperi uvek imaju gotovu hranu u zalihama, što uključuje i suvi keks. Zahvaljujući tome, lako možete da kreirate atmosferu kampovanja. Uzmite četiri suva biskvita, stavite ih na tepsiju i na svaki poređajte po dve kocke čokolade. Kratko grilujte na visokoj temperaturi. Potom poklopite ove komade drugim biskvitom (napravite „sendvič”), blago pritisnite i, pre služenja, sačekajte da se prohladi.

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije