prvi podoj, problemi sa dojenjem
28.04.2022 Dojenje

Prvi podoj: sve što o njemu treba da znate

Dojenje je predivno iskustvo koje će vas  ispunjavati i stvarati neraskidivu vezu s vašom bebom. Pa ipak, sa svim novim stvarima koje se dešavaju oko vas, verovatno neće uvek glatko teći! Evo odgovora na pitanja koja najčešće muče majke tokom prvih podoja.

Prve nedelje dojenja nisu lake!

Prve dve nedelje dojenja zahtevaju mnogo strpljenja i opuštenosti, jer je to specifičan period na prilično zahtevnom putu ka ovladavanju tehnikama dojenja. Posebno komplikovano može biti ukoliko je reč o potpuno novoj veštini i za mamu  i za bebu (iskusnije mame se daleko lakše snalaze, iako i njima nekad treba pomoć). Dodatni pritisak i osećaj zbunjenosti može stvoriti činjenica da svi o dojenju pričaju kao o prirodnom procesu, pa ipak, u praksi vi možete primetiti da na početku i ne ide baš tako lako, te da je potrebno vremena i vežbe da se savlada.

Kako izgleda prvi podoj?

Šta možete da očekujete tokom prvog podoja? Bebe najčešće imaju potrebu da sisaju već tokom prvog sata nakon rođenja. Prvi put kad to budete radili, važno je da imate kontakt “koža na kožu” koliko god je to moguće, i to tako što ćete pustiti bebu da leži na vašim grudima dok ne oseti potrebu da sisa.
Prvi podoj je jedinstven i divan osećaj i nemojte ga kvariti time što ćete očekivati da sve teče glatko ili kao po knjizi. U redu je i ako je bebi teško da uvati bradavicu, u redu je i ako prekidate nekoliko puta da biste se namestili, u redu je i ako beba zaspi… Nemojte se čak nervirati ni ako vam kažu da beba nije pojela dovoljno. Ovi privi podoji imaju tu funkciju da obezbede dotok mleka tako da – mazite se i vežbajte. Već za nekoliko dana, sve će doći na svoje mesto. (Pročitajte i: 12 najčešćih problema s dojenjem i isto toliko sjajnih rešenja! )

Koliko podoj treba da traje?

To što podoj traje kraće ne znači da se beba nije najela. Neke bebe vole da se hrane samo na jednoj strani, dok druge uživaju na obe dojke. Nekima će biti dovoljno pet minuta, dok će se druge hraniti i do 40 minuta, čak i duže. Nemoguće je da predvidite kojim će tempom i na koji način vaša beba sisati. Dužina porođaja takođe može uticati na prvi podoj. Ukoliko ste imali kratak i snažan ili dug i iscrpljujući porođaj, tada će se vaša beba osećati napeto i nelagodno. Porođaj može učiniti da nežna glavica vaše bebe bude još osetljivija i da joj prija da leži samo na jednoj strani tokom podoja.

Da li beba mora da jede na tri sata?

Čestitamo! Uspešno ste nahranili svoju bebu! Sada sebi verovatno postavljajte pitanje – kad treba da bude drugi podoj. No, o tome ne treba još da razmišljate. Najpre se dobro odmorite. U prvom danu razmak  između podoja može biti i šest sati, kako bi mama i beba uspele da “uhvate dah”, da se naspavaju i “napune baterije”. Međutim, ukoliko beba u međuvremenu bude gladna i želi da sisa umesto da spava, važno je da joj zadovoljite potrebu.
Nakon što povratite energiju, već posle dan do dva, omogućite bebi da sisa kad god poželi. Vodite samo računa o jednom: u prva četiri dana, razmak između podoja ne bi trebalo da bude duži od 4 sata zbog dojenačke žutice. Na kraju prve nedelje dojenja, beba će se i sama ustaliti na periode od oko tri sata. Ipak, ovo nije peciznih tri sata. Nekada će beba tražiti da jede na dva sata, možda će noću praviti razmake od četiri, pa i pet sati. Proverite da li su pelene pune, da li je beba mirna, da li napreduje na vaše oči… Ako je odgovor da, opustite se. Ako vam instinkt govori da nešto nije u redu, da vaša beba jede malo ili da se ne skida sa dojke, potražite savet patronažne sestre ili pedijatra.

Da li je moja beba dovoljno jela?

Posmatrajte koliko često beba guta: Ukoliko više puta mora da povuče mleko pre nego što ga proguta, znači da mora više da “radi”, zbog čega i podoji duže traju. Mleko ulazi u bebin stomak sporijim tempom, zato što beba mora da provede više vremena dok ga ne navuče, i tada dojenje može trajati veoma dugo i beba će stalno tražiti da sisa. Nasuprot tome, kad je protok mleka dobar, bebin stomak se brzo puni mlekom, zbog čega će proces hranjenja biti kraći, a beba će brže postati zadovoljna i smirena. (Saznajte koliko beba treba da jede!)

Koji je najbolji položaj za dojenje?

Tokom prvih dana i noći bićete u prilici da isprobavate najrazličitije tehnike i poze kako biste pronašli one koje vam najviše odgovaraju. Ne brinite ako neki “zahvati” budu potpuni promašaj. Nema iste mame i bebe, pa ne postoji ni univerzalni plan hranjenja koji će odgovarati svim ili nekom broju beba. Jedno zlatno pravilo ipak može pomoći vama i vašoj bebi: ponudite obe dojke tokom svakog podoja, i to radite od samog starta.

Beba ne može da uhvati bradavicu

Čest je slučaj da nakon porođaja forcepsom beba može da stavi bradavicu u usta ali da ništa ne uspeva da posisa, dok su bebe posle porođaja carskim rezom obično dosta uspavane i često i ne otvaraju usta kako bi mogle da stave bradavicu u njih.
Jedna od tehnika uspešnog dojenja jeste “oblikuj i stavi”, zahvaljujući kojoj možete da oblikujete svoju bradavicu tako da je beba brže stavi u usta i lakše i efikasnije počne da sisa.

Izvodi se tako što kažiprst i palac postavite u V-oblik i zatim ih stavite što dalje od bradavice – tako da jedan bude na 3 sata, a drugi na 9. Zatim ih pritisnite kako bi se bradavica skupila što je moguće više i kako biste je lakše mogli staviti bebi u usta. Obratite pažnju na to da je postavite tako da bude na vrhu bebinog nepca. Držite bradavicu dok beba nekoliko puta ne povuče mleko, a zatim je polako pustite.

 
golubovy/GettyImagesPlus

još iz kategorije