pobedite strah od porođaja

Pobedite strah od porođaja!

Gotovo da nema prvorotke koja nije osetila strah od porođaja, u to možete biti sigurni. Ipak, strah je stanje pri kojem se u našem organizmu javlja „bori se ili beži“ reakcija, a nijedna od te dve opcije nije dobro rešenje kad nastupi porođaj. Umesto toga, najbolje je da se na vreme upoznate sa svim izazovima koje donosi porođaj, te mogućnostima i načinima da se prevaziđu problemi. Drugim rečima – da se suočite sa svojim strahovima.

Možda će vas odmah na početku umiriti činjenica da nipošto niste usamljeni u svom strahu. Naučnici procenjuju da oko 14% žena pati od tokofobije, ektremnog straha od porođaja, koji zahteva stručnu pomoć. Ako osećate da je vaš strah prejak ili da prečesto brinete zbog porođaja, porazgovarajte sa svojim ginekologom. Međutim, mnogo je žena čiji strah od porođaja nije toliko ekstreman da zahteva pomoć stručnjaka, ali je, ipak, postojan i stvaran. Ukoliko ste i vi jedna od njih,tekst koji sledi pomoći će vam da se lakše nosite sa strahom koji osećate. (Pročitajte i: Vežbe za lakši porođaj)

Strah od porođajnog bola

Strah od bola pri porođaju svakako je ono što većinu žena najviše muči. Normalno je da se plašite tog bola, između ostalog i zato što ljudi često vole da pitaju trudnice kako nameravaju da se izbore s bolom na porođaju, ili još gore, da prepričavaju svoje horor priče.
STVARNOST: Ipak, svaki porođaj je različit i priča je za sebe. Bol koji se pri porođaju oseti zavisi dosta i od toga koliko se sigurno osećate. U većini slučajeva, ako se sve odvija kako treba, porođaj ne bi trebalo da je previše bolan. Niti je bol neprestan – između kontrakcija, koje traju oko 60 sekundi, nastupa blažena pauza bez bolova, koja traje oko dva minuta čak i kad porođaj zaista krene. Zapravo, oko tri četvrtine ukupnog vremena provedenog u sali ode na pauze između kontrakcija, što znači da tad ne osećate bolove.
ŠTA MOGU DA URADIM? Prestanite da slušate tuđa iskustva i pokušajte da raionalizujete svoj strah. Ako ne ide, uvek postoji opcija da se opredelite za porođaj pod dejstvom epiduralne analgezije. (Saznajte i: Epidural: Kako do bezbolnog porođaja)

Strah od intervencija (carski rez, indukcija…)

Dosta nas se boji bolnica, injekcija, intervencija, ležanja, tako da je strah od neplaniranih intervencija tokom porođaja dosta raširen, ali i racionalan i razumljiv.
STVARNOST:
Medicinska intervencija postala je uobičajen deo porođaja danas, a vrlo često se pokaže kao spasonosna i po majku i po bebu. Ponekad je korisno razmisliti kakve se tačno intervencije pribojavate i proučiti načine na koji se one mogu izbeći. Na primer, ako ne biste voleli da vam daju indukciju, a već ste probil termin, možete zamoliti da sačekate još nekoliko dana, tokom kojih ćete biti pod nadzorom, da biste bili sigurni da je sve u redu. Ili, ako se užasavate instrumentalnog porođaja, odnosno korišćenja forcepsa ili vakuuma, možete se s doktorom odmah dogovoriti da vam se uradi carski rez. Ako se, pak, plašite carskog reza, tokom kojeg vlada tišina isprekidana samo zveckanjem instrumenata, možete zamoliti da vam puste muziku, kao i da vam bebu odmah stave na grudi, da bi se uspostavio kontakt koža uz kožu.
Čak i kad su medicinske intervencije u pitanju, uvek imate mogućnost izbora.
ŠTA MOGU DA URADIM? Razmislite o porođaju uz pratnju dule, babice ili čak supruga. Porazgovarajte o tome s dulom ili s babicom dosta pre porođaja, kako biste imali priliku da se upoznate i zbližite. Kad se osećate opušteno, mogućnosti  za lak porođaj se značajno povećavaju. Pored toga, osećaj da ste u blizini osobe u koju imate poverenja, olakšaće i situaciju ako se zaista ispostavi da će vam trebati intervencija.

Strah od nepoznatog

Iza straha od porođaja sečesto krije zapravo samo strah od nepoznatog, neizvesnosti šta će se desiti. Većina nas nikada nije videla porođaj uživo, već samo one na televiziji, gde se te scene često predstavljaju dramatičnijim nego što zapravo jesu. Nepoznato nam je i ono što dolazi posle porođaja, kako je to brinuti se za bebu i biti majka. (Proverite i: Saveti babica za lakši porođaj)

STVARNOST: Danas nam na raspolaganju stoji veoma mnogo izvora informacija o porođaju, a na društvenim mrežama ima zaista mnogo grupa čije članice jedva čekaju da podele svoja iskustva i umire svaku zabrinutu buduću majku. O majčinstvu se takođe mnogo priča i na Fejsbuku i Instagramu. Trudnoća je savršen period da popunite sve rupe u postojećem znanju o porođaju i da se kroz tuđa iskustva upoznate s različitim tipovima porađanja, istovremeno se upoznajući bolje i sa svojim emocijama i stavovima po pitanju majčinstva.
MOGUĆNOSTI:
Nemojte ostajati u mraku, odnosno neznanju. Toliko je puno mesta i načina da se informišete. Posebnu pažnju obratitena pozitivna iskustva, gledajte filmove u kojima je porođaj prikazan na lep način i pratite Instagram naloge koji će vas ispuniti slatkim iščekivanjem i pojačati vam pozitivno uzbuđenje. Dajte sebi priliku i da zamišljate kakva biste majka voleli da budete, a ako shvatite da takve misli u vama bude nelagodu ili nesigurnost, potražite podršku – kod priljateljica, bliskih ljudi, stručnih savetnika ili na društvenim mrežama. Trudnoća je svakako pravo vreme da zatražite i dobijete pomoć za šta god mislite da vam treba.

Šta da radim ako se plašim porođaja?

Čega god da vas je zapravo strah, najbolji lek za to uvek su prave informacije i znanje. Možda ćete osetiti poriv da zabijete glavu u pesak, ali kad je porođaj u pitanju, strahovi se najbolje rešavaju tako što ćete se s njima suočiti. Na taj način, preuzimate kontrolu u svoje ruke i dobijate pravu svest i osećaj da je to vaše telo, vaša beba, vaš porođaj. Toliko je mogućnosti i izbora, a jedino vi upravljate svojim izborima. Mnogim ženama je od velike pomoći vežba vizualizacije. Pokušajte da zamislite sve žene koje su trudne ili se porađaju u tom trenutku. Samo pomislite na tu udruženu snagu, ali i na snagu onih koje su se porodile pre toga. Baš kao što su to učinile one, i vi možete da se suočite sa svojim strahovima i uradite to!
kipgodi/GettyImagesPlus

još iz kategorije