vežbe za lakši porođaj
14.02.2022 Porođaj

Vežbe za lakši porođaj

Praktikovanje joge dokazano je delotvoran metod za ublažavanje anksioznosti i odličan način da se mentalno pripremite za porođaj. Što je najvažnije, ove vežbe su bezbedan i efikasan trening za telo koje vam pomažu da se spremite za porođaj. 

Da biste postigli cilj, nije neophodno da je praktikujete tokom cele trudnoće, premda su u tom slučaju najbolji rezultati. No, čak i ako s određenim vežbama počnete u 34. nedelji trudnoće, obezbedićete bebi dovoljno prostora da zauzme pravilan položaj. (Pročitajte i: Saveti babica za lakši porođaj)

Vežbe za lakši porođaj

Leptir poza

Što više prostora obezbedite za bebu, time će se ona više spuštati u karlici. To je i osnovni cilj praktikovanja ove vežbe. Bez obzira na to koliko je grlić otvoren, ako je bebina glava i dalje previše visoko, što se ponekad dešava, potiskivanje bebe trajaće duže i biće bolnije. Ukoliko pre porođaja uspete da postignete da bebina glava bude niže u karlici, onda će i porođaj trajati kraće i biće manje bolan.

Kako se izvodi:

1 Sedite na pod i savijte noge u “turski sed”. Potom spojte tabane celom površinom i dozvolite da se kolena prirodno spuste do poda (otprilike).

2 Ako ne osećate nikakvu fizičku nelagodu, pokušajte da pomerate kolena gore-dole (leptirov let), ukoliko to možete.

3 Udišite dok spuštate kolena i izbacujte vazduh dok ih podižete. NAPOMENA: Ne praktikujte ovu pozu ukoliko patite od dijastaze pubične simfize (SPD), jer će se ovo stanje pogoršati.

Čučnjevi

Čučnjevi su korisni za otvaranje karlice i mogu da pomognu u pripremi tela za položaj u kome ćete biti tokom porođaja. Ipak, nemojte praviti nagle pokrete niti forsirati telo. U slučaju poprečnog položaja bebe ili hemoroida ne preporučuje se izvođenje čučnjeva.

Kako se izvode:

1 Ako je potrebno, zbog održavanja ravnoteže tela, držite se za zid. Takođe, možete zamoliti partnera da stoji iza vas kako bi vam njegove ruke bile oslonac.

2 U stojećem položaju, s nogama razmaknutim u širini kukova, polako se spuštajte u čučanj do nivoa u kome ne osećate nikakvu fizičku nelagodu. U jednom intervalu vežbi napravite nekoliko čučnjeva.

Jednostavne vežbe istezanja

Zbog dužeg sedenja/rada za stolom, vilica i vrat su pod većim stepenom tenzije, što može da uslovi (tenzione) glavobolje. Umerene vežbe istezanja vrata mogu da poboljšaju cirkulaciju krvi/kiseonika i da ublaže glavobolje.

Kako se izvode:

1 Nagnite glavu na levu stranu pa levu šaku položite na vrh glave, čime ćete naglasiti efekte istezanja vrata.

2 Ponovite iste pokrete na desnoj strani.
Nensuria/GettyImagesPlus

još iz kategorije