oporavak posle porođaja
22.02.2023 Porođaj

Oporavak posle porođaja: Sve što treba da znate

Buduće mame se uglavnom trude da ne razmišljaju previše o tome šta ih čeka nakon porođaja. Međutim, treba da se pripremite na to kako otprilike teče oporavak posle porođaja. Svaki porođaj teče drugačije, ali bolovi, posekotine i modrice su veoma česti u periodu koji dolazi posle. Šavovi mogu biti jako neprijatni, a proces oporavka mora da potraje neko vreme.

Kako biste najlakše podneli proces oporavka, pročitajte ovaj tekst koji donosi mnoštvo informacija koje treba da znate.

Oporavak posle porođaja: Na šta buduće mame treba da se pripreme

Ukoliko se pitate da li ćete nakon porođaja imati šavove, morate znati da je to sasvim moguće. Pukotine i posekotine perineuma su veoma česte u toku porođaja jer područje između vagine i anusa mora u velikoj meri da se rastegne prilikom vaginalnog porođaja. Čak postoji mogućnost da če doktor ili babica napraviti mali rez na perineumu kako bi pomogli da porođaj bude lakši. Naziv tog zahvata je epiziotomija, a najveća šansa da do njega dođe je ako se prvi put porađate vaginalno.

Šta sve dovodi do bolova?

Epiziotomija: Zahvat prilikom porođaja kojim se pravi rez na perineumu.

Prvi vaginalni porođaj: Najveći broj majki doživljava velike bolove u toku prvog vaginalnog porođaja.

Potpomognuto porođaj:  Kada vaš porođaj traje dugo i zahteva medicinske alate, postoji veća šansa da ćete doživeti cepanje kože.

Predugo guranje: Ovo je još jedan od znakova da na porođaju nije sve teklo glatko, te može izazvati različite tegobe u narednim danima.

Distocija ramena: Ukoliko se bebina ramena ili jedno od njih zaglave iza vaše kosti prilikom porođaja, najčešće su potrebni alati koji će cepati vašu kožu.

Krupna beba: Što je beba krupnija, to je porođaj teži i bolniji.

Koliko šavova je obično potrebno?

Nakon što je porođaj završen, doktor je dužan da pregleda vašu vaginu, perineum i rektum i proveri da li je došlo do cepanja kože. Cepanja kože mogu se kategorizovati na sledeći način:

  1. stepen cepanja uključuje samo jedan sloj kože i postoji mogućnost da nema potrebe za šavovima.
  2. stepen cepanja uključuje i kožu i mišić, te je šivenje neophodno i može se obaviti uz lokalnu anesteziju.
  3.  i 4. stepen cepanja je ređi i podrazumeva ranu koja je dublja i može se proširiti na mišić koji kontroliše rektum. Ovakvo cepanje mora se obaviti u operacionoj sali i uglavnom zahteva totalnu anesteziju.

Koliko dugo traje oporavak posle porođaja?

Za svaku mamu oporavak teče različito. Vreme zarastanja zavisi od stepena cepanja, međutim, optimalno trajanje oporavka je oko mesec dana. Potrebno je da znate da osim zarastanja od cepanja i šavova treba da zarastu modriste i da spadnu otoci kako biste mogli da se vratite u prethodno, potpuno funkcionalno stanje.

Kako ubrzati oporavak od porođaja?

Osim mirovanja i udobne odeće, postoji još nekoliko stvari kojima možete ubrzati proces oporavka. Između ostalog, postoje lekovi protiv bolova kojima nećete štetiti bebi putem dojenja, a koje vam može prepisati lekar. Pored lekova protiv bolova, nekada su zarad sprečavanja infekcija potrebni i antibiotici. Osim toga, važno je voditi računa o higijeni koja podrazumeva da redovno menjate uloške, perete ruke pre i posle korišćenja toaleta. Izbegavajte naporne aktivnosti u ranim fazama oporavka.

Ukoliko budete redovno i zdravo jeli, a zatim pili dovoljno tečnosti, pomoćićete sebi da izbegnete zatvor, a samim tim i naprezanje prilikom odlaska u toalet koje može biti veoma bolno.

Oporavku doprinose i vežbe za karlično dno. Uverite se da ih radite pravilno i svakodnevno.

Sedenje može izazvati bol u periodu neposredno nakon porođaja te je možda bolje rešenje da ležite na boku dok bolovi ne prestanu.

Kada šavovi počnu da zarastaju mogu izazvati svrab i to je dobar znak, međutim, morate izbegavati bilo kakvo češanje kako ne biste povredili područje.

Kako da odlazak u toalet bude manje neprijatan?

Ukoliko imate osećaj peckanja pokušajte da u toku male nužde sipade bokal vode preko šavova.

Umesto agresivnih pokreta, budite nežni prilikom brisanja područja.

Da biste lakše obavljali veliku nuždu, veoma je bitno da unosite što više vode i vlakana kako biste omekšali stolicu.

Kada je potrebno javiti se lekaru?

Mada su redovni pregledi nakon porođaja obavezni, postoje i trenuci kada se bez obzira na njih morate javiti svom lekaru. Na primer, ukoliko primetite da vaši šavovi imaju neprijatan miris, to može značiti da se javila infekcija. Ukoliko vas područje gde se pocepala koža sve više boli, ukoliko imate jak osećaj peckanja i prečestu potrebu da idete u toalet, ukoliko vam rana curi, imate temperaturu ili jake bolove u stomaku, veoma je bitno da se odmah javite lekaru kako bi on preduzeo mere za sprečavanje infekcije ili širenja infekcije.

Oporavak posle porođaja nije laka faza, osim toga, sve vreme morate da budete pribrani kako biste uspešno brinuli o svojoj bebi. Potrebno je mnogo snage i volje da se svi problemi prevaziđu i zbog toga je preporučljivo da se za sve što preduzimate povodom oporavka prvo posavetujete sa lekarom. Zapamtite da porođaj i oporavak brzo prođu, a zatim se i brzo zaborave, a uživanje sa bebom tada tek počinje!
gorodenkoff/GettyImagesPlus

još iz kategorije