masaža međice
28.02.2022 Porođaj

Masaža međice: kako se izvodi i da li zaista pomaže?

Plaši vas kako ćete uspeti da potisnete bebu tokom porođaja? Postoji efikasan metod za fizičku pripremu tela, a to je masaža međice. Reč je o tkivu koje se nalazi između vaginalnog otvora i anusa, a koje tokom porođaja akušer zaseca da ne bi došlo do spontanog pucanja tkiva. (Saznajte i: Saveti babica za lakši porođaj)

Šta je perineum (međica)?

Ovaj mali deo kože i tkiva igra značajnu ulogu tokom porođaja. Iako će vam na početku ova praksa delovati bizarno, njeno sprovođenje bar dva puta nedeljno zaista može da olakša porođaj budući da osigurava neophodno istezanje i otvaranje vagine i međice, a sprečava povrede ovih delova tela.

Dakle, počevši od 35. nedelje trudnoće, svakodnevno masirajte tkivo međice, pa će ono postati elastičnije i manje sklono pucanju. (Pročitajte i: Vežbe za lakši porođaj)

Pre masaže se preporučuje tuširanje ili kupanje toplom vodom, da bi koža omekšala. Najbolje ulje za masažu jeste ono bez hemijskih dodataka – takvo je hladnoceđeno maslinovo ulje. Važno je imati na umu da što je koža međice bolje hidrirana, time postaje elastičnija i više se isteže bez oštećenja.

Kako se izvodi masaža međice

1 Zauzmite udoban položaj. To može biti sedeći položaj u krevetu, s jastukom iza leđa, na sve četiri, ili tokom kupke.

2 Uvucite palačeve u vaginu vodeći računa o tome da budu u centralnom položaju i prema zadnjem zidu. Dopustite da skliznu u nju, otprilike dva centimetra.

3 Pritisnite palac prema rektumu. Potom, tokom izdaha pritisnite bočne strane vagine.

4 Zadržite palčeve u tom položaju minut-dva i nastavite ravnomerno da dišete. Osetićete blagu goruću senzaciju, ili istezanje, ali ništa od toga ne treba da bude bolno.

5 Masirajte nagore i napolje, pokretima u obliku slova “U”. Trebalo bi da masirate unutrašnji i spoljašnji deo vagine. Vratite palčeve u bazu vagine i ponovite pokrete. Jačina pritiska treba da bude takva da osetite blago istezanje

6 Prestanite s masažom i opustite se uz ravnomerno disanje. Na kraju operite ruke.

Nemojte da vas zabrine gorući osećaj tokom masaže. Ponekad je ovaj osećaj, koji žene dožive u porođajnoj sali, razlog da prestanu da potiskuju bebu, ili da počnu suprotno da se ponašaju – još snažnije da potiskuju bebu, što se ne preporučuje, jer postoji rizik od trauma. Cilj je da bebina glava polako prolazi kroz porođajni kanal.

Primenjujte preporučene korake u postepenoj pripremi za porođaj – oni će vam pomoći da budete podjednako fizički i mentalno spremni za iskustvo koje menja život!

VAŽNA NAPOMENA: Pre nego što započnete s masažom međice, obavezno se konsultujte sa svojim ginekologom.
još iz kategorije