15.01.2014 Porođaj

Šta treba da znate o epiduralnoj anesteziji

Epiduralna anestezija je posebna vrsta anestezije koja se primenjuje nakon što porođaj započne. Daje se u kičmu da bi se blokirao bol iz materice i vagine, tako da porodilja ne oseća ništa od pojasa nadole. Ovo se postiže kombinacijom anestetika koji blokiraju nervne završetke i analgetika koji smanjuju bol u kičmenoj moždini.

epidural

Kome je potrebna epiduralna anestezija?

Ukoliko su porođajni bolovi izuzetno jaki, a porođaj teče sporo, možete zatražiti epiduralnu anesteziju. Najverovatnije će se desiti da vam akušer i babica sami preporuče upotrebu ove tehnike.

Međutim, treba da znate i to da je epiduralna anestezija samo jedna od mnogih opcija za smanjivanje intenziteta bola. Postoje i drugi načini kao što su: upotreba maske sa kiseonikom, davanje analgetika ili alternativni način pomoću akupunkture.

Kako se primenjuje?

Anestetik utiče na krvne sudove u nogama i smanjuje dotok krvi u srce, tako da se često dešava da se, nakon primene epiduralne anestezije, krvni pritisak snizi, pa porodilja oseća vrtoglavicu i mučninu.

Zbog toga joj se u venu postavlja braunila (plastična cevčica) da bi joj se u toku porođaja mogli davati lekovi intravenoznim putem. Na taj način, neprijatni efekti epiduralne anestezije mogu znatno da se ublaže.

Posle postavljanja braunile, anestetičar će zamoliti porodilju da sedne na ivicu kreveta. Sledi dezinfekcija mesta gde se uvodi igla i davanje lokalne anestezije.

Igla se uvodi u „epiduralno“ mesto kičme, a zatim i fina cevčica od polietena (ili kateter) pre nego što se igla izvadi. Kateter će lekar flasterom pričvrstiti za kožu, a zatim se kroz njega ubrizgava anestetik.

Dejstvo anestetika traje od četiri do šest sati, s tim da ono može da se skrati ili produži.

Izvor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije