07.12.2015 Porođaj

Carski rez – potreba ili hir?

U današnje vreme skoro svaka četvrta žena porađa se carskim rezom. Pokušali smo da pronađemo odgovor na pitanje zbog čega je to tako.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Broj porođaja obavljenih carskim rezom raste iz godine u godinu. U odnosu na period pre deset godina, učestalost izvođenja ovog operativnog zahvata povećala se za čitavih 34%. To znači da se svaka peta žena porodi hirurškim putem. Zašto je to tako? Da li to znači da je porađanje u moderno vreme postalo komplikovanije ili je to postala lakša opcija i za lekare i za porodilje? Odlučili smo da sprovedemo malu istragu u vezi s tim…

LAKŠE JE SKALPELOM?

Jedan od uzroka češćeg izvođenja carskog reza povezan je s činjenicom da je ovaj operativni zahvat u današnje vreme mnogo sigurniji i bezbedniji nego što je bio pre dvadeset i više godina. Primera radi, sedamdesetih godina lekari su se nerado odlučivali na carski rez, jer se on tada izvodio pod opštom anestezijom, što je bilo rizično i po majku i po dete. U današnje vreme ova operacija može se izvesti pod epiduralnom anestezijom, pri čemu je majka budna tokom operacije i komunicira s lekarima. Osim toga, postoji niz efikasnih načina da se spreči nastajanje bilo kakve infekcije i gubitak krvi, tako da je ova operacija postala rutinska.

No, bez obzira na sve to, carski rez je hirurški zahvat i ne bi smeo da se izvodi bez medicinski opravdanih razloga. Porodiljin strah i njeno insistiranje na porođaju carskim rezom svakako ne spada u tu kategoriju. Nažalost, u praksi stvari stoje drugačije: sve više žena iz porodilišta vraća se s ranom na stomaku, a kako stvari stoje, biće ih i više (ukoliko se nešto ne preduzme). Ženama treba objasniti da ova operacija ostavlja negativne posledice po njihovo zdravlje i da svaka od njih koja može da se porodi prirodnim putem treba da bude srećna zbog toga.

ZAŠTO SE TAKO ČESTO IZVODI?

Osim uobičajenih razloga, koji spadaju u opravdane indikacije za porođaj operativnim putem (i koji se unapred znaju), često se dešava da se tokom prirodnog porođaja situacija zakomplikuje te zahteva neku vrstu intervencije. Upotreba vakuuma i forcepsa mogu biti rizični po bebu, pa se lekari u takvim situacijama radije opredeljuju za dovršavanje porođaja skalpelom. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da je stopa carskog reza najniža u porodilištima u kojima svaka porodilja pored sebe ima babicu (dulu) koja budno prati tok porođaja, od njegovog samog početka do izbacivanja posteljice. Na taj način sprečavaju se moguće komplikacije, jer mnoge od njih babica/dula može da prepozna i reši pre nego što postanu nerešive (to jest rešive jedino izvođenjem carskog reza).

ŠTA KAŽE STATISTIKA?

U većini evropskih zemalja stopa učestalosti izvođenja carskog reza kreće se oko 15% (ima onih u kojima prelazi 20%, ali i onih gde je ispod 10%). Pomenuto istraživanje pokazalo je da je stopa smrtnosti novorođenčadi niža u zemljama u kojima je stopa izvođenja carskog reza niža od 10 %.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije