prvi put kod zubara
28.02.2022 Zdravlje deteta

Prvi put kod zubara: Šta da očekujete?

Redovni odlasci kod stomatologa na kontrolne preglede još od najranijeg uzrasta naučiće vaše dete da vodi računa o zdravlju svojih zubića

Prva poseta stomatologu

Preporuke su zaista raznovrsne: od toga da dete treba odvesti zubaru samo šest meseci nakon nicanja sekutića, pa do toga da je za to potrebno sačekati četvrti rođendan. Ipak, većina stomatologa se slaže s tim da bi bilo dobro da dete počne da odlazi kod zubara oko trećeg rođendana. Najpre će se samo vozati u zubarskoj stolici i učiti kako izgledaju, zvuče i čemu služe instrumenti u ordinaciji. Ovo će zaista pomoći detetu kada bude u situaciji da mu zaista zatreba popravka. Ujedno, sprečiće se mogućnost nastanka karijesa na samom početku. (Pročitajte i: Sisanje palca: mitovi i činjenice)

Kod zubara

U toku prve posete, stomatolog uspostavlja odnos s detetom. Poseda ga na stolicu, pokazuje mu osnovne instrumente, demonstrira mu kako rade i, ako dete sarađuje, obavlja prvi pregled. On bi, prilikom ove posete, trebalo detetu da objasni zašto je važno da pere zube i da mu pokaže kako se zubi pravilno peru. Stomatologa možete pitati sve što vas zanima i nemojte se ustručavati da to i učinite. Zato je vrlo važno da osoba s kojom razgovarate bude neko od poverenja, te dečjeg zubara odaberite na osnovu pouzdane preporuke. Dobri stomatolozi koji rade sa decom prvi pregled će pretvoriti u igru upoznavanja.

Pranje zubića

Kod većine beba, zubići izbijaju počev od šestog meseca, mada to može da se dogodi već sa tri meseca, a na prvi zubić može da se čeka skoro do godine. Čim dete dobije prve sekutiće, treba početi s redovnom higijenom. U prvim godinama o tome ćete brinuti vi. Do prvog rođendana, detetu se zubi čiste gazom, eventualno blagim rastvorom sode bikarbone, kakav je korišćen za uklanjanje soora. Detetu možete kupiti gumenu glodalicu u obliku četkice kojom će se igrati dok vi perete zube, čisto kako bi stvaralo naviku. Kako se dete bude osamostaljivalo, tako će početi da koristi četkicu samo. Nadgledanje deteta dok pere zube preporučljivo je sve do polaska u školu, da biste se uverili da je posao obavilo kako treba.

Popravljanje zubića

Važno je da mlečni zubi budu zdravi, kako bi se što duže zadržali u ustima i čuvali mesto” za budući stalni zub. To je garancija da će dete, nakon što izrastu svi stalni zubi, imati lep osmeh i da neće morati da nosi protezu. Uklanjanje karijesa i plombiranje zubića bi trebalo raditi jer se ispod mlečnog zuba nalazi i zametak onog stalnog koji valja sačuvati.
tatianatomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije