higijena zuba kod dece
15.04.2022 Dete Moja Beba

Higijena zuba kod beba i dece

Oralna higijena je važan preduslov bebinog zdravlja, a samim tim i pravilnog rasta i razvoja. Ipak, široko je rasprostranjena zabluda da bebama ne mora da se čisti usna duplja jer one ne jedu i ne piju ništa sem mleka. Upravo zbog toga, zamolili smo doktorku Oliveru Lukač da detaljno ispriča čime i kako treba održavati higijenu usta novorođenčadi, a kasnije odojčadi, jednogodišnjaka i starijih mališana.

Kako se bebi čiste usta?

Do pojave prvih zubića bebina usta treba da čistite jednom dnevno, kako biste redovno uklanjali naslage mleka sa sluzokože jezika i usne duplje. U protivnom, može se razviti gljivična infekcija – sor. Preporuka je da bebina usta čistite suvom sterilnom gazom koju ste obmotali oko kažiprsta. A nakon navršenih mesec dana, umesto sterilne gaze, u ovu svrhu možete koristiti i čistu pamučnu pelenu. (Pročitajte i: Kandida kod beba: izlečite mlečac (soor))

Što se tehnike čišćenja tiče, po nekoliko puta gazu treba da prevučete preko bebinog jezika, unutrašnjih strana obraza i zubnih lukova praveći pokrete levo-desno. Osim suvom, poželjno je da do pojave prvih zubića bebina usta povremeno čistite i gazom natopljenom rastvorom ksilitola. Ksilitol podiže pH vrednost pljuvačke, doprinoseći stvaranju dobre sredine u bebinim ustima. Takođe pojačava protok pljuvačke, stimuliše fiziološko samočišćenje i smanjuje broj loših bakterija (Streptococcus mutans) u ustima, smanjujući tako i rizik od sora, a kasnije, kad se pojave prvi zubići, i od karijesa.

Kako brinuti o mlečnim zubima?

Čim se pojavi prvi zubić, usnu duplju treba  čistiti samo gazom natopljenom ksilitolom. U ovom periodu veoma je važan ksilitol, budući da smanjuje rizik od pojave karijesa. Uz to, dok ne dostigne visinu, prvi zubić treba čistiti specijalnim naprstkom s četkicom na vrhu. Kasnije, oko prve godine, kad se pojavi više zubića i kad oni dovoljno izrastu, zube treba prati četkicom koja po mekoći, obliku i veličini odgovara detetovom uzrastu. To se radi dva puta dnevno, ujutru nakon doručka i uveče posle večere.

Kakvu pastu za zube treba da koriste deca?

Imajte na umu da bebama i deci do dve godine zubiće treba prati neresorptivnom pastom koja u sebi sadrži do 500 ppmF fluora. Količina paste koja se nanosi na četkicu treba da bude veličine zrna pirinča. Zašto su bitne ove mere opreza?
Mališani ne znaju da ispljunu pastu, obično progutaju deo tokom pranja zuba i na taj način unesu malo fluorida u organizam. Ako se ispoštuju sve mere opreza, to nije opasno, čak se smatra oblikom fluor profilakse. Pored pomenute paste, na četkicu povremeno možete naneti i gustu pastu koju ćete sami napraviti tako što ćete ksilitol razblažiti vodom, pa mališanu time oprati zube. Ksilitol je inače prirodni šećer, pa se deci veoma sviđa njegov ukus i rado ga prihvataju.

Prva poseta zubaru

I pored svih preventivnih mera, redovno vodite mališana kod zubara da mu pregleda zube. Preporuka je da prvi stomatološki pregled obavite oko prvog rođendana, a da ga potom vodite stomatologu na svakih šest meseci. Naravno, u međuvremenu treba da pratite izgled bebinih  zubića i usne duplje, pa da, ako uočite karijes ili neku drugu promenu – povedete dete kod dečjeg stomatologa. (Saznajte i: Prvi put kod zubara: Šta da očekujete?)

 
FabrikaCr/GettyImagesPlus

još iz kategorije

Čemu se deca smeju

05.03.2018 Dete

Deca smisao za humor u najranijem uzrastu “kopiraju” od roditelja, a kasnije ga nadograđuju kroz iskustva. Važno je razviti ga pravovremeno jer mož...

pročitaj još