Pusti me, mogu ja to sam/sama

Pomozite svom detetu da se osamostali i savlada ove veštine pre druge godine. Zahvaljujući tome, uživaće u osećaju kontrole i imati mnogo manje razloga za uznemirenost.

Dragoslava Pajić, pedagog

Prošlo je vreme kada ste morali raditi sve umesto svog deteta. Sad ono želi da nauči da bude što samostalnije. Iako to znači da će se obim vaših obaveza smanjiti, nemojte očekivati da će sve teći glatko. Dok, s jedne strane, vaš mališan bude pokazivao znake „zrelosti“ pokušavajući da uradi nešto samostalno, pripremite se za gomile suza i negodovanja svaki put kada mu se trud završi neuspehom. Stoga morate biti tu da ga ohrabrite i motivišete da nastavi s pokušajima.

Deca uče radeći, pa im je potrebno dosta truda i ponavljanja kako bi savladala neku veštinu. Pritom, često je razlika između htenja i mogućnosti velika, tj. detetova želja za samostalnošću obično se razvija pre njegove fizičke, psihičke ili emotivne zrelosti. I sasvim je u redu da dete tokom ovog procesa učenja ima napade besa, jer su oni pokazatelj da će nastaviti da se trudi i pokušava, tj. da mu je stalo da ovlada veštinom.
Ukoliko mu pružite podršku kad god pokuša da savlada nešto novo, dete će se osećati sigurnije i smirenije, a i biće spremnije da uči. I što više stvari bude moglo samostalno uraditi, to će imati manje potrebe da dokazuje (na već dobro poznat buntovnički način – suzama i negodovanjem) da je ono glavno i da mora biti sve po njegovom.

Samostalnost će se kod vašeg mališana razvijati uporedo s njegovom pokretljivošću. Oko osmog meseca dete će početi da shvata koncept uzroka i posledice, te će želeti da samostalno istražuje. To je sve znak da ste uradili odličan posao, jer je dokazano da bebe koje odrastaju uz brižne i dosledne roditelje koji im mogu obezbediti sredinu gde se osećaju sigurno – kasnije izrastaju u samostalnije i sigurnije mališane.

Bez obzira na to što je vaše dete počelo sve raditi samostalno, i dalje će mu trebati vaš nadzor kako bi bilo bezbedno i moglo nastaviti da uči putem pokušaja i grešaka. I nemojte ga požurivati, već mu ostavite dovoljno vremena – iako to podrazumeva da će oblačenje za odlazak napolje trajati dvadeset, a ne pet minuta. Biće perioda kada će dete više grešiti ili prosto neće biti u stanju da uradi nešto što mu je prethodnog dana s lakoćom polazilo za rukom, ali to je sastavni deo učenja. Veoma je važno da obuzdate svoju potrebu da mu priskočite u pomoć svaki put kada se „zaglavi“. Umesto toga, sačekajte da samo zatraži vašu pomoć. Imajte na umu da je svaka prolivena čaša – ili propušteni autobus – zapravo stepenik više na putu ka samostalnosti.

PROČITAJTE I… Kako da mališana naučite na pranje zuba?

Isprobavanje novih stvari uvek je zabavno, ali i emotivno uznemirujuće, pa čak i zastrašujuće za dete. Zato ćete često videti svog mališana kako se u jednom trenutku neustrašivo oprobava u novoj veštini, a već sledećeg trenutka dotrčava do vas na „partiju“ maženja i grljenja. Međutim, onog trenutka kada potpuno ovlada novim sposobnostima – zajedno ćete uživati u njegovoj novostečenoj samostalnosti.

MOGU….
11 jednostavnih veština uz koje će se vaše dete osećati bolje

…DA STAVIM KAPU NA GLAVU
Poput vas ,i vaš mališan želeće da izrazi svoju jedinstvenu ličnost tako što će samostalno birati odeću koju će nositi. Iako se motoričke sposobnosti potrebne za samostalno oblačenje razvijaju tek oko treće godine – na mlađem uzrastu sigurno će moći da stavi sebi kapu na glavu. Zato mu prepustite ovu obavezu. Neka njegova odluka bude I to kada će je skinuti. Napravite poseban čiviluk za detetove kape i kačkete, koje ćete potom okačiti tako da budu u nivou detetovih očiju, kako bi ih dete, po potrebi, moglo samostalno skidati i vraćati na čiviluk.

…DA OPEREM SUDOVE
Od prvog dana dete će se truditi da kopira sve što vi radite. Bilo da je reč o pravljenju grimasa i tapšanju ili o pranju sudova, što god da uradite, dete će pokušati to da imitira. Zato, kad god perete sudove, sipajte vodu u lavor i predložite detetu da opere svoje plastične čaše i tanjiriće. Ukoliko želite, možete dodati i malo dečjeg šampona, kako bi dete uživalo u sapunici i imalo utisak da pere kao i odrasli.

…DA SKINEM SVOJU ODEĆU
Skidanje odeće je motorički i intelektualno manje zahtevna radnja od oblačenja – to je nešto što većina dece prvo nauči. Doduše, ukoliko očekujete od svog dvogodišnjaka da se samostalno skine pre kupanja, nećete postići ništa osim negodovanja, ali će kompromis tipa „Ti skini čarape, a ja ću ti pomoći oko majice“ motivisati dete da se potrudi. Na kraju zajedno skinite pantalonice – neka ih dete svuče do stopala, a vi završite teži deo skidanja, onaj preko stopala.

Dokle god se dete oseća kao aktivan učesnik procesa, neće postojati opasnost od napada besa, a njegova težnja za samostalnošću biće zadovoljena.

…DA SORTIRAM VEŠ
Za dete nema zabavnijeg zadatka od razvrstavanja odeće na gomile – šareni veš na jednu, beli na drugu stranu – i bacanja crnih stvari preko glave na gomilu iza leđa. I što je „brdo“ veša veće, to je zabavnije (može čak i skočiti na njega!). Dete će uživati kada bude nosilo prljavi veš do mašine i kada ga bude ubacivalo u nju. I ne zaboravite zajedno da proverite je li možda neka crvena čarapa zalutala među beli veš!

… DA VOZIM TRICIKL
Ukoliko je vam je dete od godinu i po dana rešilo da se više ne vozi u kolicima, odložite ih i počnite koristiti tricikl (s držačem za guranje, kako bi vi mogli priteći u pomoć kada se dete umori od vožnje). Dok dete bude uživalo u savlađivanju nove veštine, vi ćete moći da šetate pored njega i dodatno ga pogurate, po potrebi.

…DA OPEREM ZUBE
Preporuka zubara jeste da roditelji peru zube detetu sve dok ono ne stekne koordinaciju pokreta potrebnu da samostalno veže pertlu, što se dešava u uzrastu oko šeste godine. Pošto vaš mališan još uvek ne može razumeti zbog čega je važno da mu vi perete zubiće, pustite ga da samostalno započne pranje, pa kad se umori (što neće dugo trajati), vi preuzmete i završite proces. Trudite se da ga sve vreme držite uključenim u proces i dozvolite mu da bude „glavni“ dok mu vi perete zubiće tako što će vas usmeravati u kom smeru i kako da pokrećete četkicu. I pazite da pranje dovoljno dugo traje, u čemu vam može pomoći besplatna aplikacija BrushDJ, koja pušta muziku tokom dva minuta – tako da možete znati kada je kraj ribanja.

…DA OLJUŠTIM BANANU
Ovo je veština koja se postepeno uči. Prvi korak jeste da vi otkinete gornji deo kore i dopola oljuštite bananu, a zatim date detetu da završi zadatak. Nakon što savlada ovaj deo, otkinite samo vrh pa dajte detetu da samostalno oljušti celu bananu.

…DA USPAVAM MEDU
Verovatno će vaš mališan već u uzrastu od prve do druge godine izraziti želju da preuzme kontrolu nad rutinom odlaska u krevet. Kako biste mu olakšali i ubrzali proces privikavanja na samostalno uspavljivanje, na jedan kraj njegovog krevetića stavite kutiju za cipele, u koju ćete ubaciti parče tkanine kao ćebe i napraviti jastučić. Vaš mališan sa zadovoljstvom će uspavljivati svog medu i obezbeđivati sebi društvo za miran san, nakon čega će moći brže i lakše da zaspi.

…DA NAPRAVIM SEBI SENDVIČ
Vi ćete namazati pavlaku ili sirni namaz na donje parče hleba, ali vaš mališan može poređati na to parčiće mesa i staviti odozgo parče hleba. Ukoliko mu date modle za kolačiće da oblikuje sendviče, još više će uživati u novonaučenoj veštini, a i njegova potreba za autonomijom biće zadovoljena.

…DA OBUČEM JAKNU
Kad proces učenja pretvorite u igru, vašem mališanu neće predstavljati problem da savlada i veštine koje su prilično zahtevne za njega, poput oblačenja jakne. Postoji dobro isproban trik koji se koristi širom sveta. Stavite jaknu na pod ispred deteta. Recite mu (ili pokažite) da se sagne i stavi ruke u odgovarajući rukav, a zatim (dok se ispravlja) da prebaci jaknu preko glave. Veoma jednostavno! Jakna je navučena, vi ste se zabavili i s osmehom na licu možete napustiti kuću – bez frke, stresa i suza!

…DA NAVUČEM PELENU
Zamenite obične pelene za one koje se navlače poput gaćica i koristite ih bar jednom dnevno. Na početku pomozite detetu da samostalno provuče nožice kroz rupe na peleni, pa mu dajte da ih samostalno navuče do kraja. Uskoro će ceo proces moći da uradi bez vaše pomoći, a kada mu navlačenje pelena postane „prosto kô pasulj“, lako ćete ga nagovoriti da pređete na nošu i prave gaćice.

Više saveta potražite u AKTUELNOM oktobarsko- decembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 29!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije