Razvedrite kišne dane

Sivo nebo i kišne kapi znače da je pravo vreme za zabavu! Spremite kabanicu i gumene čizmice – i pravo u barice!


Raznobojne krede
Izvedite dete na neki pločnik, ili na betonsku stazu, pa mu predložite da crta kredama u različitim bojama po vlažnoj površini. Kiša će ubrzo obrisati crteže, a mališan će morati ponovo da ih pravi.

Još privlačnije barice
Ponesite od kuće malo tečnog deterdženta za sudove i sipajte nekoliko kapi u baru. Mališanovo šljapkanje biće praćeno mehurićima sapunice, što će ovu, inače omiljenu igru učiniti još zabavnijom.

Pronađite sklonište
Vašem mališanu dopašće se ideja o trčanju od mesta do mesta gde ćete se skloniti od kišnih kapi. Pronađite mesto koje će vam pružiti sklonište od kiše, a zatim odatle pronađite naredno takvo. Isplanirajte sledeći zajednički korak pre nego što viknete „kreni!“ i zajedno potrčite prema novom skloništu.

Kantice za kišu
Kantica za vodu/pesak nije samo rekvizit za igre po lepom vremenu. Vaše dete rado će je koristiti i za skupljanje kišnice, koju će kasnije dolivati u već stvorene bare. Pronađite neko mesto gde dete može lako skupiti kišnicu (možda ispod oluka) – i beskrajna igra može početi!

PROČITAJTE I… Kako da dete navikne samostalno da se igra? 

Kišni akvareli
Dopustite mališanu da stavi nekoliko kapi boje za hranu na papirni tanjir, a potom izađite iz kuće. Neka mališan pažljivo drži tanjir, tako da na njega nesmetano padaju kišne kapi. Kad se vratite kući, sačekajte da se „akvareli“ osuše i divite se „umetničkim delima“.

Kapi kiše na licu
Igra na kiši sjajan je način da se dete navikne na vodu na licu. Budite mu najbolji primer: zatvorite oči, zabacite glavu unazad i sačekajte da na isplaženi jezik padnu kišne kapi. Mališan će vas sigurno kopirati u tome!

Dobovanje…
Ponesite napolje nekoliko predmeta, poput lista papira, prazne kutije od cerealija ili keksa, metalnog poklopca… i testirajte kakav zvuk nastaje kad kišne kapi počnu padati na različite površine. Tražite od deteta da vam opiše ono što čuje. Je li zvuk glasan ili tih, dubok ili visok, itd…

Spasavanje glista
Nakon proletnjih pljuskova na stazama u parku, ili na trotoarima, obično se može uočiti mnoštvo glista. Budući da njihova koža mora ostati vlažna kako bi nesmetano disale, vlažno vreme znači se gliste mogu bezbedno skloniti na drugo mesto a da im se pritom koža ne osuši. Vaš mališan može im pomoći pri ovoj „selidbi“ na sigurno mesto.


Vode nikada dosta!
Kretanje vode je nešto što prirodno fascinira mališane. Iskoristite kišnu noć da skupite kišnicu u različite posude (rasporedite ih po terasi ili dvorištu). Kad se one napune, pustite dete da se igra vodom na kako god želi (neka izliva vodu u druge posude, zaliva cveće, ubacuje plastične predmete u vodu…). Za dodatnu dozu kreativnosti, ukapajte malo različitih boja za hranu u nekoliko posuda s kišnicom.

Mokri kao miševi
Šta može biti zabavnije nego prskati mamu? Uzmite mališana u naručje, stanite pod drvo i pomozite mu da prodrma granu i oboje vas „istušira“ kišnim kapima.

Mehurići od sapunice
Dobro vam je poznato u kojoj meri mališani vole da prave mehuriće od sapunice i da trče za njima. Na kiši je ova igra još zabavnija. Recite mališanu da je u pitanju takmičenje – ko će prvi rasprsnuti mehurić, on ili kišne kapi?

PROČITAJTE I… Istraživanje okoline i igranje napolju ključni za zdravo detinjstvo

„Kućica“ u dnevnoj sobi
Dopustite deci da naprave „kućicu“ u sobi koristeći stolice i prekrivač. Sva deca vole da imaju kutak u kojem će moći da se „sakriju“ od „kiše“ i dožive neku „avanturu“. Neka „kućica“ ostane u „pogonu“ danima, sve dok se vreme ne prolepša. Ako imate jedno dete, budite mu saigrač, dođite mu „goste“, na „kafu“ ili „čaj“. Ako ste roditelj više dece, pustite ih da se igraju u „kućici“ onoliko dugo koliko im ta igra pričinjava zadovoljstvo. U svakom slučaju, ovo je mnogo kreativniji način zabave od sedenja pred televizijskim ekranom!

Mala deca ne umeju sama!
Ne zanosite se idejom da će dvogodišnje dete samo sedeti i smišljati igru, bez obzira na to koliko igračaka ima na raspolaganju. Za njega su to samo predmeti bez nekog posebnog značaja, sve dok se vi ne uključite u igru i ne pokažete mu šta se sve s igračkama može raditi. U slučaju da ni igračke ne pomažu u „ubijanju“ dosade tokom kišnih dana, kada ne možete napolje, savetujemo vam da pokušate osmisliti vreme s detetom tako što ćete u kući kreirati igre kojima nijedno dete neće moći da odoli.

Pronađi igračke i osvoj nagradu!
Iako je „kućica“ od stolica odlična zabava, mnogi roditelji nemaju prostora u stanu da to sprovedu u delo, pa se moraju dovijati kako znaju i umeju. Ako vam ništa zabavno ne pada na pamet, organizujte potragu za igračkama! Sakrijte male igračke po kući, pa dajte zadatak detetu da ih pronađe. Za svaku pronađenu igračku obezbedite mu neku nagradicu. Budite spremni na to da istu stvar sakrivate po nekoliko puta, sve dok dete ne pokaže da uživa u toj zanimaciji.

Više saveta potražite u AKTUELNOM oktobarsko- decembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 29!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije