Igre s maslačkom

Ovo poljsko cveće uskoro će prekriti travnjake u parkovima i uneti dah proleća u našu svakodnevicu. Iskoristite trenutak i povedite dete u igru

1

Napravite lava od latica

Zajedno, kod kuće, na kartonu nacrtajte glavu lava i uporedo objašnjavajte mališanu koje su glavne karakteristike ove životinje. Crtež ili fotografija lava biće vam od pomoći, jer detetu možete da pokažete oči, uši ili njušku i da mu predložite da ih samo nacrta. Potom krenite u šetnju po parku i naberite maslačka. Kad se vratite kući, otkinite latice maslačka, istisnite malo lepka po konturi lavlje glave i zalepite latice duž nje. Kako je divna ova cvetna griva!

2

Tegla želja

Kad maslačak precveta i pojave se beli paperjasti delovi, koje smo i mi kao deca obožavali da oduvamo, sakupite ih što više i držite ih u staklenoj tegli. Izvucite pufnaste semenke malo iznad otvora tegle, a dete neka ih oduva prema dnu, uz nezaobilazno zamišljanje želje. Zatvorite teglu i držite je na posebnoj (visokoj) polici za narednu igru.

3

Pravite mehuriće od sapunice

Jednostvano, otkinite cvet, a stabljiku umočite u vodu sa sapunom i duvajte kroz nju, da biste pravili mehuriće.

4

Neka sve bude slow-motion

Namestite slow-motion opciju na kameri telefona i snimajte mališana dok duva maslačak. On će biti fasciniran onim što se dešava! Takođe, možete da koristite “bumerang” opciju na Instagramu koja će detetu omogućiti da vidi kako se semenke maslačka, poput magije, vraćaju nazad na svoje mesto!

5

Igra uvijanja

Ovaj mali naučni eksperiment oduševiće vašeg mališana. Rastavite stabljiku maslačka na što uže trake pa ih spustite u posudu s vodom, a onda posmatrajte kako se uvijaju u spirale i druge oblike! To se dešava zbog toga što unutrašnjost stabljike upija mnogo vode, dok spoljašnji omotač ne apsorbuje vodu.

6

Skretanje pažnje

Ako je potrebno da privučete pažnju mališana tokom boravka u parku, onda je ovaj trik uvek efikasan. Držite stabljiku maslačka između palca i kažiprsta neposredno ispod glave, a potom je snažno odgurnite palcem uvis, tako da se odmah odvoji. Dete će biti oduševljno ovom magijom!

7

Umetnost semenki

Istisnite dosta svetloplave tempere na centralni deo kartona/papira, a onda izađite napolje i naberite dosta (precvetalog) maslačka. Čim se vratite kući, istisnite lepak preko tempere i četkicom, ili prstom, razmažite masu u koncentričnim krugovima. Podignite papir i recite mališanu da duva maslačak na njega, da se zalepi. Sačekajte da se osuši, a onda možete da ga uramite kao malo “remek-delo”.

8

Umetnost cveta

Cvetovi maslačka mogu da posluže kao slikarska četkica koja ostavlja zanimljive tragove na papiru. Sakupite nekoliko cvetova sa stabljikama, napravite paletu različitih boja i predložite mališanu da cvet po cvet umače u boje i pritiska ga na papir. Takođe, stabljika može da posluži kao četkica kojom će dete povlačiti šare na papiru.

9

Cvetni brodići

Cvetovi maslačka plutaju po vodi, što je dobra ideja za igru. Napunite kofu vodom i ubacite nekoliko cvetova. Potom dajte mališanu slamčicu kroz koju će duvati i stvarati virove oko “brodića”, posmatrajući šta će se s njima desiti u “buri na moru”.

10

Mini-truba

Da biste napravili malu trubu od stabljike maslačka, potrebno je da otkinete deo velikog maslačka dužine 7 cm. Zasecite jedan kraj stabljike tako da dobijete tri ili četiri trake dužine jednog centimetra. Drugi kraj stabljike stisnite tako da se gotovo zatvori. Stavite taj deo u usta i duvajte kroz njega. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja da biste proizveli zvuk sličan trubi.

11

Vratite se u detinjstvo

Od cvetova maslačka možete napraviti prelepe ukrasne venčiće, ogrlice, narukvice i prstenje. Prisetite se samo kako ste uživali kao dete preveći ovaj dragoceni cvetni nakit i prepustite se uživanju sa svojim mališanom. Osim što će vas vratiti u bezbrižne dane detinjstva, ova igra će prirediti veliku radost vašim klincima i klincezama.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije