10.03.2021 Dete do 2 godine

Za sve postoji PRVI PUT

Foto: SbytovaMN/iStock / Getty Images Plus/via Getty Images

Prvo šišanje ili odlazak zubaru protekli su uz dreku i vrisku? Evo nekoliko najčešćih situacija koje mališani ne podnose onako kako to roditelji od njih očekuju, i nekoliko dobrih saveta kako da ih što lakše prebrodite…

U životu vašeg deteta neprekidno ćete prisustvovati različitim premijernim” događajima: prvi osmeh, prvi zubić, prva prespavana noć, prvi koraci… Neka od ovih iskustava desiće se potpuno neočekivano, dok će druga biti dugo i brižljivo planirana (kao što su prvi rođendan, ili prvo šišanje). Iako ćete većinu ovih događaja dočekati sa neizmernom srećom, vaš mališan neće uvek deliti vaša osećanja. Naprotiv! Dakle, kako da izvučete ono najbolje iz svega što čeka vaše dete?

Mališani usvajaju (ili imitiraju) ponašanje svojih roditelja. Ako ste nervozni i uplašeni, velike su šanse da ćete ta osećanja preneti i na svoje dete. Osnovno pravilo je da smireno i sigurno pristupite svakoj novoj situaciji. Nemojte da požurujete mališana da nešto uradi protiv svoje volje. Postepeno uvođenje u neku novu priču osiguraće uspeh u svemu što zajednički radite.

PRVO ŠIŠANJE

Nepoznata osoba sa velikim makazama u rukama definitivno nije prizor koji će obradovati većinu dece! Ipak, da biste sprečili incident velikih razmera, a dete ipak dobilo” prvu frizuru, pomoći će vam nekoliko saveta. Prvo, izaberite frizera kojeg poznajete i koji ima iskustva u šišanju mališana. Takođe, može da pomogne i ako držite dete u krilu tokom šišanja i čitate mu neku knjigu. Ako se dete plaši makaza, zamolite frizera da mu pokaže kako se one koriste. Za vreme šišanja često bodrite i hvalite dete, a na kraju možete da ga nagradite. Obavezno sačuvajte pramen prvih lokni svog mališana, iz sentimentalnih razloga!

PRVA KUPOVINA CIPELICA

Kada dete počne da pravi svoje prve korake (period od nekoliko nedelja), javlja se potreba za prvim cipelicama za prohodavanje. Baš kao što je slučaj s prvom posetom frizerskom salonu, postarajte se da izbegnete scenuˮ u prodavnici cipela. Kako? Pa, za početak izaberite radnju koja nije u najprometnijoj ulici i u šoping idite u vreme kada nije najposećenija. Zamolite prodavačicu da vam asistira u ovom velikom poduhvatu” i dopustite detetu da dobro osmotri cipelicu i drži je u ruci (ako želi!). Takođe, napravite predstavu” od ovog događaja, hvalite dete i podstičite ga da prošeta radnjom i svima pokaže svoje nove cipelice. Ali, nemojte da ga forsirate. Ako pruži veliki otpor, izađite iz radnje i pokušajte ponovo nakon nekoliko dana.

PRVI LET AVIONOM

Obavestite avio-kompaniju da letite s detetom i informišite se o uslugama koje pružaju. U slučaju da ne postoje posebne pogodnosti za male putnike, ponesite na putovanje sve što je potrebno za mališana, od hrane do igračaka. Većini beba i dece prija bela buka”, jer ih smiruje, ali uzletanje i spuštanje aviona može da bude uznemirujuće, baš kao i negativno dejstvo promene pritiska u kabini. Dajte detetu nešto da pije, jer gutanje ublažava pritisak u ušima.

PRVA ROĐENDANSKA PROSLAVA

Budimo iskreni – proslava prvog rođendana zapravo je žurka za roditelje! Iako dvanaestomesečna beba neće biti u potpunosti svesna šta se to oko nje dešava, zabava sa mnogo ljudi, buke i različitih događaja mogla bi je uznemiriti.

Ako ipak odlučite da je održite, onda neka bude što kraća i najbolje je da bude u prepodnevnim satima, jer su deca tada najodmornija.

U slučaju proslave van kuće, izaberite mesto koje dete poznaje i na kojem je bilo više puta, ograničite broj gostiju i angažujte pomoć više osoba. Vaše dete će želeti da ste pored njega, a ne da jurite naokolo s posluženjem. I zamolite goste da ne razvlače” slavljenicu ili slavljenika iz ruke u ruke, jer su suze pre sečenja rođendanske torte zagarantovane.

PRVA VAKCINA

Prve boce” obično su bolnije za roditelje nego za mališane. Dakle, ako ne želite da prenesete svoj strah na dete, primenite neke od tehnika smirivanja.

Nemojte doći na pregled mnogo ranije od zakazanog termina, ali nemojte ni kasniti (juriti kao bez glave!). I, nemojte oblačiti bebu u mnogo odeće – skidanje previše slojeva oboje će vas unervoziti.

Lekar, ili sestra, reći će vam koji je najbolji položaj da držite bebu. Najvažnije je da prilikom uboda igle budete apsolutno smireni i nasmejani. Nakon injekcije najbolje je da date detetu flašicu mleka, jer će ga to najlakše smiriti.

PRVI OBROK U RESTORANU

Za ovako veliki društveni događaj, najbolje je da izaberete restoran u kojem se služi meni za decu i koji ima specijalne stolice i opremu za mališane (visoke stolice, deo za menjanje pelena, servisi za decu). Takođe, neka vaš izbor bude restoran u kojem su deca dobrodošla, ne onaj u kojem se prisustvo mališana toleriše (jasna vam je razlika!). Naravno, i vi morate da budete spremni na to da vaša beba neće odjednom postati mirna kao bubica. Dakle, morate da budete opušteni i smireni!

PRVO DUGO PUTOVANJE KOLIMA

Kako da se obezbedite od košmara u kolima iz kojeg nema izlaza? Kao što je slučaj sa letom avionom, najbolje je da se dugo putovanje kolima poklopi sa navikama spavanja vašeg deteta, bar najvećim delom. Neki stručnjaci zato predlažu noćnu vožnju, ali u slučaju da je to iz nekih razloga neizvodljivo, pravite brojne pauze tokom dnevnog putovanja. Ukoliko se beba uznemiri, bolje je da se zaustavite na nekom mestu da biste je smirili, nego da to pokušavate dok je vozilo u pokretu. Razumljivo, naoružajte” se brojnim igračkama i muzičkim CD materijalom s dečjim pesmicama.

PRVI ODLAZAK ZUBARU

Kada detetu izrastu svi zubići, obično oko druge godine, javlja se potreba za redovnim pregledima kod stomatologa (dva puta godišnje). Objektivno, to nije nimalo prijatno iskustvo (verovatno se ni vi još niste oslobodili straha od zubara), ali morate nekako da ga učinite zabavnim.

Nemojte odustajati, niti gubiti živce i nadu, ako vaše dete odbije da otvori usta. I zubar je obavezan da pomogne i sarađuje – neka spušta i podiže zubarsku stolicu, pokazuje detetu zanimljive instrumente i privuče njegovu pažnju na neke druge načine. Pokušajte da držite dete u krilu tokom pregleda. Ako baš ništa ne pomogne, zahvalite se zubaru na strpljenju, napustite ordinaciju i vratite se drugi put. Srećno!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije