Kad beba počinje da stoji
25.03.2023 Dete do 2 godine

Kad beba počinje da stoji: I kao joj možete pomoći

Kad beba počinje da stoji? Kako se beba bliži kraju svoje prve godine, roditelji jedva čekaju  da vide prve korake. Ali pre nego što mogu da hodaju, bebe moraju da nauče da stoje. Za većinu odojčadi, razvoj neophodne mišićne snage i samopouzdanja da ostanu stabilni na nogama podrazumeva mnogo vežbe — i nekoliko spoticanja. Pa kada bebe počinju da stoje? Za većinu, to će se dogoditi pre nego što napune godinu dana. Najpre će se pridržavati dok ne uspeju da stoje samostalno. Postoje nekoliko načina na koje možete podstaći bebin razvoj (i usput povećati njeno samopouzdanje).

Kad beba počinje da stoji: Kroz koje faze mora proći?

Većina beba će to početi da radi između 9.  i 12. meseca.  Pre nego što počnu da stoje, beba mora proći kroz neke važne faze. Prvo, počeće da drži glavu podignutu bez podrške između 2. i 4 meseca (ostvariće punu kontrolu nad glavom i vratom oko šestog meseca). Otprilike četvrtog meseca, one će takođe moći da izdrže određenu težinu na nogama kada ih držite ispod pazuha, sa stopalima na stabilnoj površini. Otprilike u to vreme, mnoge bebe će takođe početi da se prevrću. Neke će možda moći same da sede u položaju stativa, sa donjim delom na tlu i rukama koje podupiru svoju težinu napred.  Sa oko 9 meseci, većina beba razvija snagu trupa i ruku da se guraju iz stomaka i samostalno sede. U ovom trenutku mnoge bebe takođe počinju da  stoje, puze, pa čak i hodaju. Ako je beba rođena prerano, kod nje će to možda ići drugačijim tempom. Samostalno stajanje znači da beba balansira na nogama bez da se drži za bilo šta. Većina beba dostiže ovu prekretnicu između 9 i 15 meseci.

Kad beba počinje da stoji: Kako pomoći bebi da nauči da stoji?

Iako možda mislite da je stajanje ključna snaga nogu, to zapravo više zahteva snagu trupa. Da bi se ispravile i stajale na svojim nogama, bebe moraju da promene položaj od puzanja ili sedenja, što uključuje ceo gornji deo tela. Bebe takođe moraju da razviju koordinaciju i da shvate gde da stave ruke i noge da bi izbegle prevrtanje. Znaćete da je beba spremna da stoji kada se osloni na kolena i posegne za stvarima iznad nivoa očiju. Takođe, mogu početi da se hvataju za predmete koji su na nešto višoj visini. Želite da ohrabrite bebu da ustane? Najvažnija stvar koju možete da uradite je da budete strpljivi i aktivni u njihovom razvoju.

Dajte prioritet vremenu za stomak. To je ključno, jer na taj način beba razvija osnovnu snagu koja joj je potrebna da sedi, stoji i hoda. Vreme za stomak je jednostavno: stavite bebu na stomak kada je budna, sa igračkom u vidnom polju, dok vi nadgledate.

Dozvolite bebi da istražuje. Umesto da bebu držite prikovanu za sedište za bebu ili kolica, spustite je na pod i dozvolite joj da dodiruje nameštaj (sa zaobljenim ivicama!). Igra na podu je takođe važna.  To je najbolje igralište za bebe.

Privucite njihovu pažnju. Radoznalost igra veliku ulogu u razvoju bebe. Iskoristite to. Stavite omiljenu igračku ili ogledalo na stabilan predmet van domašaja bebe i ohrabrite ih da ga zgrabe.

Preskočite opremu. Ne treba vam fensi oprema ili dodaci — uključujući cipele za hodanje — da biste pomogli bebi da stoji. Bose noge su obično najbolje.

Dajte bebi ruku. Ako beba pokaže interesovanje da ustane, ponudite joj po dva prsta (sa obe ruke) kako bi joj pomogli da se nežno uspravi u stojeći položaj.

Povećajte bebino samopouzdanje. Kada beba savlada ustajanje i izgleda relativno stabilno, ohrabrite je da samostalno stoje tako što ćete joj dati neku malu igračku. To čini da se osećaju kao da još uvek drže nešto za podršku.

Budite spremni na padove. To je stresno i za roditelje i za bebu. Međutim, pokušajte da ostanete smireni ii smešite se bebi, kako biste izbegli njenu burnu reakciju. Ako beba vidi da se smejete, i njoj će to biti zabavno.

Šetalice za bebe pod znakom pitanja

Mnogi stručnjaci smatraju da su šetalice za bebe potpuno bespotrebne i da dubak samo unazađuje sposobnost hodanja, jer se beba navikava na stajanje u šetalici, a ne praktikuje samostalno kretanje. Jedan od problema jeste da beba počne hodati na prstima, a ne staje na podlogu celim stopalom kako bi inače trebalo.
Prostock-Studio/gettyimages.co.uk

još iz kategorije