Kada beba sme da sedi
22.02.2023 Razvoj bebe

Kada beba počinje da sedi? Kako da joj olakšate učenje?

Kada vaša beba nauči da sedi, dobiće potpuno novi pogled na svet pun zanimljivih otkrića. Postoji nekoliko vežbi sa kojim možete pokušati da joj pomognete u tome.

Način na koji komunicirate i igrate će se promeniti, jer će beba postati još zainteresovanija. Potrebno je vreme i svaka beba je drugačija, ali kada vratni i leđni mišići budu dovoljno jaki i shvati kako da balansira da se ne prevrne, uradiće to sama. Vrlo brzo posle toga će puzati, stajati, pa čak i hodati.

Kada beba počinje da sedi?

Obično bebe uče da samostalno sede između 4 i 7 meseci.

Vaša beba će već savladati prevrtanje i stabilno držanje glave u ovoj fazi. Tako da, možete očekivati da će sedeti nekoliko minuta bez vaše pomoći, dok ne napuni 8 meseci. Posle nekoliko minuta, svaka beba će se prevrnuti jer će verovatno izgubiti interesovanje da sedi. Bebe se razvijaju različitom brzinom iz brojnih razloga, tako da nemojte biti u iskušenju da se previše upoređujete sa mališanima vaših prijatelja. Umesto toga se fokusirajte na svog malog anđela jer je jedinstven.

Kako naučiti bebu da sedi?

Ako vaša beba ima manje od 4 meseca, možete je osloniti na jastuke da sedi. Ali ne bi trebala samostalno da sedi sve dok ne savlada kontrolu glave. Zatim, sa oko 4 meseca, mišići vrata i glave vaše bebe počeće brzo da jačaju.

  • Prvo, prvo će naučiti da podigne glavu dok leži na stomaku.
  • Nakon toga, pronaći će način da se osloni na ruke i podigne telo od površine – kao neka vrsta sklekova za bebe.
  • Postepeno, tokom naredna 3 meseca, možda će moći da sedi nekoliko sekundi bez vaše pomoći, ali bi trebalo da ga okružite jastucima u ovom trenutku u slučaju da se prevrne.
  • Na kraju, on će samostalno sedeti sa oko 8 meseci.

Vežbe koje će pomoći da beba sedi

Iako će sve bebe naučiti da sede kada budu spremne, postoji nekoliko vežbi koje možete da uradite da biste pomogli svojoj bebi. Prvi korak je da ga ohrabrite da počne da podiže glavu, dok je licem nadole na stomaku. Ovo će mu pomoći da ojača mišiće vrata i razvije kontrolu glave, što je ključno za sedenje.

Kada to savlada, možete postaviti igračke i predmete van domašaja, kako biste zadržali njegovu pažnju dok uči da balansira koristeći ručice.

Nešto što treba imati na umu je da pedijatri preporučuju da sačekate dok vaša beba ne sedi uz minimalnu pomoć pre nego što počne da jede čvrstu hranu.

Šta kada beba počinje da sedi ali je nestabilna?

Ako mislite da se vaša beba možda muči da se navikne da sama sedi, sofa može biti od pomoći za bezbedno sedenje jer joj podupire leđa. Mnoge mame takođe uključuju zabavne igračke koje će sedenje vašoj bebi učiniti još interesantnijim. Oktrijte i ovo: Kada će beba prohodati? Ovako joj možete pomoći da napravi prve korake (mojabeba.rs)

 

 
Miljana Momirović

tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije