prevrtanje beba
08.02.2023 Razvoj bebe

Prevrtanje beba: Kada počinju da se prevrću?

Prevrtanje beba je jedan od prvih pokazatelja da vaša beba postaje pokretljivija. Kada počnu da provode više vremena na stomaku, možete pretpostaviti da će uskoro početi i da se prevrću.

Prevrtanje beba: U kom uzrastu počinju da se prevrću?

Za početak, važno je da upamtite da se sve bebe razvijaju svojim tempom i da bi vaša beba mogla da počne da se prevrće pre ili kasnije nego što to učine njeni vršnjaci. Bebe svoje životno putovanje kreću ljuljajući se na stomaku pet meseci. Za to vreme one vežbaju najbažnije pokrete mišića koji će im trebati da bi se prevrnuli. Dakle, prevrtanje beba obično počinje između šest i osam meseci. Većina beba se prvo prevrće sa stomaka na leđa. Čim to savladaju, vrlo brzo počnu da se prevrću i napred-nazad. Do osmog meseca vaša beba će se verovatno uspešno prevrtati.

Prevrtanje beba: Kako da pomognem bebi?

Najbolje bi bilo da bebe imaju poseban mekani prostor za vežbanje prevrtanja kao što su ćebe na podu ili prostirka za igru. Beba uvek treba da bude pod nadzorom.  Evo kako možete pomoći vašoj bebi da se prevrne:

  • Uverite se da vaša beba ima dovoljno prostora
  • Pokažite svojoj bebi kako se to radi tako što ćete joj nežno pomoći da kotrlja sa strane na stranu, a zatim na leđa
  • Lezite na stomak ispred bebe sa lutkama za ruke ili prste. Izmislite priču i pomerajte lutke s jedne na drugu stranu ili gore-dole. Na ovaj način ćete ih podstaći da pomeraju glavu u svim pravcima dok se fokusiraju na lutke. To pomaže prirodnom napredovanju u prevrtanju.
  • Postavite se na jednu njihovu stranu kako biste ih podstakli da se otkotrljaju na tu stranu tela. Potom pređite na drugu stranu. Neka njihova omiljena igračka bude spremna da im je date kad uspeju da se prevrnu.

Šta ako moja beba nije počela da se prevrće?

Svaka beba se razvija svojim tempom. Sasvim je normalno da nekima može potrajati malo duže od drugih, pa nemojte previše da brinete. Razvoj vaše bebe svakako prate i babice, te uvek možete da porazgovarate sa njima ukoliko se ste zabrinuti.

Prevrtanje beba je prvi korak, sledeće na redu je puzanje. Dakle, čim krenu sa prevrtanjem, možda ne bi bilo loše da počnete da razmišljate o obezbeđivanju kuće.
tatyana_tomsickova/GettyImagesPlus

još iz kategorije