linea negra
08.02.2023 Zdravlje i nega

Šta je linea negra i zašto se pojavljuje u trudnoći?

Da li ste se zapitali šta je ta vertikalna linija koja se pojavila na vašem stomaku u trudnoći? Kako je dospela tu i kada će nestati?

Ova linija naziva se linea negra ili tamna linija, neki je nazivaju i linija trudnoće. Ona je jedan od simptoma trudnoće i u poređenju sa drugim simptomima, ona ne izaziva nikakve druge smetnje. Nije bolna i o njoj ne treba da brinete.

Linea negra: Često postavljana pitanja

Trudnice uglavnom traže odgovore na pitanje šta uzrokuje tamnu liniju na stomaku i koliko vremena je potrebno da ona nestane. Neke žene se čak pitaju da li postoji nešto što se može učiniti kako bi linea negra izbledela.

Šta je linea negra?

Retko, linea negra se pojavljuje i kod muškaraca, ali i kod žena koje nisu trudne. Dakle, ova linija nije vezana isključivo za trudnoću. Međutim, u toku trudnoće posteljica počinje da proizvodi niz hormona od kojih je jedan i melanin. Ovaj hormon čini kožu tamnijom na mestima kao što su bradavice, melazma (maska na licu koja se stvori u trudnoći) i linea negra.

Ova tamna linija uglavnom počinje od pupka i ide do prepona. Kod nekih žena se javlja od prepona do grudne kosti. Linija je obično široka 1 centimetar, nekada i manje, a može poprimiti različite nijanse braon boje. Uzrokovana je povećanim nivoom estrogena u trudnoći. Estrogen podstiče proizvodnju melanina u telu. Melanin je prirodna supstanca koja daje pigment koži. Izlaganje stomaka sunčevoj svetlosti može dovesti do toga da linija još više potamni. Linea negra ne nanosi nikakvu štetu ni trudnici ni bebi, a obično bledi i nestaje već nekoliko meseci nakon porođaja.

Da li se linea negra može pojaviti na stomaku van trudnoće?

Kao što je već rečeno, linea negra može se pojaviti i van trudnoće, a mogu je dobiti i muškarci. U nekim jako retkim slučajevima, linea negra se može razviti i kod dece.

Kada se pojavljuje van trudnoće, tamnu liniju na stomaku može izazvati mnogo faktora. Neki od njih su upotreba kontraceptivnih pilula koje mogu uticati na rad hormona, zdravstveno stanje ili izlaganje sunčevoj svetlosti. Pošto je najčešće izazvana hormonskim promenama, ako se tamna linija na stomaku javi van trudnoće bilo bi dobro da razgovarate sa svojim lekarom kako biste utvrdili osnovni uzrok.

Kada tamna linija na stomaku počinje da se pojavljuje?

Najčešće, linea negra pojavljuje se oko petog meseca trudnoće, mada postoji mogućnost da se pojavi ranije ili kasnije od toga. Ova linija postoji kod svih ljudi, ali se zove linea alba (bela linija). Ona opisana kao srednja linija tetive na prednjem trbušnom zidu između dva rektusna mišića. Iako je bela linija uvek tu, toliko je slaba da se ne može videti.

Da li linea negra ima funkciju?

Zapravo nema. Međutim, postoji mit o tome. Pošto bebe mogu razlikovati svetlo i tamno, jedna priča kaže da je priroda učinila neke delove tela trudnice tamnijim kako bi beba mogla lakše da se snađe.

Drugi mit koji je povezan sa tamnom linijom na trudničkom stomaku kaže da ona zapravo služi kao prediktor pola bebe. Prema ovoj priči, ako je linija odmah ispod pupka, onda očekujete devojčicu, a ako ide iznad pupka, onda dečaka. Ovo su samo mitovi i nemaju naučni osnov.

Iako u ovom slučaju ne postoje dokazi za to, mnogi stručnjaci tvrde da se sve promene na telu trudnice dešavaju za dobrobit bebe.

Da li je tamna linija na trudničkom stomaku trajna?

Nije. Izbledeće sama nekoliko meseci nakon porođaja, čak i ako ne budete pokušavali da je uklonite.

Da li tamna linija na stomaku spada u strije?

Linea negra ne može se klasifikovati kao strija. Strija je bukvalno rastegnutost kože koja je uzrokovana prekomernim istezanjem i uglavnom su trajne. Linea negra za razliku od strija koje utiču na srednji sloj kože, utiče samo na površinski sloj, epidermis. Zbog toga se pre može uporediti sa preplanulim telom nego sa strijama.

Da li svaka trudnica ima tamnu liniju na stomaku?

Iako se pojavljuje često u trudnoći, postoji mali procenat žena koje je nemaju.

Postoji li način da se linea negra spreči?

Ne postoji ništa što možete uraditi kako biste sprečili pojavu ove linije. Isto tako, ne postoji način da znate da li ćete je dobiti ili ne. Međutim, postoji način da sprečite njenu veću vidljivost. Ne izlažite svoj stomak sunčevoj svetlosti, jedite zelje i uzimajte folnu kiselinu kako biste izbegli hiperpigmentaciju.

Kako da tamna linija na stomaku brže izbledi?

Linea negra uglavnom izbledi sama nakon porođaja. Ako ipak želite da eliminišete liniju čim se beba rodi, posetite dermatologa i raspitajte se koji tretmani su vam dostupni. Zapamtite sledeće: tretmani poput lasera i kreme za izbeljivanje nisu preporučljivi ukoliko dojite bebu. Kod kuće možete isptobati metodu sa limunovim sokom i pilingom.

Ukoliko ste iz bilo kog razloga zabrinuti, obratite se svom lekaru ili dermatologu. Izbegavajte kreme i izbeljivanje kože u trudnoći i posle porođaja ukoliko dojite. Budite strpljivi i znajte da se mnoge trudnice pitaju iste stvari kao i vi. Nakon trudnoće, linea negra izbledeće sama.
Jovana Jevtić

Staras/GettyImagesPlus

još iz kategorije