Kada će beba prohodati
06.02.2023 Razvoj bebe

Kada će beba prohodati? Ovako joj možete pomoći da napravi prve korake

Kada će beba prohodati je jedna od glavnih maminih briga. Ali je to induvidualno jer zahteva prolazak kroz osam faza, a vi joj u tome možete pomoći.

Onog trenutka kada vaša beba ustane na dve noge i prošeta jedan korak, dva koraka potpuno sama je događaj za pamćenje. To nije samo zato što je vaša neverovatna beba pokazala koordinaciju, ravnotežu i hrabrost. Već i zato što ti prvi koraci predstavljaju rezultat višemesečnog napornog rada. Ali kada će beba prohodati? I kako tačno dolaze do prvog koraka?

Kada će beba prohodati?

Neke bebe prohodaju već sa devet meseci ali većina sa oko godinu dana. Ipak, neke bebe ne osećaju potrebu da ustanu na svoje nožice sve dok ne napune 18 meseci.

Ako ste zabrinuti za razvoj vaše bebe ili mislite da nešto nije u redu, uvek je pametno da odete i razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse. Ali najverovatnije je vaša beba samo odlučila da ide svojim slatkim tempom i sve je u redu. Svaka beba se razvija drugačije – nemojte se porediti i ne terajte ih da idu predaleko, prebrzo. Kada će beba prohodati zavisi samo od nje. Prvo moraju da se upoznaju sa svojom koordinacijom, ravnotežom i šta njihova tela mogu da urade.

Kako naučiti bebu da hoda?

Postoji mnogo veština i prekretnica u hodanju koje bebe moraju da savladaju pre nego što naprave prve korake. Kako da im olakšate i pomognete u tome?

Prvi korak – kontrola glave

Prva veština pre hodanja koju bebe treba da savladaju je kontrola glave. Moraju biti u stanju da mirno drže glavu pre nego što prohodaju ili čak – počnu da sede.

U materici, bebine glave su podržane plodovom vodom. Ali kada se prvi put rode, njihovi vratni mišići nisu dovoljno jaki da drže glavu protiv privlačenja gravitacije. Zato je važno da pridržavate njihov vrat i glavu kada ih držite. Uglavnom će bebe početi da razvijaju vratne mišiće dovoljno da podignu blago podignu glavu negde između tri i šest nedelja starosti. Ali može proći i do šest meseci da vaša beba bude u stanju da samostalno drži glavu.

Drugi korak – Svest o telu

Da bi hodala, beba mora da bude svesna položaja sopstvenog tela u prostoru i položaja drugih objekata. Kada počnu da istražuju svoje telo, to je znak da su motivisane da istražuju i okolinu oko sebe. Ta radoznalost će na kraju biti ono što će ih podići na noge da pogledaju okolo!

Vaša beba će verovatno prvi put „otkriti“ svoja stopala kada bude stara između dva i pet meseci. Počeće da razvijaju koordinaciju ruku između tri i šest meseci. I što više posežu i grabe, to će njihova prostorna svest postati bolja.

Treći korak – Prevrtanje

Prevrtanje je vrlo ozbiljan pokret za vašu bebu. Kada ga savlada, to znači da je izgradila sve svoje mišiće. Sada ima dovoljno svesti o telu da rotira svoju donju polovinu (karlicu i noge) – što je ono što treba da uradi da bi se prevrnula. A to znači da obe strane njihovog mozga rade zajedno na koordinaciji pokreta.

Neke bebe se prevrću sa tri meseca, ali ćete najverovatnije videti svoju bebu kako to radi između četiri i osam meseci. A neke bebe se neće kotrljati dok ne napune devet meseci – i to je potpuno normalno.

Četvrti korak – Sedenje

Da bi sedele bebe trebaju dobru kontrolu glave i jake trbušne mišiće. Bebe obično dostižu ovu fazu između šest i osam meseci. Kada ojača ove mišiće, moći će samostalno da se pomera i kreće dok sedi.

Peti korak – Poza na sve četiri

Poza na sve četiri je kada je vaša beba u položaju puzanja – na rukama i kolenima – ali ona zapravo ne puzi.

Dolazak u ovaj položaj i njegovo držanje pomaže vašoj bebi da ojača sposobnost nošenja težine svojih kukova, ramena i ruku. To je ključna faza koja će im pomoći u hodanu. Često ćete videti da se beba ljulja napred-nazad kada su u ovom položaju.  Bebe obično uspevaju da dođu u ovu pozu sa oko šest meseci.

Šesti korak – Puzanje

Da bi puzala, beba mora da nauči kako da prenosi svoju težinu sa jedne strane na drugu. Oni takođe moraju da koordiniraju obe strane svog tela da bi se kretali stabilno. To se obično dešava kada su stari između šest i 12 meseci.

Neke bebe puze unazad pre nego što puze napred jer im je tako lakše. Ali neće proći mnogo vremena pre nego što shvate kako da idu napred. Pročitajte i ovo: Kako da beba bude bezbedna dok puzi (mojabeba.rs)

Korak sedam – ​​Klečanje

Prelazak od puzanja do klečanja obično se odvija u dva koraka. Prvo ćete videti svoju bebu kako kleči, tako da su joj ruke podignute od zemlje i balansira na kolenima (obično koristeći sofu ili čvrstu stolicu/sto kao oslonac). Možete joj pomoći postane stabilni u ovom položaju tako što ćete staviti igračke na sofu da se igraju sa njima.

Zatim, kada budu spremni, pokušaće da se podignu i na stopala. Ako vidite da to žele, pokušajte da pomerite igračku malo dalje da vidimo da li će ih to podići na viši nivo. Najranije se to dešava sa oko osam meseci. Kako njihovo samopouzdanje i snaga budu jačali, oni će da se polako ustaju na noge.

Korak osam – hodanje!

Kako mogu pomoći svojoj bebi da prohoda?

  • Hodanje po mekanoj površini jer često padaju na guzu i kolena
  • Neka hodaju bez cipela ili u obući sa tankim đonom
  • Držite ih za kukove kako biste im pomogli da balansiraju svoje telo

Kada će beba prohodati je vrlo induvidualno i najčešće nema razloga za brigu. Kada vaša beba bude spremna – napraviće svoje prve korake.
Miljana Momirović

gradyreese/GettyImagesPlus

još iz kategorije