Kako uzimati vitamin D u trudnoći
06.02.2023 Ishrana trudnica

Kako uzimati vitamin D u trudnoći?

Prilikom trudnoće svom telu obezbedite sve što mu je potrebno – od vitamina do zdrave ishrane koja će omogućiti bebi da se razvija i raste. Važan dodatak ishrani u toku trudnoće je vitamin D, a kako uzimati vitamin D u trudnoći saznajte u nastavku teksta.

Vitamin D doprinosi zdravlju kostiju, zuba i mišića, a daje i podršku našem imunološkom sistemu. Ukoliko uzimate vitamin D u zdravim količinama, pomoći ćete u prevenciji određenjih stanja kao što su multipla skleroza, bolesti srca i virusi poput gripa i COVID-19. Neka istraživanja su pokazala da nam vitamin D pomaže prilikom regulisanja raspoloženja i smanjenja rizika od depresije. Vitamin D se najčešće preporučuje u toku jeseni i zime kada je izlaganje suncu ograničeno.

Kako uzimati vitamin D u trudnoći?

U toku trudnoće trebalo bi unositi 10 mikrograma vitamina D svakoga dana. Vitamin D vašoj bebi pomoći će da ima zdrave kosti, zube, bubrege, srce, nervni sistem. Osim toga, održavaće i vaše zdravlje. Preko ishrane je teško uneti dovoljno vitamina D. Zbog toga se savetuje uzimanje suplemenata. Posebno je važno uzimati vitamin D od septembra do marta, naročito ukoliko žena provodi dosta vremena u zatvorenom prostoru i ne izlaže se suncu.

Većina suplemenata sadrži tačnu količinu vitamina D, a svoju dozu možete proveriti i sa lekarom ili farmaceutom.

Kako uzimati vitamin D u trudnoći: Kada početi?

Mnoge žene koje planiraju trudnoću počinju da dodaju vitamin D ishrani još pre začeća. Ženama se savetuje da vitamin D uzimaju tokom trudnoće, ali i tokom dojenja. Suplementi se mogu uzimati i u toku prvog tromesečja, ali ne treba da paničite ukolliko ste saznali da ste trudni, a još uvek niste počeli sa unošenjem vitamina D. Za svaku zabrinutost ili nesigurnost obratite se lekaru. On će vas uvek najbolje posavetovati o svemu što vas muči.

Da li je vitamin D u toku trudnoće neophodan?

Nedostatak vitamina D u trudnoći je povezan sa većim rizikom od razvoja preeklampsije ili prevremenog porođaja. Međutim, veoma je bitno da se dnevno unosi ona doza koja je preporučena (10 mikrograma). Ne treba da uzimate više od toga, osim u slučaju da vam je tako rekao vaš lekar. Visoki nivoi vitamina D mogu napraviti štetu.

Nekim ženama je potrebno više vitamina D nego drugima, a razlozi za to su:

  • BMI iznad 30 (Indeks telesne mase)
  • Imaju tamniju kožu,
  • Ne izlažu se sunčevoj svetlosti
  • Retko izlaze napolje, provode vreme u zatvorenom,
  • Koriste kremu sa zaštitnim faktorom.

Ukoliko spadate u neku od ovih grupa, postoji šansa da imate veći rizik od nedostatka vitamina D. Porazgovarajte sa svojim lekarom oko toga koja je vaša optimalna doza vitamina D trudnoći.

Kako uzimati vitamin D u trudnoći: Koja hrana sadrži vitamin D?

Kroz ishranu takođe možete uneti vitamin D. Masne ribe, kao što je losos, sardina ili skuša, mogu doprineti vašem zrdavlju na mnogo nivoa. Između ostalog sadrže vitamin D i omega 3. Jaja i crveno meso su takođe dobar izvor vitamina D, ali i proteina. Kako biste osigurali svoje i bebino zdravlje, uverite se da je ova hrana dobro skuvana.

Ukoliko ste se pitali kako unositi vitamin D u trudnoći, nadamo se da smo vam pomogli. Međutim, ukoliko ste zabrinuti ili niste sigurni koja je idealna mera unosa vitamina D za vas, obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.
Jovana Jevtić

dragana991/GettyImagesPlus

još iz kategorije