16.06.2016 Trudnoća

Kako da prepoznate preeklampsiju

Oticanje ekstremiteta je jedan od veoma čestih simptoma sa kojima se susreću mnoge trudnice. Ali, oticanje može biti i simptom jednog po zdravlje opasnog stanja – preeklampsije. Evo kako da je prepoznate...

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sigurno ste kod mnogo trudnica primetili kako zbog otečenih prstiju ne mogu nositi prstenje ili omiljene cipele jer su im se stopla “uvećala”. To su uglavnom uobičajene neugodnosti koje trudoća sa sobom nosi, ali prekomerno oticanje zajedno sa mnogo drugih simptoma može značiti i preeklampsiju. Veoma je važno da znate prepoznati prve simptome.

Iznenadno oticanje ruku, nogu, lica i dobijanje dva kilograma ili više, nedeljno mogu biti znak da nešto nije u redu i da treba da kontaktirate svog lekara čim pre. Ostali simptomi koji se mogu pojaviti jesu zamagljen vid ili tačkice ispred očiju, mučnina, povraćanje i bol u gornjem delu abdomena, uporne glavobolje, napadi i bolovi u gornjem desnom delu tela.

Ako vam preeklampsija bude dijagnostikovana, vaš lekar će vas upoznati i objasniti vam sve opcije koje imate. Uglavnom se savetuje strogo mirovanje, česti pregledi pa čak i indukovanje prevremenog porođaja.

Stručnjaci kažu da je najbolje rešenje za preeklampsiju upravo porođaj jer se u posteljici obično nalazi nešto što uzrokuje povišen krvni pritisak kod trudnice. Jedini lek koji se trudnici daje za sprečavanje napadaja tokom porođaja jeste magnezijum sulfat da bi se krvni pritisak snizio.

Kad je u pitanju trudnoća, trebalo bi da verujete svojim instinktima i da ukoliko osetite da nešto nije kao što bi trebalo da bude, odmah kontaktirate svog lekara, ma koliko vas ostale mame ubeđivale da je oticanje normalno i da ne treba da dižete paniku. Trudnoća apsolutno nije period kad treba da se bavite pretpostavkama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije