16.06.2016 Kutak za mame

Naučno istraživanje: Svaka majka u sebi nosi određeni procenat ćelija svog deteta

Emotivna veza između majke i deteta je neraskidiva, a nedavna naučna istraživanja pokazala su i da je fizička veza puno jača nego što se do sada znalo.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U naučnom časopisu „Scientific American“ objavljeno je kako fetalne ćelije mogu i nakon porođaja da ostanu u majčinom telu, odnosno da kruže njenim krvotokom. Tokom trudnoće veza je, naravno, neupitna, majka je izvor nastajanja novog života, i to prvenstveno kroz posteljicu kojom su majka i dete fizički povezani, a kroz koju fetus dobija sve potrebno za rast i razvoj.

Kako se placenta sastoji od embrionalnog tkiva i tkiva majke, tako i imunološke ćelije majke i fetusa putuju kroz posteljicu u oba smera, a zadražavaju se u srcu, bubrezima, jetri, plućima, štitnoj žlezdi…

Dvosmerni protok ćelija kroz posteljicu naziva se fetalni mikrokimerizam. Fetalne ćelije dragocene su za majčin organizam. One mogu kod žene da ubrzaju regeneraciju oštećenog tkiva, pa je čak i zaštititi od nekih oblika karcinoma. Kroz dosadašnja istraživanja, kako navodi časopis, svaka žena koja je bila trudna u sebi nosi određeni procenat ćelija svog deteta.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije