Saveti za majke koje odgajaju mušku decu

Svako dete je priča za sebe, ali postoje neka osnovna načela koja imaju univerzalnu primenu u vaspitanju. Ovo su sasveti žena koje imaju iskustva u podizanju sinova.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ljubite ga i grlite
Svaka majka koja ima sina zna da i dečaci mogu biti prave maze. Isto tako, te maze veći deo dana mogu biti živahne, pomalo grube i pa i destruktivne. No, u trenucima kada to malo biće pokaže svoju nežnu i osećajnu stranu, zagrli vas i zatraži vaš zagrljaj, ne štedite svoja osećanja. Ljubite ga, grlite i mazite što više. Poljupci i dodiri su važni za pravilan razvoj deteta, što će najviše doći do izražaja kad vaša beba postane muškarac koji se ne ustručava da pokaže osećanja.

Naučite ga kućnim poslovima
Ako vas dete posmatra dok kuvate, čistite ili pripremate veš za pranje, objasnite mu šta radite i dozvolite mu da vam “pomogne” dajući mu neko sitno zaduženje. U starijem uzrastu, takve stvari mu neće biti zabavne, ali budite uporni i sitnice poput odlaganja tanjira pretvorite u rutinu. Kad odraste, sin će vam biti zahvalan.

Dozvolite mu da se zaprlja i pocepa odeću
Dečaci mogu biti do te mere razigrani da na kraju redovno naprave neku malu nezgodu koja za posledicu ima pocepanu ili prljavu odeću. Nerviranjem oko takvih sitnica, kao ni zabranama, nećete ništa postići, samo ćete uludo potrošiti mnogo energije. Skakanje, padanje i uništavanje odeće sastavni su deo odrastanja svakog dečaka.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije