Zašto je ženama zimi hladnije nego muškarcima?

Za situaciju kada žena stalno pojačava grejanje i ponavlja da joj je hladno, a muškarac ga smanjuje ili se skida u majicu s kratkim rukavima jer mu je vruće dok se ona smrzava postoji naučno objašnjenje.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Žene imaju višu telesnu temperaturu
Istraživanje Medicinske škole Univerziteta Merilend otkrilo je da je temperatura tela žena viša nego temperatura muškaraca. Iako bi mnogi pomislili da bi ženama baš zbog toga trebalo da bude toplije, greše. Što je naše telo toplije to je jači subjektivni osećaj da je napolju hladnije nego što jeste.

Žene koje koriste kontracepciju imaju još višu telesnu temperaturu
Temperatura tela je viša nego inače kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Hormoni utiču na temperaturu tela, iako mi to možda ne primećujemo.

Žene imaju hladnije ruke i noge nego muškarci
Prva stvar koju ćete čuti kada je ženi hladno jeste da joj se smrzavaju ruke i stopala i u pravu su. Studija objavljena u medicinskom časopisu Lancet otkriva da je temperatura ruku i nogu kod žena za pet stepeni niža nego kod muškaraca.

Žene imaju brži metabolizam
Ovo je veliki problem iz dva razloga. Metabolizam određuje brzinu kojom sagorevamo hranu i tokom tog procesa dolazi do zagrevanja tela. Ženama je hladnije nego muškarcima jer je njihov metabolizam 23 odsto brži, a to je ujedno i razlog zašto se brže goje od muškaraca iako jedu manje.

Grejanje u velikom broju zgrada je zasnovano na metabolizmu muškaraca
Ako ste primetili da vam je na poslu hladnije nego muškarcima, to je zato što su termostati podešeni po modelu razvijenom 1960. godine i koji je u obzir uzimao samo brzinu muškog metabolizma.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije