Drugi trimestar
23.02.2023 Drugi trimestar

Drugi trimestar: Kako se beba razvija po nedeljama?

Vaš drugi trimestar je neverovatno važan period u razvoju vaše bebe jer počinje da prepoznaje vaš glas. Evo čemu još možete da se radujete iz nedelje u nedelju.

Drugi trimestar: Šta možete očekivati?

Kada počinje drugi trimestar?

Vaš drugi trimestar trudnoće traje tri meseca, počinje 13. nedelje i završava se posle 27. nedelje.

Razvoj bebe u drugom trimestru

Do kraja ovog trimestra, vaša beba će dobiti kosicu, naučiće da guta i moći će da čuje zvukove oko sebe. Imaće čak i male noktiće i otiske na prstima.

13. nedelja: Beba počinje da razvija svoje kosti i čulo sluha, počinje da piški i tako se formira plodova voda.

14. nedelja: Počinje da joj raste kosica ali i dlačice na telu, trepavice, obrve i noktiće. Sada su joj genitalije potpuno razvijene. Može da se nasmeje i pravi smešne grimase.

15. nedelja: Uši su se sada skroz razvile i postaje biti osetljiva i na svetlost, iako i dalje ima zatvorene okice.

16. nedelja: Sada može da sisa palac i pomera se u stomaku. Ipak, i dalje nema masti u telu, pa je zbog toga njihova koža gotovo providna.

17. nedelja: Bebino srce sada je u potpunosti pod kontrolom njenog mozga i kuca otprilike duplo brže nego vaše. Do kraja ove nedelje će skroz formirati otiske na prstićima.

18. nedelja: Sada se njen sluh još bolje razvio, pa je pravo vreme da počnete da joj pevušite i pričate jer će vas dobro čuti.

19. nedelja: U bebinom telu formira se masno tkivo, a oko nje voskasta supstanca koja štiti njenu osetljivu kožu. Masna je i sačinjena od dlačica, mrtvih ćelija kože i sebuma i vrlo je važna za nju.

20. nedelja: Bebica sada ima svoj ustaljeni ritual spavanja i mogu da je probude glasni zvuci i nagli pokreti. Polni organi su potpuno razvijeni.

21. nedelja: Velika je šansa da ćete osetiti šutanje i okretanje bebe zbog toga što njene ručice i nožice sada postaju snažnije i ima veću kontrolu nad njima.

22. nedelja: Kosica još više raste i postaje vidljiva.

23. nedelja: Vaša bebica može početi da štuca, pa se nemojte iznenaditi ako čujete takav zvuk.

24. nedelja:  Do sada su joj prstići bili spojeni ali u ovoj nedelju počinju da se šire i odvajaju od dlana, a uskoro će joj se razviti i znojne žlezde. Divna vest je da sada može da prepozna vaš glas.

25. nedelja: Otkucaji srca će se usporiti, pa bebino srce više neće kucati tako brzo kao ranije. Sa oko 180 otkucaja u minuti spustiće se na oko 150 otkucaja u minuti.

26. nedelja: Većina bebinog sna je još uvek samo u REM fazi.

27. nedelja: Bebica je vrlo aktivna, redovno spava i budi se, okreće se u stomaku i sisa svoj palac. Sada je veličine brokolija!

Drugi trimestar: Šta je važno da znate?

Vreme je za nekoliko važnih odluka. Da li želite da znate pol svoje bebe ili biste više voleli da to bude iznenađenje? Gde biste voleli da se porodite? Ne žurite i dobro razmislite o svemu.

Ako ste zaposleni

Ako imate posao, bilo bi dobro obavestiti svog poslodavca o trudnoći ali vi sami birate kada to želite da mu saopštite. Poželjno je da prvo obavestite šefa, a onda kolege, zbog toga što se glasine mogu pročuti, a ne želite da delujete neprofesionalno.

Povežite se sa svojom bebom

Ovo je neverovatno vreme kada počinjete da osećate kako se život u vama kreće i reaguje na vaš glas. Iskoristite to na najbolji način i ohrabrite svog partnera da učini isto.

Drugi trimestar: Vaše telo se menja

Nadamo se da je tokom drugog trimestra vaša jutarnja mučnina prestala. Vaša sve veća bebica će početi da stvara dodatni pritisak na vaša leđa. Da biste ublažili bolove, pokušajte da spavate na boku. Mnoge trudnice osećaju bol u ligamentima ili imaju strije. Ne brinite, to je u potpunosti normalno.

Možda ćete imati krvarenje desni, pa zakažite pregled kod svog stomatologa. Takođe možete primetiti proširene vene – to je zbog pojačanog protoka krvi u vašem telu.

Druga polovina vaše trudnoće je vreme kada možete dobiti preeklampsiju. Simptomi preeklampsije tokom trudnoće uključuju:

  • Visok krvni pritisak
  • Problemi sa vidom
  • Jaki bol ispod rebara
  • Oticanje lica, ruku ili stopala
  • Jaka glavobolja ili žgaravica koja ne nestaje uobičajenim lekovima

Pazite na njene simptome i pozovite svog lekara u slučaju da ih prepoznate.
Miljana Momirović

YakobchukOlena/GettyImagesPlus

još iz kategorije