Strije u trudnoći
17.02.2023 Drugi trimestar

Strije u trudnoći: Kada se pojavljuju i kako ih sprečiti?

Strije u trudnoći su veoma česte, čak 8 od 10 žena ih dobije. Nastaju zbog širenja kože i najčešće se javljaju na stomaku. Ipak, da li ih je moguće sprečiti? Otkrivamo vam sve o strijama.

Strije su uske, prugaste linije koje se pojavljuju na površini vaše kože i u zavisnosti od boje kože, određuju boju vaših strija. Tokom godina, žene su ih skrivale jer nisu u skladu sa društvenim „standardima lepote“. Srećom, ovo se promenilo poslednjih godina, jer svi znamo da su strije potpuno normalne i lep deo ženskog tela, a imaju ih čak i muškarci.

Strije u trudnoći: sve o njima

Kada se pojavljuju strije u trudnoći?

Ovo je vrlo induvidualno. Međutim, najčešće se strije pojavljuju kasnije u trudnoći, jer se koža rasteže zbog rasta bebe, a vi dobijate više na težini. Možete ih dobiti u drugom ili trećem trimestru, a neke žene ih jednostavno ne dobiju. Zapamtite, strije su sasvim normalne i deo su procesa promena kroz koje prolazi vaše telo.

Zbog čega se pojavljuju strije?

Tokom trudnoće, vaša koža postaje sve zategnutija kako se vaša materica širi da bi napravila prostor za vašu bebu koja raste.

Brzi period širenja kože narušava kolagen i elastična vlakna u vašem dermisu, što dovodi do smanjenja elastičnosti. Tada se vezivno tkivo širi sve do tačke pucanja. To je ono što mi zovemo strijama. Ne treba ih mešati sa linea nigra – tamnosmeđa linija koja će izbledeti nakon trudnoće.

Takođe se smatra da tokom trudnoće povećanje hormona kao što su glukokortikoidi potiskuju proizvodnju kolagena. To znači da naše telo ne može da obnovi oštećeno vezivno tkivo tako brzo kao inače.

Gde se javljaju strije u trudnoći?

Ono što je važno znati je da strije nemaju samo trudnice. Čak i ljudi koji počnu da intenzivno vežbaju mogu dobiti strije na listovima, bicepsu i slično. Takođe, strijama su podrložni i oni koji se brzo ugoje. Gotovo svi ih dobiju u nekom trenutku života.

Tokom trudnoće, najčešća regija za pojavu strija je na stomaku, ali ih možete primetiti i na grudima, bokovima i butinama, najčešće tokom drugog i trećeg trimestra.

Kako sprečiti strije tokom trudnoće?

Nažalost nikako ali moguće smanjiti njihovu pojavu. Neke studije pokazuju da gojaznost tokom trudnoće, nedostatak tečnosti ili nizak nivo vitamina C povećavaju rizik od pojave strija. Iako nijedna studija nije u potpunosti dokazana, zdrava ishrana, redovno vežbanje i održavanje hidratacije mogu pomoći.

Postoje neki studije koje dokazuju da ulje gorkog badema pomaže u prevenciji strija. Žene koje su masirale ulje u kožu 15 minuta svakog drugog dana između 19. i 32. nedelje trudnoće, i svaki dan nakon toga do porođaja, imale 20% manje strija.

Dve male studije sugerišu da kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu mogu biti takođe dobra opcija. Ipak, istraživanja pokazuju da dva najčešće korišćena proizvoda – kakao puter i maslinovo ulje – nemaju efekat protiv strija. Pročitajte i ovo: Kako ublažiti strije u trudnoći? – mojabeba.rs

Kako ukloniti strije?

Dermapen pravi mnogo malih rupa na koži kako bi podstakao proizvodnju kolagena. U terapiji laserom se ​​apsorbuju krvni sudovi ispod vaših strija, uzrokujući da se izblede ili postanu bele. Frakcijska termoliza takođe cilja na oštećena područja laserom.

Opcije u „kućnoj režiji“ ipak mogu biti mnogo jeftinije. Postoje neki dokazi da kreme koje sadrže centelu mogu pomoći. Ekstrakt ove južnoazijske biljke ubrzava zarastanje i smanjuje pojavu ožiljaka.

Ali najbolje rešenje je da naučite da volite svoje strije i priču koju pričaju jer ih gotovo svi imaju.

 

 
Miljana Momirović

Djordje Krstic/GettyImagesPlus

još iz kategorije