Uvođenje meda u ishranu
17.02.2023 Bebin jelovnik

Uvođenje meda u ishranu: Kada bebe smeju da jedu med?

Med je nezvanični simbol zdravlja, tako da nije čudo ako poželite da ga date svojoj bebi. Međutim, ipak se malo strpite. Uvođenje meda u bebinu ishranu pre prve godine života nije dobar izbor jer med nije bezbedan za male bebe.

Uvođenje meda u ishranu: Kada bebe mogu da ga jedu?

Bebi možete dati med nakon njenog prvog rođendana. Tada je bebin sistem za varenje dovoljno zreo da se zaštiti od bilo koje bakterije. Pre meda postoji mnogo bezbednije i zdrave hrane za vaše dete kojim možete da ga odvajate od dojenja.

Zašto uvođenje meda u ishranu nije bezbedno za bebu?

Med nije bezbedan za bebe jer povremeno sadrži bakterije koje mogu da proizvedu toksine u crevima vaše bebe što može dovesti do botulizma kod novorođenčadi. Pored toga, med je šećer i prevelika njegova konzumacija može dovesti do karijesa čak i nakon godinu dana.

Šta je dečiji botulizam?

Botulizam je bolest opasna po život uzrokovana toksinima koje proizvodi bakterija Clostridium botulinum. toksini napadaju nerve, mozak, kičmenu moždinu i izazivaju paralizu. Ako se ne leči brzo, paraliza se može proširiti i na mišiće koji kontrolišu disanje što može imati fatalan ishod.

Simptomi botulizma

Svaki organizam ga manifestuje drugačije. Neki mogu pokazati simptome u roku od nekoliko sati, a nekada može proći i nekoliko dana. Važno je da umete da prepoznate simptome ove bolesti jer su brze reakcije ključne.

  • U početku se javlja osećaj mučnine, problemi sa stomakom kao što su povraćanje, dijareja i poteškoće sa zatvorom.
  • Kako se širi, botulizam se može prepoznati i po spuštenim kapcima, nejasnom govoru, zamagljenom vidu, slabosti mišića lica, poteškoća sa disanjem i problema sa gutanjem.

Kod beba ćete ove simptome prepoznati po tome što im je teško da se hrane,  vrat i udovi će im biti slabi i nestabilni, a često ove simptome prati i slab plač. Ako sumnjate na botulizam odmah pozovite hitnu pomoć!

Dakle, uvođenje meda u ishranu mora da sačeka do prvog rođendana. Kada postanu veći, imaće prilike da uživaju u njegovim blagodetima, a dotle neka uživaju u ostaloj zdravoj hrani.
Violet Stoycheva/GettyImagesPlus

još iz kategorije