šta dete treba da pije pored vode i mleka
17.02.2023 Ishrana deteta

Šta dete treba da pije pored vode i mleka?

Mada se preporučuje  da deca piju samo vodu i mleko kako se ne bi javili problemi sa karijesom, ipak postoje napici koji su zdravi i bezbedni za mališane i njihove zube. U pitanju su pića sa niskim sadržajem šećera koji ne bi smeli da zamene vodu i mleko, ali mogu biti lepa poslastica za dete. Ukoliko se pitate šta dete treba da pije pored vode i mleka pročitajte naredni tekst, a zatim svom mališanu pripremite zdravo iznenađenje.

Šta dete treba da pije pored vode i mleka: Zdravi napici za vaše mališane

Kokosova voda

Kokosova voda sadrži mnoštvo hranljivih materija, kalcijum i vitamin C. Prijatnog slatkastog ukusa, ovaj napitak je odličan i zdrav izbor koji možete ponuditi detetu. Ukoliko je dete prehlađeno, kokosova voda može pomoći u sprečavanju dehidratacije jer nadoknađuje soli koje se gube prilikom prehlade, povraćanja i dijareje. Dostupna je na tržištu i može se pronaći u prodavnici zdrave hrane, kao i u većini supermarketa.

Smuti

Mešanjem banane, bobičastog voća i jogurta ili mleka možete napraviti zdravu i ukusnu poslasticu za dete. Mada voće sadrži prirodne šećere, ovi šećeri nisu loši koliko i oni u kupovnim voćnim sokovima. Ovaj smuti možete dati detetu nakon obroka u količini od 100 ili 120 militara. Dete će biti srećno i zadovoljno, a vi ćete znati da ste mu kroz ovakav obrok obezbedili ne samo uživanje, već i unos zdravih sastojaka.

Mleko sa ukusom jagode

U pitanju je poslastica koja se veoma lako sprema. Jednostavno pomešajte pola šolje jagoda sa šoljicom mleka i dobićete sjajan voćni tvist.

Šta dete treba da pije pored vode i mleka: Nezaslađeni voćni sok

Deci ne bi trebalo davati sokove koji sadrže mnogo šećera i zaslađivača. Srećom, postoji mogućnost da pored svih zaslađenih sokova koje možete videti u marketima dete ipak dobije svoju dozu ukusnog i zdravog soka koji tako voli. Imate izbor da detetu napravite sok od čistog voća uz pomoć sokovnika ili ručnim ceđenjem, dok se, sa druge strane, možete raspitati koji proizvođači prave upravo takve sokove. I bez dodatnog šećera i drugih zaslađivača voće sadrži šećere i zbog toga sokove ne treba dodatno zaslađivati. Čist voćni sok sadrži mnoštvo vitamina između kojih je i vitamin C koji pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe iz hrane. Postarajte se da sok bude dovoljno razblažen i dajte svom detetu napitak koji će obožavati.

Voda sa limunom

Limun je odličan za varenje i hidriranje organizma. Ova svojstva čine ga sjajnim izborom za vrele letnje dane koji posebno iscrpljuju decu. Da biste napravili ovaj napitak potrebno je da iscedite nekoliko kapi limunovog soka u vodu, a zatim u čašu možete ubaciti i nekoliko kriški svežeg krastavca. Ovo je odličan način da privučete dete da pije više vode.

Šta dete treba da pije pored vode i mleka: Sok od povrća

Pomešajte povrće i voće po izboru birajući one ukuse koje vaše dete najviše voli. Na primer, mešavina pomorandže i šargarepe primamljiva je deci zbog jarke narandžaste boje, a uz to su veoma zdrava kombinacija. Osim toga, ananas i kelj se takođe odlično kombinuju. Povrćni sokovi su veoma lepog ukusa i deca ih uglavnom jako vole.

Domaća čokolada

Domaća topla čokolada biće pravo iznenađenje. Zagrejte malo mleka i dodajte nekoliko kockica kvalitetne čokolade kako bi mleko dobilo slađi ukus. Ovaj napitak daje se deci koja su starija od dve godine jer čokolada sadrži malu količinu kofeina koji može izazvati nesanicu kod deteta.

Nadamo se da će vaši mališani uživati u receptima za napitke koje smo izdvojili za vas.

 
Jovana Jevtić

Choreograph/GettyImagesPlus

još iz kategorije