NEOBIČNI NOĆNI ZVUCI znak za uzbunu ili nepotrebna briga

Beba u snu ciči, cvili, stenje i uzdiše? Naučite da dešifrujete ove čudne glasove – i otkrićete je li uznemirena , prehlađena, umorna, ili se pak smiruje i uspavljuje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Šta je to što može groktati kao prasence, cvileti kao kuče, pištiti kao sova i zavijati kao vetar? Ukoliko ste majka novorođenčeta, onda ćete prepoznati ove zvukove kod svoje uspavane bebe. Većina mališana je neočekivano glasna dok spava, što je sasvim normalno, ali ujedno i uznemirujuće za vas. Zato je važno da naučite da razlikujete znakove za uzbunu od onih zbog kojih ne morate prekidati bebin san. Naravno, zlatno pravilo glasi: ukoliko niste sigurni, uvek obiđete krevetić i proverite je li vaše novorođenče dobro.

Evo šta morate znati kako biste uspešno dešifrovali bebine noćne zvukove.

UZNEMIRENOST ZBOG SNA
Naučnici su otkrili da najviše sanjamo u prvoj godini života. To važi i za vašu bebu. Sasvim je logično da će beba u snu ispuštati različite zvuke i praviti buku. Možda ćete je čuti kako stenje, cvili ili uzdiše, a živahne slike snova uzrokovaće da se ona mnogo grči, vrti, okreće i migolji po krevetiću. Već oko šestog meseca beba će se manje pomerati dok spava, jer će njen mozak početi da luči hemikalije koje sprečavaju grčenje mišića u snau (naučnici veruju da se to dešava kako bi se sprečile povrede dok spavamo). Tada ćete moći da primetite da joj se, dok sanja, pomeraju jedino oči, što će biti znak da i vi možete mirnije spavati.

ZVUCI KOJI ZNAČE DA BEBA UČI DOK SPAVA
Tokom prve godine života beba će veoma brzo prelaziti iz jednog razvojnog perioda u drugi. Svi ti novi utisci i razvojni skokovi moraju biti prerađeni i asimilirani, a to se obično dešava dok spava. Zato ne brinite kada čujete svoju bebu da u snu proizvodi srećne i „aktivne“ zvukove – da smeje, ciči ili vrišti, i to prvo visoko i glasno, a zatim duboko i tiho. Jedan od najvećih prelomnih perioda dešava se između četvrtog i devetog meseca, što će biti vreme kada ćete najčešće moći da čujete oglašavanje svoje bebe.
Kako joj se budu razvijale govorne sposobnosti, tako ćete sve češće moći da razaznate „ma-ma-ma“ ili „ta-ta-ta“. To neće značiti da vas ona doziva, već da vežba kako da postavi jezik da bi proizvela zvukove koje je slušala dok je bila budna.

CIJUK KOJI OZNAČAVA KRAJ CIKLUSA SPAVANJA
Svi mi noću prolazimo kroz nekoliko ciklusa spavanja. Počinjemo s laganim snom, zatim ulazimo u fazu dubokog sna, pa se opet vraćamo u period lakog sna, budimo se na nekoliko trenutaka i opet iz početka. Kod odrasle osobe ciklus spavanja traje oko 90 minuta, dok je kod beba ovo vreme mnogo kraće – iznosi oko 60 minuta. To znači i da će se vaša beba tokom noći mnogo češće nalaziti u fazi kratkotrajne budnosti. Upravo tokom ove pauze može početi da proizvodi različite zvukove. Neke bebe samo ispuste „cijuk“ i nakon tog oglašavanja nastave da spavaju, dok druge veoma glasno zaplaču i posle nekoliko minuta nastave da spavaju kao da se ništa nije desilo.

UZDAH TOKOM REFLEKSA TRZANJA
Od rođenja pa sve do 16. nedelje primetićete da beba, kad se uplaši (kada čuje glasan zvuk ili joj se izmakne podloga), prvo raširi ruke i noge, a zatim ih skupi. U pitanju je Morov refleks, koji spada u primarne reflekse, a koji je znak da se bebin nervni sistem razvija. Reč je o bebinoj reakciji na neku iznenadnu senzornu stimulaciju, bilo kad je spuštate u krevetac ili kad je dodirujete. Ovaj refleks može se javiti i ako bebu tokom spavanja trgne iznenadni zvuk ili se promeni intenzitet svetla. Morov refleks praćen je bebinim uzdahom koji se tokom dana ne može čuti, a koji je zato noću iznenađujuće glasan.

GUTANJE VAZDUHA JER BEBA UČI KAKO PRAVILNO DA DIŠE
Mnoge bebe noću ne mogu disati tiho i ujednačeno. Sve dok ne napune šest meseci, kod njih se može javiti takozvano periodično disanje, koje karakteriše prestanak disanja na nekoliko sekundi. Ukoliko se ovo dešava i vašoj bebi, verovatno ste primetili da se (pre nego što se ponovo uspostavi disanje) čuje kako guta ili pokušava da uhvati vazduh. Ovo je normalna pojava, jer vaša beba još uvek pokušava da nauči veštinu pravilnog disanja, ali će proći vreme dok je potpuno ne savlada. Iako ćete svaki put kada se ovo desi želeti da proverite je li sve uredu, kada znate šta je uzrok toga – možete to uraditi bez straha i brige.

MEŠKOLJENJE ZBOG HLADNOĆE
Ukoliko je vašoj bebi po noći hladno, čućete je kako se meškolji dok se okreće i prevrće s leđa na stomačić. Bebe pokušavaju da se ugreju tako što leže na stomaku s nogama podvučenim ispod tela. Zato, kada po noći uđete u sobu i zateknete bebu u tom položaju, prilagodite temperaturu sobe ili stavite dete u topliju vreću za spavanje.

JADIKOVANJE ZBOG UMORA
Kada se beba premori, neće imati miran san, jer njen mozak tada luči hormon stresa (kortizol), koji ima efekat „razbuđivanja“. Čak i ako zaspi iste sekunde kada je spustite u krevetić, nakon prvog ciklusa spavanja verovatno će uslediti buđenje i ona će početi histerično da plače. Dobro je da znate to kako se ne biste uspaničili i pomislili da nešto nije uredu s bebom, jer je nekoliko trenutaka pre potpune histerije mirno spavala. U ovoj situaciji važno da budete što smireniji, kako biste bebu što brže umirili i ponovo je uspavali.

Foto: Gulliver/Thinkstock

SAMOSMIRUJUĆE ROMORENJE
Dok vaša beba bude učila kako samostalno da se uspava, pronalaziće nove i kreativne načine da to i uradi. Neke bebe mrmore, romore i blebeću sebi, što je zvuk zadovoljstva. Ovo „ćeretanje“ može trajati deset, a kod velikih „brbljivica“ i do neverovatnih 20 minuta. Kada vas usred noći probudi bebino romorenje, nemojte je ometati, jer ona samu sebe pokušava ponovo da uspava.

FRKTANJE ZBOG PREHLADE
Vaša bebe može disati isključivo kroz nos, pa će proći još dosta vremena dok ne nauči kako da uzima vazduh na usta. Problem može nastati kada se njeni uski nosni kanali začepe – bilo zbog prehlade ili mleka koje je tu slučajno dospelo. Tada možete čuti zvuk sličan frktanju, praćen sviranjem vazduha koji teško prolazi kroz nos. Zato je veoma važno da bebi svako veče pre spavanja što temeljnije očistite nosne kanale, kako biste joj olakšali disanje.

PROČITAJTE I… „Ratni plan“ za spavanje: Metoda koja uvek uspeva!

POTRAGA MLJACKANJEM
Da li vas noću trgne mljackavi zvuk koji dolazi iz krevetića? Ako vaša beba koristi cuclu za umirenje, ovaj zvuk značiće da joj je cucla ispala i da je pokušava „pronaći“. Dok polubudna bezuspešno bude pokušavala da je usisa nazad, velika je verovatnoća da će se potpuno razbuditi i „požaliti“ vam se (što baš i ne želite da čujete), te je mnogo bolje da joj odmah priteknete u pomoć i vratite cuclu u njena usta.

LJUTITI KRIK
Kada noću čujete iznenadan, nervozan, glasan plač, znajte da je vašu bebu verovatno probudio neki jak zvuk. Ukoliko sačekate koji trenutak, velika je verovatnoća da će se nakon izraženog negodovanja ponovo uspavati.

GROKTANJE
Sve do 16. nedelje beba će se oglašavati dok kaki. U tom uzrastu njeni abdominalni mišići još uvek nisu dovoljno jaki da poguraju sav sadržaj. Kada ispušta zvukove slične groktanju, beba zatvara larinks i, koristeći dijafragmu, efikasnije izbacuje sadržaj iz creva.

TUPKANJE ZBOG OKRETANJA
Od šestog meseca beba će uživati u okretanju i vežbanju novih pokreta, a nema boljeg mesta za to od njenog krevetića. Ovo je period kada ćete u sitnim satima često moći da čujete tupkanje i lupkanje dok se beba srećno i zadovoljno vrti po krevetiću.

Matej noću proizvodi najrazličitije vrste zvukova – od groktanja, preko šuškanja, do frktanja. I meni ta njegova javljanja ulivaju osećaj sigurnosti, jer znam da je dobro. Kada ga čujem da zakuka, znam da mu je cucla ispala. Ali čim mu je vratim u usta, on nastavi da spava. (Marija Jovanović, 32, Zrenjanin, mama šestomesečnog Mateja)

Srđan me redovno podigne na noge svojim glasnim plakanjem usred noći. I nastavlja da plače sve dok ne dobije svoju dozu maženja. To je njegovo dobro poznato: „Probudio sam se, sada mi trebaš.“ To je, s jedne strane, iscrpljujuće, jer se ponavlja svake večeri (nekad i po dva puta), ali mi ujedno i prija, jer čini da se osećam potrebnom. Čak mislim da će mi – kada prestane – nedostajati njegovo noćno traženje zagrljaja. (Svetlana Bujić, 28, Niš, majka 11-mesečnog Srđana)

SADA MI TREBAŠ!

VISOKI NEUTEŠNI PLAČ
Ovakva vrsta plača znači da je beba uznemirena i da ste joj zaista potrebni. Moguće da je gladna, da joj je hladno, da joj treba promena pelena ili da postoji neki drugi problem.

STENJANJE PRI SVAKOM UDISAJU
Kada čujete da beba stenje pri svakom udisaju ili u istom intervalu, znači da se ne oseća dobro. Hitno se javite pedijatru.

UBRZANO DISANJE
Ukoliko beba ima manje od šest nedelja i udiše više od 60 puta u minuti, ili je starija od šest nedelja i udiše više od 45 puta u minuti, hitno se javite dežurnoj lekarskoj službi.

Više saveta potražite u AKTUELNOM oktobarsko- decembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 29!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije