Lepa kosa u trudnoći

Uz nekoliko jednostavnih trikova možete vratiti blistavost i volumen svojim loknama

Pred vama je predivnih devet meseci i jedna od najvažnijih životnih misija u kojoj su razne fizičke i emotivne promene potpuno očekivane. I dok nekim budućim mamama trudnoća izuzetno prija, pa im vlasi zbog nivoa hormona manje opadaju i postaju bujne i sjajne, nije redak slučaj da se nekim trudnicama kosa odmah proredi, te da se brže masti, ili lomi.

Ma koliko da ste nezadovoljni ovim promenama, znajte da su one potpuno normalne za ovaj period, te da zaista ne postoji razlog za brigu. Otprilike godinu nakon porođaja sjaj i glamur vaših lokni ponovo će se vratiti. Ipak, ako ne želite da čekate toliko dugo, postoje određene metode kojima možete ubrzati proces oporavka i prikriti nedostatke.

Uvećanje volumena

Najčešća promena u kvalitetu kose kod većine trudnica jeste uvećanje volumena. Međutim, to nije rezultat pojačanog rasta, već činjenice da kosa u ovom periodu manje opada. Prosečno, osoba gubi oko 100 vlasi dnevno, kao deo normalnog procesa obnavljanja kose. Međutim, zbog pojačane produkcije estrogena, vlasi se duže zadržavaju u fazi mirovanja, zbog čega se opadanje usporava. To je osnovni razlog za veći volumen.

Neke trudnice imaju utisak i da im kosa brže raste, što nije tačno, jer vlas izraste u proseku 1,2 cm mesečno. Uvećan volumen/gustina zapravo stvara ovu zabludu.

Međutim, posle porođaja vaši hormoni vraćaju se u normalu i tada, pored redovnog gubitka kose, počinju da opadaju vlasi koje bi inače otpale tokom trudnoće da nije bilo uticaja hormona.

Istanjivanje kose

Druga očekivana promena koju takođe iskusi dosta trudnica jeste pojačano opadanje kose. Iako je ova pojava češća nakon porođaja, može da se ispolji i tokom trudnoće. Jutarnja mučnina i učestalo povraćanje takođe mogu da podstaknu proređivanje kose. Naime, poznato je da su vitamini i minerali koje u organizam unosimo hranom potrebni i za dobru ishranjenost vlasišta, ali ove korisne materije najpre stižu do bebe.

Gestacijski dijabetes, prestanak korišćenja kontracepcijskih pilula i nedostatak gvožđa takođe mogu da budu faktori koji doprinose gubitku kose.

I stres negativno utiče na njen kvalitet, posebno kad je opadanje vlasi primetno već u prvom tromesečju, ili na samom početku drugog. Gubitak kose je odraz onoga što se dešavalo u prethodna tri meseca. To znači da će se vaše psihičko stanje – npr. dugi pokušaji da ostanete u drugom stanju – odraziti i na kosu.

Statistike pokazuju da čak 50% žena nakon porođaja primećuje naglašeno opadanje kose. Premda ova pojava može da bude frustrirajuća, ona nije trajnog karaktera. Otprilike šest meseci posle porođaja ponovo se uspostavlja tipični ciklus rasta i opadanja kose. Međutim, ukoliko vam kosa pojačano opada i nakon ovog perioda, vreme je da preduzmete određene korake u cilju stimulisanja normalne funkcije vlasišta. Pre svega, to podrazumeva pažljivo planiranje ishrane, te uključivanje više namirnica bogatih gvožđem i vitaminima B-kompleksa, kao što su integralne žitarice, spanać, cvekla i junetina. Takođe, potrudite se da eliminišete, ili da ublažite, izvore stresa i, ako je potrebno, angažujte više članova porodice da vam pomognu oko bebe, ili u obavljanju kućnih obaveza.

Zdravlje kože glave a time i kvalitet kose možete poboljšati tako što ćete je svakodnevno masirati i na taj način podstaći protok krvi i ujedno nahraniti koren kose. Svakog jutra masirajte glavu kružnim pokretima dva do tri minuta. Možete uključiti i neke preparate namenjene za poboljšanje zdravlja kože glave.

Dok čekate da se ponovo uspostavi normalan rast kose, te da se vrati njen kvalitet, možete se poslužiti s nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da vaša kosa lepše izgleda. Na primer, možete napraviti labavu pletenicu, a potom je saviti u punđu. Takođe, probajte da ukovrdžate kosu u širim pramenovima. Pored toga, možete da koristite namenske losione koji se utrljavaju u vlasište, a koji podstiču rast kose. No, pre primene bilo kog preparata konsultujte se s lekarom, posebno ako dojite.

Masna kosa

Sjajnija kosa je još jedna pozitivna pojava koju tokom trudnoće registruje veliki broj žena. Javlja se kao posledica smanjene produkcije sebuma u koži glave, što uslovljava zdraviji izgled kose i naglašeniji sjaj.

Međutim, kod nekih trudnica zbog fluktuacije hormona kosa se pojačano masti. Ukoliko se i vama to dogodi, rešenje je veoma jednostavno – češće pranje kose i primena adekvatnih preparata prilikom oblikovanja. Zamenite šampon i regenerator preparatima s izbalansiranom pH vrednošću koji će ukloniti višak masnoće, ali kožu glave neće potpuno ostaviti bez sebuma, koji je neophodan za normalnu funkciju kože i vlasišta. (Ako se to desi, koža glave će pojačati produkciju sebuma kako bi kompenzovala gubitak, što će rezultirati još većim zamašćivanjem kose). Kad se ponovo uspostavi normalna produkcija sebuma, koristite hidrirajući regenerator i povremeno suvi šampon, kako biste “premostili” vreme između dva pranja kose. Ovaj tip šampona treba naneti u spreju, samo u koren kose, a potom je pročešljati.

Na kraju, tekstura

Tokom trudnoće može se menjati i tekstura kose. Neke žene primećuju smanjen volumen pri korenu, što može da bude posledica izostanka farbanja i izvlačenja pramenova. No, s druge strane, pauza u farbanju znači i manje oštećenja za kosu.

Kriza boje?

Na vama je da odlučite da li ćete se farbati tokom trudnoće. Ipak, treba da znate da je tokom ovog perioda moguća pojačana osetljivost kože glave. To može da izazove pojavu alergijskih reakcija, čak i ako se već godinama farbate istom farbom i niste imali ovih problema. Zato, pre farbanja uvek uradite kožnu probu na unutrašnjem delu nadlaktice.

Kad posle porođaja odete kod frizera, izbegavajte drastične zahvate koji podrazumevaju komplikovanu frizuru. S malom bebom u rukama nećete imati vremena ni snage za sređivanje i oblikovanje kose.

Sitno paperje

Tokom završnog tromesečja dešava se najveći gubitak kose, koji se najviše primećuje u slepoočnom delu i iznad ušiju. Umesto izgubljenih vlasi, s vremenom se javljaju nove. Sva ta mlada, paperjasta kosa koja vam sada smeta i možda vas nervira zapravo je znak da ste na pravom putu oporavka.

Pažljivo oblikovanje

Nakon porođaja, kad kosa počne da se obnavlja, vodite računa o tome kako je stilizujete – da biste zaštitili nove vlasi. Kako ne biste previše povlačili i zatezali kosu i time sprečili proces regeneracije, nemojte koristiti klasične gumice. Umesto toga, vezujte kosu mekanom trakom, koja minimalizuje mogućnost oštećenja, pucanja i lomljenja dlaka ili pravite neobaveznu, labavu punđu, koju ćete fiksirati ukosnicama.

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije