farbanje kose u trudnoći
05.02.2023 Trudnoća

Farbanje kose u trudnoći: Da li je dozvoljeno?

Ako ste trudni, verovatno dobijate mnoštvo saveta koje niste ni tražili, a između ostalog često ti saveti budu kontradiktorni. Ovo se naročito događa kada su u pitanju proizvodi za lepotu. Između ostalog, nega kose je nešto od čega ne želite da odustanete, ali niste sigurni šta smete da koristite. Pa da li je farbanje kose u trudnoći pametna ideja?

Da li je dozvoljeno farbanje kose u trudnoći?

Postoji mnogo kontroverzi oko toga da je farbanje kose tokom trudnoće bezbedno. Prema NHS-u (Nacionalnoj zdravstvenoj službi Britanije – National Health Service), hemikalije u trajnim i polutrajnim bojama za kosu nisu visoko toksične. Većina istraživanja, iako ih nema mnogo, pokazuju da je bezbedno farbati kosu tokom trudnoće. Malo je istraživanja urađeno o potencijalnoj šteti koju izaziva farbanje kose tokom trudnoće, a rizik od opasnosti je veoma nizak. Količina hemikalija koja se koristi prilikom bojenja je mnogo manja nego što je potrebno da bi se izazvala šteta.

Farbajte se nakon prvog trimestra

Iako je farbanje tokom trudnoće bezbedno, preporučuje se da se farbanje kose ipak izbegava tokom prva tri meseca trudnoće.  Zbog hormonalnih promena, moguće je da postanete alergični na farbu na koju pre niste bili, pa bi bilo dobro da uradite test na koži pre samog farbanja. Naravno, neće škoditi i da se konsultujete sa frizerom oko izbora farbi zbog njihovog sastava.

Ako se farbate kod kuće, svakako se uverite da to radite na bezbedan način. Nosite rukavice i ostavite farbu na glavi u minimalnom vremenu. Otvorite sve prozore kako biste dobro provetrili vazduh i da ne biste udisali hemikalije. Dobro isperite kožu glave i ne brinite.

Dojenje i farbanje kose

Slično kao kada je u pitanju farbanje kose u trudnoći, postoji mali broj istraživanja u vezi uticaja farbe na vaše mleko. Takođe, zbog pomenutog malog broja hemikalija, smatra se da je bezbedno da se farbate i dok dojite.

Dakle, farbanje kose tokom trudnoće jeste bezbedno, ali budite pažljivi sa odabirom farbi.
Demkat/GettyImagesPlus

još iz kategorije