Curenje plodove vode
18.04.2023 Treći trimestar

Curenje plodove vode u trudnoći – ovo su glavni simptomi

Amnionska tečnost je vitalni element za razvoj bebe u vašem stomaku, pa curenje plodove vode može biti jedna od najvećih briga u trudnoći.

Ona štiti bebu od povreda i održava njenu telesnu temperaturu, tako da je neophodno održavati pravu količinu tečnosti. Da biste znali da li vam curi plodova voda, važno je da budete svesni prisustva bistre tečnosti bez mirisa na vašem donjem vešu. S druge strane, kada postoji velika količina amnionske tečnosti, možete primetiti smanjeno kretanje vaše bebe i važno je da se odmah konsultujete sa svojim ginekologom.

Ako sumnjate da na curenje plodove vode u prvom ili drugom tromesečju trudnoće, preporučuje se da se što pre obratite hitnoj pomoći, jer smanjena amnionska tečnost u ovom periodu trudnoće može da ometa razvoj bebe i može takođe biti opasan po život mame.

Curenje plodove vode u trudnoći – ovo su glavni simptomi

U većini slučajeva, curenje amnionske tečnosti se meša sa gubitkom urina zbog pritiska materice i vaše bebe na bešiku.

Kako razlikovati curenje plodove vode?

Način da se utvrdi da li je u pitanju curenje plodove vode, curenje urina ili samo pojačani sekret jeste da stavite dnevni uložak u donji veš i posmatrate karakteristike tečnosti. Normalno, urin je žućkast i ima miris, dok je plodova voda bistra i bez mirisa, a sekret je bez mirisa, ali može imati izgled belanaca, kao što se dešava u plodnom periodu.

Koji su simptomi curenja plodove vode?

  • mokar donji veš, ali tečnost je bez mirisa i bez boje
  • mokre gaćice više od jednom dnevno
  • smanjeno kretanje bebe u materici, kada je već došlo do velikog gubitka tečnosti.
  • trudnice sa faktorima rizika kao što su visok krvni pritisak, dijabetes ili lupus češće imaju curenje amnionske tečnosti, ali to se može dogoditi svakoj trudnici.

Koji su uzroci curenja plodove vode?

Uzroci curenja amnionske tečnosti nisu uvek poznati. Međutim, ovo može nastati zbog genitalnih infektivnih stanja, pa se preporučuje konsultacija sa ginekologom kad god se jave simptomi kao što su peckanje tokom mokrenja, bol u predelu vagine ili crvenilo.

Drugi uzroci koji mogu izazvati curenje plodove vode ili dovesti do smanjenja količine amnionske tečnosti uključuju:

  • Plodova voda počinje da curi kroz malu rupu u kesici. Najčešći je u kasnoj trudnoći i obično se sama zatvara uz odmor i dobru hidrataciju;
  • Problemi s placentom – placenta možda ne proizvodi dovoljno krvi i hranljivih materija za bebu koja ne proizvodi toliko urina, što rezultira manje plodove vode;
  • Lekovi za visok krvni pritisak, prevremeni porođaj, ibuprofen i drugi lekovi mogu uticati na bubrege bebe, smanjujući količinu urina i amnionske tečnosti. Iz tog razloga, pre uzimanja bilo kakvih lekova treba konsultovati ginekologa;
  • Problemi sa bebom – početkom drugog tromesečja beba počinje da guta amnionsku tečnost i izbacuje je urinom. Kada amnionska tečnost curi, bubrezi bebe se možda neće pravilno razvijati;
  • Feto-fetalni transfuzija – u slučaju identičnih blizanaca, jedan može dobiti više krvi i hranljivih materija od drugog, zbog čega jedan ima manje amnionske tečnosti od drugog.

Šta treba da uradim ako prepoznam simptome?

Lečenje gubitka plodove vode varira u zavisnosti od toga u kom ste periodu trudnoće:

U prvom ili drugom trimestru:
Trebali biste odmah da posetite svog ginekologa radi ultrazvuka kako biste procenili količinu amnionske tečnosti i proverili da li postoje znaci infekcije ili povezanog krvarenja.

Lekar će vam obično savetovati da povećate unos vode i odmorite se kako biste izbegli dalji gubitak tečnosti. Takođe, trebalo bi obaviti nekoliko kontrolnih poseta, obično nedeljno, kako bi se izmerila količina tečnosti tokom trudnoće i proverilo zdravlje i bebe i majke kako bi se izbegle komplikacije.

U trećem trimestru:
Kada se gubitak tečnosti desi kasno u trudnoći, to obično nije ozbiljno, ali ako žena gubi mnogo tečnosti, lekar može čak odlučiti da indukuje porođaj.

Ako se curenje javi posle 36 nedelja, to je obično znak pucanja vodenjaka i zato žena treba da ode u bolnicu jer se porođaj može približiti. Saznajte i ovo: Pucanje vodenjaka: Šta je to i šta da radim kada se dogodi? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Prostock-Studio/GettyImagesPlus

još iz kategorije