Kako godine utiču na plodnost
19.04.2023 Začeće

Kako godine utiču na plodnost

Kada želite da dobijete dete u dvadesetim, vreme je na vašoj strani. Postoji velika šansa da ćete brzo uspeti u svom cilju, a čak i ukoliko želite da pričekate sa tim, imaćete dovoljno vremena. U tridesetim se šanse postepeno smanjuju, dok u četrdesetim možete naići na probleme prilikom začeća. Pročitajte više o tome kako godine utiču na plodnost

Trudnoća u svakom uzrastu ima svoje prednosti i mane, mada, stručnjaci se slažu sa tim da su dvadesete najpogodnije godine za začeće, barem kada je naše telo u pitanju. Žene se rađaju sa oko 1 do 2 miliona jajnih ćelija, do puberteta jajnih ćelija u telu žena ima između 300 i 500 hiljada, ali jajnici oslobađaju svega oko 300 njih u toku reproduktivnih godina. Sa godinama i jajnici stare i kvalitet jajnih ćelija se pogoršava. Zbog toga je manja verovatnoća da jajne ćelije mlađe žene imaju genetske abnormalnosti poput Daunovog singroma i drugih ureođenih defekata.

Kako godine utiču na plodnost

Trudnoća u dvadesetim

Kada je reč o plodnosti u dvadesetim, statistika je na vašoj strani.  Zdrava, plodna žena u dvadesetim godinama ima 33% šanse da zatrudni u svakom ciklusu ukoliko ima seks dan ili dva pre ovulacije. Već sa trideset godina, ta šansa se smanjuje po svakom ciklusu. Mali procenat dvadesetogodišnjih žena se bori sa neplodnošću, dok dve trećine starijih žena ima ovaj problem. Sa 20 godina žena ima svega 6% šanse da ne može zatrudneti, dok se sa 40 godina ova šansa povećava na 64%.

Ukoliko želite da zatrudnite možete preuzeti nekoliko koraka koji će vam pomoći da se pripremite za trudnoću. Ukoliko ne uspete odmah, nastavite da pokušavate. Ako postoje razlozi zbog kojih imate problem da zatrudnite, konsultujte se sa stručnjakom ranije kako bi se problem rešio.

Kada je reč o roditeljstvu u dvadesetim, može se reći da se tu nalaze jedine mane trudnoće u ovom uzrastu. Iako su mlađi roditelji uvek u boljoj kondiciji i formi od starijih i nije im teško da ustaju i više puta noću, a sutradan bolje funkcionišu, zrelost ipak nije na vašoj strani. Mlađi roditelji uglavnom imaju i finansijskih problema budući da retko koji dvadesetogodišnjak ima već razvijenu karijeru.

Trudnoća u tridesetim

Kada uđete u tridesete, šanse za trudnoću su i dalje visoke. Jedna od 4 žene u ranim tridesetim će zatrudneti u prvom pokušaju. Kako se približavate četrdesetoj, biološki je teže zatrudneti i imaćete veći rizik od bobačaja, hromozomskih problema i drugih komplikacija u trudnoći. Ipak, najveći broj žena bez većih problema ostaje u drugom stanju.

Više žena se odlučuje na decu u tridesetim, a razlog za to je uglavnom finansijske prirode. Najveći broj parova želi da porodici obezbedi finansijsku stabilnost pre nego što se beba rodi. Sa druge strane, mnoge žene se bore za naredak u karijeri pre ovog koraka kako bi sebi osigurale siguran povratak na radno mesto i nakon trudnoće.

Kada je reč o reproduktivnim tehnologijama, lečenje neplodnosti je prestalo da bude tabu i žene se sve češće oslanjaju na napredak u medicini kako bi rešile problem sa neplodnošću i postale majke. Jedna od tih tehnologija jeste zamrzavanje jajnih ćelija koje ženama u godinam može omogućiti zdraviju i lakšu trudnoću. Mada šanse za zdravu trudnoću sa godinama opadaju, veće su šanse za uspeh baš zbog tehnologije koja je u velikoj meri napredovala.

U tridesetim možda i nećete imati problem sa začećem, ali je činjenica da je vrhunac ženine plodnosti u njenim tinejdžerskim i dvadesetim godinama. Sa trideset plodnost počinje da se smanjuje. Većina nema problem u ranim tridesetim, ali se te šanse smanjuju kako se približavate četrdesetoj.

Trudnoća u četrdesetim

U četrdesetim su vaše šanse da zatrudnite znatno manje nego pre samo nekoliko godina. Otprilike 1 od 10 žena spontano ostane trudna u četrdesetim. Posle 45. godine stručnjaci veruju da su male šanse da zatrudnite bez pomoći tehnologije.

Trudnoća nakon četrdesete je moguća, ali su šanse u velikoj meri smanjene. Veliki broj žena u četrdesetim ima problem sa plodnošću. Žene starije od 40 imaju svega 5% šanse da zatrudne u bilo kom ciklusu ovulacije što je veoma malo u poređenju sa šansom koju imaju žene u dvadesetim. Vaše šanse da zatrudnite u narednih godinu dana su oko 4-50%.

U četrdesetim se i sama trudnoća podnosi teže, šanse za pobačaj su veće, ali i problemi u vezi sa nedostatkom hromozoma u embrionu su dosta češći u ovom uzrastu. To povećava šansu da dete ima Daunov sindrom. Zbog toga, stručnjaci ženama starijim od 40 godina preporučuju detaljan skrining za ove abnormalnosti. Takođe, žene koje su trudne u četrdesetim imaju oko 50% šanse da se porode na carski rez zbog komplikacija na porođaju.

S obzirom na već pomenute reproduktivne tehnologije koje su u današnje vreme dostupne, stopa plodnosti i uspeha vantelesne oplodnje u kasnijim godinama se povećavaju.

Kada je reč o prednostima trudnoće u četrdesetim, iskusniji ste i imali ste vremena i sami da odrastete. Najveći broj žena u četrdesetim je već dosegao vrhunac karijere, finansijski su stabilnije i vaš partner i vi ste u potpunosti spremni za osnivanje porodice.  Studije su pokazale i da su starije majke bolje obrazovane od mladih i da donose mudrije roditeljske odlule.

Dakle, plodnost zavisi od uzrasta majke, ali nije presudna. Šanse za trudnoću se smanjuju sa godinama, ali reproduktivne tehnologije u današnje vreme omogućavaju lakše postizanje ovog cilja. Budite strpljivi, raspitajte se na koje načine možete doprineti plodnosti i posavetujte se sa stručnjakom. Šanse se možda smanjuju, ali to ne znači da ne postoje.
Jovana Jevtić

NataliaDeriabina/ Getty Images Plus

još iz kategorije