beba gubi na težini
19.04.2023 Razvoj bebe

Šta ako beba gubi na težini? Ovo su glavni uzroci i rešenja

Možda ste navikli na obli stomačić, pa ste se zabrinuli što vaša beba gubi na težini. Ne mora da znači da će uvek samo da dobija na kilaži ali ovo su mogući uzroci.

Iako verovatno nema razloga za brigu, imajte na umu da vaša beba dobija na težini postepeno – sa izuzetkom u prvih nekoliko dana. Tada vaša beba može čak i da izgubi malo na težini, pre nego što to brzo nadoknadi. To nije uvek savršeno glatko penjanje. Otkrivamo vam sve o tome.

Šta ako beba gubi na težini? Ovo su glavni uzroci i rešenja

Dobijanje na težini može u jednom periodu da se ubrza, dok će u drugom da uspori. Možda čak i privremeno prestane – na primer, kada je vaša beba bolesna.

Ako ste uopšte zabrinuti da vaša beba ne dobija dovoljno na težini, porazgovarajte sa pedijatrom.

Bez obzira što vaša beba ne raste brzinom kojom ste navikli, ako i dalje izgleda srećno i zdravo, najverovatnije nije ništa strašno.

Zašto beba gubi na težini?

Ako vaša beba ne dobija na težini, veoma je važno otkriti zašto. Pravilna ishrana – posebno tokom prve tri godine – ključna je za mentalni i fizički razvoj deteta. Pedijatar vaše bebe može uraditi analizu krv, urina ili druge testove i pratiti kalorijski unos vaše bebe tokom određenog vremenskog perioda.

Još jedan čest razlog može biti da beba ima problema sa sisanjem dok siki ili pije mleko na flašicu. Ponekad je odgovor vrlo jednostavan, a izgleda prilično komplikovano.

Dok ne pronađete šta je zaista uzrok, vaša beba će verovatno početi ponovo da dobija stomačić. Može biti teško čuti da vaša beba ne napreduje ali važno je da ne krivite sebe, niti da se osećate kao da niste dobar roditelj jer je svaka beba drugačija i posebna.

Problemi sa ishranom bebe

Generalno, ako vaša beba ne raste kako ste očekivali, to znači da ili ne jede dobro ili da ne koristi hranljive materije pravilno. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi se to moglo dogoditi:

 • Možda ima slab refleks sisanja zbog kojeg ne može da dobije dovoljno mleka iz vaših grudi ako dojite – ili čak iz flašice, iako se to češće dešava tokom dojenja.
 • Rascep usne ili nepca ometa vašu bebu dok siki. Pregledajte bebina usta da vidite da li ima neku povredu. Ova stanja se rešavaju posebnim flašicama i bradavicama i uz pomoć stručnjaka za ishranu.
  Ako hranite svoju bebu formulom za mleku, nepravilna priprema formule ili loš kvalitet može dovesti dotoga da beba gubi na težini.
 • Trećina vašeg majčinog mleka je poznata kao prednje mleko, koje je lako dostupno vašoj bebi. Kada počnete da dojite, vaše telo instinktivno oslobađa hormon oksitocin, koji stimuliše protok ostatka vašeg mleka, zadnjeg mleka. Ovo je poznato kao refleks opuštanja, i znaćete da se to desilo ako osetite trnce u bradavicama ili da vaše mleko prska. Zadnje mleko ima više kalorija od prednjeg mleka.
 • Neke bebe koje se hrane po strogom rasporedu, a ne na zahtev (kad god pokažu da su gladne) mogu dobiti manje hrane nego što im je potrebno. Većina stručnjaka veruje da je najbolje pustiti bebu da siki kada god je gladna.

Beba gubi na težini: drugi uzroci

 • Ako je vaša beba bila bolesna, njenom telu će možda trebati više kalorija i hranljivih materija. Takođe, moguće je da zbog prehlade nema tako visok apetit kao ranije.
 • Možda ima hronične probleme sa probavom kao što su dijareja, celijakija ili netolerancija na mleko.
 • U retkim slučajevima, neuspeh u dobijanju na težini može se pokazati kao rezultat problema sa plućima, kao što je cistična fibroza; problem nervnog sistema, kao što je cerebralna paraliza; problem sa hromozomima, kao što je Daunov sindrom; bolest srca; anemija; ili metabolički ili endokrini poremećaj, kao što je nedostatak hormona rasta. Ako je bilo šta od ovoga uzrok, važno je rano otkriti šta je problem što beba gubi na težini.

Kako lekar tretira neuspeh da dobije na težini?

Kada vi i vaš lekar shvatite šta uzrokuje problem, možete oboje da počnete da ga ispravljate lečenjem bilo kakvih zdravstvenih problema i povećanjem kalorijskog unosa vaše bebe, ako je potrebno.

Vraćanje vaše bebe na zdravu težinu može značiti dopunu dojenja adaptiranim mlekom ili, za bebu koja je počela da jede čvrstu hranu, ponuditi više visokokalorične hrane. Kada bude dovoljno stara za njih, dobar izbor uključuje proizvode od punomasnog mleka kao što su sir, svježi sir, jogurt, sladoled i puding (ali odložite da nudite kravlje mleko do prve godine), jaja, avokado, hleb od celog zrna i testenine, palačinke, pire krompir i tople žitarice.

U teškim slučajevima, beba koja nije uspela da dobije na težini će možda morati da bude hospitalizovana kako bi mogla da dobije intravensko hranjenje i da bude pažljivo praćena.

Kako da znam da li beba dovoljno jede?

Ako je vaša beba ima manje od 3 meseca i isključivo dojite, znaćete da dobija dovoljno mleka ako:

 • Promenite pet do osam pelena dnevno.
 • Prvih mesec dana ima nekoliko kakica dnevno boje senfa. Posle prvog meseca, možda će imati manje često kaku ili čak preskočiti dan ili dva između.
 • Kada dojite, možete ga videti kako pomera vilicu i čuti kako sisa. Možda čak i čujete kako guta, ako je u sobi tiho.
 • Vaše grudi su mekše nakon hranjenja nego ranije.
 • Dobija oko 30g svakog dana tokom prva tri meseca.

Ako vaša beba ima tendenciju da postane pospana tokom hranjenja, držite je na oprezu. Možete probati:

 • nežno golicanje
 • menjanje pelene pre ili usred hranjenja
 • upuštajući ga u neku tihu igru
 • postavite ga uspravno kada prelazite sa jedne dojke na drugu

Ako ne završi dojenje sa obe strane, ispraznite grudi pumpanjem kako biste mogli da povećate proizvodnju mleka.

Iako se dojenje ne pokaže uvek kao najbolja opcija za sve mame i bebe, nemojte pretpostavljati da bi trebalo da pređete na formulu za mleke jer beba gubi na težini. Pitajte svog doktora za savet i sva dodatna pitanja. Postoje stvari koje možete da uradite da povećate zalihe mleka, na primer, i saveti koji vam mogu pomoći da efikasnije dojite. Možda ćete moći da rešite probleme bez odustajanja od dojenja pre nego što to nameravate.

 
Miljana Momirović

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

još iz kategorije