Trudnoća u dvadesetim
30.04.2023 Začeće

Trudnoća u dvadesetim – da li je pravo vreme ili ne?

Ako pokušavate da zatrudnite, trudnoća u dvadesetim je idealna sa biološke strane. Vaše telo je spremno za trudnoću ali možda iz ovih razloga ipak želite da sačekate.

Trudnoća u bilo kojim godinama ima prednosti i mane. U konsultacijama sa specijalistima za plodnost, finansijske konsultantima, stručnjake za veze i mame u dvadesetim otkrivamo vam sve o tome.

Trudnoća u dvadesetim – da li je pravo vreme ili ne?

Koje su prednosti?

Stručnjaci kažu da plodnost prosečne žene dostiže vrhunac u njenim ranim 20-im godinama. Dakle, iz strogo biološke perspektive, ovo su najbolje godine da se ostvarite kao majka.

Sve žene se rađaju sa neverovatnih 1 do 2 miliona jajnih ćelija. Do puberteta imate oko 300 do 500 hiljada jajnih ćelija ali vaši jajnici oslobađaju samo oko 300 tokom vaših reproduktivnih godina.

Kako starite, vaši jajnici stare zajedno sa ostatkom vašeg tela i kvalitet vaših jajnih ćelija postepeno postaje sve lošiji. Zato je manja verovatnoća da jajne ćelije mlađe žene imaju genetske abnormalnosti koje uzrokuju Daunov sindrom i druge urođene bolesti nego kod starijih žena.

Rizik od pobačaja je takođe daleko manji: iznosi oko 10% za žene u 20-im godinama, 12% u ranim 30-im i 18% za žene u kasnim 30-im. Rizik od pobačaja skače na oko 34% za žene u ranim 40-im godinama i na 53% do 45. godine.

Trudnoća je često fizički lakša za žene u dvadesetim godinama jer postoji manji rizik od zdravstvenih komplikacija poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Takođe je manja verovatnoća da ćete imati ginekološke probleme tokom drugog stanja.

Konačno, manje je verovatno da će mlađe žene imati prevremeno rođene bebe ili bebe sa malom telesnom težinom nego žene starije od 35 godina.

Što se tiče plodnosti, nije važno da li počnete da pokušavate da zatrudnite u ranim 20-im ili kasnim 20-im jer je ta razlika zanemarljiva.

A kada vaše dete bude imalo svoju decu, šanse su da ćete i dalje imati energije da budete aktivno uključeni baka i deda. Zar to nije divno?

Koji su nedostaci?

Kada ste u 20-im godinama, možda još uvek radite na razvoju karijere i profesionalnom usavršavanju. Ako pauzirate nekoliko godina da biste radili na bebi, može biti teško da se vratite na pravi put.

S druge strane, trudnoća u dvadesetim možda nije najbolji finansijski period u vašem životu. Stariji parovi koji planiraju dete imali su više vremena na raspolaganju da uštede i često su finansijski stabilniji.

Imati dete takođe može biti teško za mladi bračni par. Mama se može osećati depresivno i iscrpljeno zbog svih novih obaveza oko bebe, a tate se često osećaju zanemareno od svoje žene koja je sada suviše zaokupljena. U idealnom slučaju, parovi će se međusobno podržavati i postati još bliži, ali mnogi partneri se udaljavaju, što može ozbiljno naštetiti braku.

S druge strane, mnogi u 20-im godinama jednostavno nisu spremni da budu roditelji. Briga o bebi je emocionalno i fizički naporna, a mnogi roditelji, posebno mladi, nisu u potpunosti spremni da žrtvuju vreme i strpljenje koje to zahteva.

Trudnoća u dvadesetim: Šta ako želite bebu?

Da biste sebi pružili najbolju šansu za normalnu trudnoću i zdravu bebu, razmislite o preduzimanju nekoliko važnih koraka pre nego što pokušate da zatrudnite. Pročitajte ove savete koji će vam pomoći da se pripremite za trudnoću.

Ako ne zatrudnite odmah, samo nastavite da pokušavate. Verovatno ćevas ginekolog savetovati da češće imate nezaštićeni seksualni odnos (otprilike dva ili tri puta nedeljno tokom nekoliko meseci).  Pogledajte i ovo: Začeće bebe: Kada treba imati seks da biste ostali trudni? (mojabeba.rs)

Ali ako postoje razlozi zbog kojih možete imati problema da zatrudnite, kao što je istorija izostanka menstruacije ili polno prenosivih bolesti, možda ćete želeti da se konsultujete sa specijalistom za plodnost.

Šta da radite ako želite da sačekate da zatrudnite?

Ako biste jednog dana želeli da imate decu, ali trenutno niste spremni, možda biste želeli da razmislite o zamrzavanju jajnih ćelija. Iako vaše šanse za zdravu trudnoću opadaju u kasnim 30-im i 40-im, vaše šanse za uspeh sa potpomognutom reproduktivnom tehnologijom su mnogo veće sa mlađim jajnim ćelijama. Neke žene sada stavljaju jajne ćelije u banku u slučaju da imaju poteškoća sa začećem kada budu starije. Pomoći će vam i ovo: Trudnoća vantelesnom oplodnjom: Sve što treba da znate (mojabeba.rs)

Ne zaboravite da vreme kada budete spremni za bebu zavisi samo od vas i vašeg partnera i da nipošto ne treba da se požurujete i osećate pritisak da to mora da bude odmah.
Miljana Momirović

YakobchukOlena/GettyImagesPlus

još iz kategorije