Začeće bebe
27.04.2023 Začeće

Začeće bebe: Kada treba imati seks da biste ostali u drugom stanju?

Začeće bebe nije baš tako jednostavno i lako. Vaše telo mora biti fizički pripremljeno za trudnoću. Ako pokušavate da zatrudnite, planirajte odnose tokom perioda plodnosti. Ovaj period se određuje prema danima ovulacije.

Kada su mi plodni dani za začeće bebe?

Možete ostati trudni tokom kratkog perioda vašeg menstrualnog ciklusa. Međutim, može biti teško ustanoviti kada ste plodni. Kada izbacite jajnu ćeliju, nju treba oploditi u roku od 24 sata kako ona ne bi propala. Međutim, spermatozoidi mogu da opstanu u ženi tokom pet dana. Dakle pet dana pre ovulacije i na dan ovulacije je vaš plodni period. Trik je otkriti kada ovulirate. Postoje tri načina da utvdite kada je vaše vreme ovulacije.

  • Metod sa kalendarom: Započnite računanje tako što ćete obeležiti dan kada očekujete vašu sledeću menstruaciju. Izbrojite 14 dana unazad da biste izračunali kada ćete biti plodni.
  • Praćenje simptoma ovulacije: promena bazalne temperature i pojačan vaginalni sekret.
  • Oprema za predviđanje ovulacije koja se može kupiti u svakoj apoteci. Oni testiraju količinu luteinizirajućeg hormona (LH)  iz urina koji pokazuju da li će doći uskoro do ovulacije. Ovaj test je i najtačniji.

Začeće bebe: Kada treba da imam seks?

Ako možete da pretpostavite kada su vam plodni dani, najbolje bi bilo da imate odnose svaki drugi-treći dan tokom dve nedelje vašeg ciklusa. Ovako ćete povećati šansu za trudnoću i začeće bebe. Preporučuje se konsultacija sa lekarom ako pokušavate da zatrudnite više od godinu dana, a imate manje od 35 godina. Ako ste stariji od 35 godina i ne uspevate da zatrudnite nakon šest meseci. Naravno, možete se konsultovati sa lekarom i ako osetite neke simptome koji vam izazivaju zabrinutost.

U svakom slučaju, ako i ne uspevate da zatrudnite, ne brinite. Rešenje postoji. Ali svakako se trudite da slušate svoje telo i da prepoznate dane ovulacije. Uživajte sa svojim partnerom u razmeni nežnosti i sigurno će uroditi plodom. Srećno!
dolgachov/GettyImagesPlus

još iz kategorije