Koliko formule treba bebi?
27.04.2023 Bebin jelovnik

Koliko formule treba bebi?

Kada je u pitanju hranjenje formulom, svi roditelji se preispituju da li su detetu dali dovoljno, previše ili premalo hrane. Kada razmišljate koliko formule je bebi potrebno, pripazite na njene znakove gladi, zatim na smernice prema bebinoj starosti i težini. Pročitajte više o tome koliko formule treba bebi.

Koliko formule treba bebi?

Sledeće smernice su namenje isključivo za bebe koje se hrane adaptiranim mlekom tokom prvih 4 do 6 meseci, a zatim prelaze na kombinaciju formule i čvrste hrane, koja će trajati do prve godine. Ako bebu dojite i kombinujete to sa dohranom, razgovarajte sa lekarom oko saveta.

Novorođenče

Prvih nekoliko dana najbolje je ponuditi bebi od 30 do 60 grama formule na svaka 2 do 3 sata, mada u početku beba jede dosta manje u jednom obroku. Kada prođe nekoliko dana od rođenja, u redu je da novorođenčetu date između 60 i 80 grama dohrane na svaka 3 do 4 sata. U ovim prvim danima nakon rođenja, najbolje je da vreme hranjenja određujete prema bebinim zahtevima čitajući njene znakove gladi: oblizivanje usana, pomeranje vilice u potrazi za hranom, stavljanje ruku na usta, otvaranje usta, nemir, plakanje. Kako vreme bude prolazilo, beba će imati pravilan raspored hranjenja.

Koliko formule treba bebi: Prema težini

2kg: oko 450 grama dnevno

3kg: oko 500 grama dnevno

3,5kg: oko 550 grama dnevno

4kg: oko 630 grama dnevno

4,5kg: oko 700 grama dnevno

5kg: oko  780  grama dnevno

5,5kg: oko do 850 grama dnevno

Ove brojke nisu stroga pravila već gruba provena šta vašoj bebi može biti dovoljno. Neke bebe dobro rastu i uzimanjem manje od preporučene količine, dok drugima stalno treba više.

Koliko formule treba detetu: Prema uzrastu

Novorođenče:

1 mesec: oko 60 grama na svaka 3-4 sata

2 meseca: od 80 do 100 grama na svaka 3-4 sata

3 meseca: od 110 do 140 grama na svaka 3-4 sata

4 meseca: od 110 do 170 grama 4 do 6 puta dnevno

5 meseci: od 110 do 170 grama 4 do 6 puta dnevno

6 meseci: od 170 do 220 grama 4 do 5 puta dnevno

7 meseci: od 170 do 220 grama 3 do 5 puta dnevno

Kada beba ima osam meseci, pa do prvog rođendana, možete očekivati da beba jede između 180 i 220 grama formule 3 do 4 puta dnevno, Kako beba bude starija, ona će piti manje flašica dnecno sa više fomule u svakoj. Veoma je važno da bebu ne hranite preterano kako bi ostala na zdravoj težini.

Nakon prvog rođendana preporučuje se prelazak sa formule na kravlje mleko u flašici ili šolji za piće. Ograničite dete da pije 2 do 2,5 šolje dnevno punomasnog mleka kako bi imalo mesta i za drugu zdravu hranu,

Kako da znam da beba jede dovoljno?

  • dobija na telesnoj težini
  • deluje srećno i zadovoljno
  • primećujete na početku do 3 prljave pelene dnevno, kasnije ta količina se povećava na pet do šest pelena dnevno

Kako da znam da beba dobija previše formule?

  • povraćanje nakon hrane
  • bol u stomaku nakon hranjenja (kao znak beba podiže noge, a stomak joj deluje napeto)
  • čini vam se da beba jede previše često

Bebe jedu kada su gladne i prestaju kada osete da su site, zbog toga je dobro da se oduprete pokušajima da naterate bebu da dovrši svaku flašicu. Prekomerno hranjenje može izazvati gojaznost. Ne odgovarajte flašicom na svaki plač, jer bebe imaju i druge razloge za to poput mokre pelene, hladnoće, toplote, želje da budu uz vas. Za sve nedoumice treba da se obratite lekaru jer će vam on najbolje objasniti kako organizam bebe funkcioniše.
Jovana Jevtić

Prostock-Studio/ Getty Images Plus

još iz kategorije