02.03.2017 Bebin jelovnik

Bebin sedmi mesec: saveti za pravilnu ishranu

Novine u sedmom mesecu bebine ishrane odnose se na meso, žumance i žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, raž i ovas).

• Od mesa, odojčetu u ovom uzrastu može da se da: pileće, ćureće, teleće, juneće i jagnjeće meso – obareno u supi i sitno iseckano. Umesto mesa, može da se da soja.

• Žumance se daje kao tvrdo kuvano, pa ispasirano, kao dodatak mlečnoj kaši ili slanom obroku. Uvodi se postepeno (počinje se sa osminom, pa se količina iz dana u dan polako povećava, u roku od 10-15 dana, dok se ne dođe do celog žumanceta). Ne preporučuje se istog dana davanje i mesa i žumanceta, već naizmenično.

• Žitarice koje sadrže gluten mogu da se dodaju mlečnoj ili voćnoj kaši.

• Od voća, mogu da se daju banane i sezonsko voće (jabuke, kruške, šljive, breskve, kajsije, marele) – i to kao sveže, oljušteno i pasirano.

• Bebi može da se ponudi jogurt ili kiselo mleko, ali se ‘obično’ kravlje mleko – za odojčad koja više ne sisa, još uvek ne preporučuje. U nedostatku majčinog mleka, daje se mlečna formula sa oznakom 2.

• Između doručka i ručka, ili ručka i večere, bebi može da se ponudi voćni sok, mada u tome ne treba preterivati. Prekomerno konzumiranje sokova je najčešći uzrok gojaznosti kod male dece, a navika pijenja iz flašice je osnovni uzrok kvarenja mlečnih zuba.

Predlog jelovnika za sedmi mesec:

Rani jutarnji obrok: podoj ili adaptirana formula
Doručak: žitarice sa voćem
Ručak: povrće i meso
Kasno popodne: voćni sok
Večera: mlečna kaša sa žitaricama (može i žumance)
Obrok pred spavanje: podoj ili adaptirana formula
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije