Bebin deveti mesec: saveti za pravilnu ishranu

Vaša beba je sve nemirnija i sve samostalnija, što se odražava i na ishranu ali i na ponašanje za stolom.

Bebino interesovanje da što više stvari radi samostalno, takođe važi i za samostalno hranjenje, koje predstavlja značajno iskustvo za nju. Veoma često, bebu ne „uznemirava“ određena hrana – koju odbija, već frustracija zbog neostvarene želje da se sama hrani. Jedno od rešenja je da joj date posebnu, bebi kašiku da je drži, a vi nastavite da je hranite drugom kašikom.

Beba postaje prilično vešta u korišćenju svojih prstića kojima rado prebira po tanjiru u potrazi za zalogajem koji će sama staviti u usta. Većini roditelja to deluje zastrašujuće, jer se boje da se njihovo dete ne zadavi. Stoga je najbolje da bebi dajete vrlo male, meke komade hrane – koja će se, praktično, rastopiti u njenim ustima, kao što su sitni komadi voća ili mekano, kuvano povrće. Saznajte od drugih mama šta nude svojoj deci kao „hranu za prste“, a zatim dodajte vlastite ideje.

Beba još uvek dobija važne nutrijente kroz mamino mleko ili mleko iz flašice (ako se hrani formulom). Međutim, s obzirom da njeno telo zahteva određene promene sve veće su potrebe za čvrstom hranom. Stoga povećajte repertoar jela vaše bebe, i to prema njenom rapoloženju.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije