10 ruskih imena koja su popularna i kod nas

Ruska imena su već duži niz godina popularna i kod nas. Po mišljenju ovdašnjih mama i tata, ova imena za devojčice i dečake su najlepša, samim tim i najčešća. Znate li šta znače i koju poruku nose?

Guliver/Getty Images

Ženska imena

Tatjana; ime u originalu znači “vatrena kraljica”. Skraćena verzija imena je Tanja.

Olga (Olja); ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, srećna i sveta.

Maša; nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo “ona koju Bog ljubi”.

Nataša; ovo ime znači rođen, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti uglavnom pripadalo deci rođenoj na Božić.

Irina; značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir i spokojstvo.

Muška imena

Boris; ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem – slav, čest u slovenskim imenima.

Vanja; izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje, “Bog je milostiv”. Ovo ime je uniseks, odnosno može se dati i dečaku i devojčici.

Igor; ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači “branitelj mora”.

Aleksandar (Saša); ime je stvoreno od glagola aléxo što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovek, junak.

Ivan; najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Ime Ivan znači “Bog je milostiv”.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije