Lečenje steriliteta: 5 stvari koje bi svaki par trebalo da zna

Prošlo je već nekoliko meseci od kako bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju? Ne obeshrabrujte se, evo šta bi trebalo da preduzmete.

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Morate znati kada i od koga da potražite pomoć
Ne odlažite momenat kada ćete pitati za pomoć. Jasno, potrebna je velika snaga i odlučnost za suočavanje sa problemom, ali ne gubite vreme. Što duže čekate, manje su šanse da će tretman za koji se opredelite biti uspešan.

Ako imate preko 35 godina i duže od šest meseci ne uspevate da ostanete u drugom stanju, obratite se lekaru. Ako ste mlađi, to uradite nakon godinu dana pokušavanja. Ako ste prethodno imali spontani pobačaj, a zatim duže od šest meseci ne uspevate ponovo da zatrudnite obavezno se obratite lekaru.

Kada su u pitanju ovako ozbiljne stvari, ne oslanjajte se na razgovor sa prijateljicom ili komšinicom. Neka se žene obrate ginekologu, a muškarci urologu. Postoje i mnoge klinike specijalizovane za lečenje neplodnosti, gde možete dobiti adekvatan savet.

2. Borite se za sebe
Kada dođe do problema ljudi se osećaju bespomoćno, i to je sasvim u redu. Ali takav stav vam neće pomoći. Zapamtite: niste bespomoćni! Morate se boriti i izboriti za ono što želite. Ukoliko lekar vaš problem ne shvata dovoljno ozbiljno, te vam govori da ste premladi da biste imali problem sa sterilitetom ili prestari da biste pokušavali da zatrudnite, potražite drugog lekara.
Takođe, potražite drugog stručnjaka ako imate osećaj da izabrani lekar ne posvećuje dovoljnu pažnju vašem slučaju, ili stalno pokušavate sa istim tretmanima umesto da vam predloži različite opcije.

3. Nemate čega da se stidite
Nepolodnost vas ne čini manje vrednim! Ne dozvolite da vas sramota, za koju nema razloga, spreči da potražite pomoć i podršku koja vam je potrebna!

4. Niste sami
Prema aktuelnim statističkim podacima, tri od četiri žene su imale poteškoće da ostanu u drugom stanju, ali se o tome retko priča. Podršku možete pronaći svuda: na terapijama, u grupama za podršku u vašem domu zdravlja, u onlajn grupama. I naravno, kod porodice i prijatelja. U slučaju da u porodici niko ranije nije imao sličan problem, sve im objasnite, naučite ih kako da vam pomognu. Sigurno će vas podržati!

5. Sami odlučite koji tretman ćete izabrati
Postoje različite vrste tretmana, dužih ili kraćih, uzimanje lekova oralnim putem ili obavljanje intervencije… Za koji god da se odlučite, dobro razmislite i ne dozvolite da neko ili nešto utiče na vas. Tretman možete prekinuti i posle godinu i posle pet, možete se odlučiti za vantelesnu oplodnju ili usvajanje… Odluka je na vama. Ista je stvar i kada je reč o novcu. Ako ste odredili limite prema sopstvenim mogućnostima, držite ih se. Nemojte da osećate krivicu. Najvažnije je da znate da imate izbor!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije