Da li ste previše strog roditelj

Kako vaspitati dete, kako ga izvesti na pravi put i naučiti ga da se lepo ponaša je ono što muči svakog odgovornog roditelja. U nastojanju da to izvedemo na najbolji mogu način desi se i da preteramo pa postajemo strogi roditelji kojih se deca plaše, a to niko ne želi. Razmislite, možda je vreme da promenite nešto u svom ponašanju.

Imate previše pravila
Ako postavljate previše pravila koje jednostvano nemoguće poštovati znači da ste previše strogi. Puno bolja opcija je da postavite nekoliko osnovnih pravila kojih svi treba da se pridržavaju i nema popuštanja.

Vaše pretnje su previše žestoke
Ako deci pretite na previše žestok način, kažete im da ćete im pobacati sve igračke ili da ćete ih izbaciti iz kuće.

Vaša pravila prelaze granice roditeljstva
Vi kao roditelj imate pravo da odredite kada će dete ići na spavanje, kada će doći kući, koliko sati dnevno će učiti i provesti za računarom, ali nemate pravo da detetu određujete i naređujete kojim sporotom će se baviti, koji će instrument svirati ili koju će muziku slušati. Ako to radite onda ste previše strogi i vaša pravila prelaze granice roditeljstva. S druge strane postoje situacije kada treba da se umešate, na primer – ako dete sluša muziku koja nije primerena njegovom uzrastu, koja potiče na nasilje i ima uvredljive tekstove.

Vaša ljubav nije bezuslovna
Nikad, ali nikad ne smete reći ili napraviti ništa što bi dete navelo da pomisli da ga ne volite bezuslovno. Dete bi trebalo da zna da ga volite čak i onda kada nije pospremilo svoju sobu, čak i ako ste ljuti na njega iz bilo kog razloga. Detetu nikad ne smete reći da nije dobro ukoliko se ne ponaša na način na koji vama odgovara.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije