Nega bebinih noktića

Noktići novorođene bebe mogu biti slabi, dugački, mekani, ali moraju biti prisutni. Odsustvo noktića je ozbiljan problem i ne sme se zanemariti. No, najčešća briga roditelja je uvek – kako seći i negovati bebine nokte.

Evo nekoliko saveta:

Ne secite prve noktiće odmah po rođenja. Oni će se vrlo brzo odlomiti sami i neće smetati detetu. Kasnije ćete noktiće seći jednom nedeljno.

Nije nužno nabavljati posebne makazice namenjene nezi bebinih noktića.

Ako vaše dete ima čvrst san noktićima se možete baviti i dok ono spava. Ukoliko ne možete tako, onda uzimte dete za ruke, zauzmite povoljan položaj – tako da detetu budete iza glave ( u prvo vreme to možete činiti tako da dete polegnete na sebe u poluležećem položaju, a kasnije da ga stavite na kolena i okrenete licem od sebe). Levom rukom držite prstiće, a desnom secite nokte. Može vam pomoći i neko od ukućana.

Nokte na rukama secite polukružno kako biste uklonili oštre ivice, a nožne noktiće secite ravnom linijom.

Mlade majke su često uplašene da bi se dete moglo noktićima povrediti. Beba se ne može povrediti, već samo ogrebati, najčešće po licu. Za taj problem postoje male rukavice, ali njihovom upotrebom lišavate dete osećaja dodira. Na dlanovima i jagodicama prstiju nalazi se mnogo nervnih završetaka, pa dete dodirom dobija puno informacija iz okoline. Bolje rešenje je da redovno sečete noktiće i tako sprečite ogrebotine.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije