simptomi ovulacije
28.03.2023 Začeće

Simptomi ovulacije: Kako da znate kad su plodni dani

Ako se pitate koji su to simptomi ovulacije, srećom, nije ih teško primetiti. Tokom ovulacije, iz jajnika u jajovod se oslobađa jajna ćelija i „čeka“ da se spoji sa spermatozoidom. Drugim rečima, u idealnom slučaju, seksualni odnos treba da se desi dan ili dva pre trenutka ovulacije kako bi se povećale šanse za začeće. Ako su vaši menstrualni ciklusi redovni, što znači da se javljaju sa istom frekvencijom svakih 25 do 35 dana, verovatno ćete biti najplodniji negde na pola puta između početka jedne i sledeće menstruacije, kada dolazi do ovulacije. Neki znaci ovulacije ukazuju na to da se ovulacija približava. Drugi vas obaveštavaju da je ovulacija prošla.

Simptomi ovulacije: Šta je „plodni prozor“

U proseku, osoba sa redovnim ciklusima ima tendenciju ovulacije negde između 11. i 21. dana ciklusa (prvi dan je dan kada dobijete menstruaciju). To znači da će najplodniji dani neke osobe pasti negde između 8. i 21. Ako su vam ciklusi kraći, veća je verovatnoća da ćete ovulirati bliže 11. danu. Ako imate duže menstrualne cikluse, ovulacija se može desiti bliže 21. danu. Ako želite da zatrudnite, možete imati odnos svaki ili svaki drugi dan između 8. i 21. dana ciklusa. Ili možete pratiti simptome ovulacije. Takođe možete pokušati da pratite svoje cikluse svakog meseca, tako da steknete predstavu o tome kada se kod vas dešava ovulacija (vaš lični prosek).

Koji su simptomi ovulacije?

Ako želite da zatrudnite, obratite pažnju na sledeće simptome:

1. Sekret kao belance

Kada se približavate ovulaciji, sekret (cervikalna sluz) se povećava i pretvara u konzistenciju nalik sirovom belancetu. Ova cervikalna sluz pomaže spermi da dopre do jajne ćelije i obično čini seksualni odnos lakšim i prijatnijim. Kada niste u plodnoj fazi ciklusa, cervikalna sluz je lepljivija. Faze cervikalne sluzi su skoro potpuno suve, lepljive, kremaste, vodenaste, nalik sirovom belancetu, a zatim ponovo lepljive ili suve. Kada znate šta da tražite, možete naučiti da pratite ove promene i predvidite ovulaciju.

2.Povećana seksualna želja

Priroda tačno zna kako da vas navede na seks u idealno vreme za začeće. Ženina želja  za seksom se povećava neposredno pre ovulacije. Dakle, ako ste raspoloženi, to je prilično pouzdan pokazatelj da je ovulacija na pomolu. Naravno, ovulacija nije jedina stvar koja može povećati libido. Takođe, ako ste uznemireni, pod stresom ili depresivni, možda nećete primetiti ili imati povećanje seksualne želje, čak i neposredno pre ovulacije.

3.Povećanje bazalne telesne temperature

Bazalna telesna temperatura (BBT) je vaša temperatura kada ste u mirovanju. Iako možda mislite da je normalna telesna temperatura oko 36 stepeni, istina je da ona varira tokom dana i tokom meseca. Ona se povećava i smanjuje na osnovu vašeg nivoa aktivnosti, onoga što jedete, vaših hormona, navika spavanja i, naravno, ako se razbolite. Praćenje zahteva da merite temperaturu svakog jutra u isto vreme, pre nego što ustanete iz kreveta.
Iako ne može da predvidi ovulaciju, vaš BBT može da vam kaže približan dan kada je ovulacija nastupila. Nepravilni rasporedi otežavaju praćenje BBT, kao što je rad u noćnoj smeni ili nedoslednosti u obrascima spavanja. Vaš ginekolog može da dijagnostikuje nepravilne cikluse ili probleme sa ovulacijom pomoću vašeg BBT grafikona. Nakon ovulacije, nivo progesterona raste u vašem telu, što uzrokuje blago povećanje temperature. Ako pratite svoj BBT, možete videti kada ste ovulirali.

4.Promena položaja grlića materice

Ako o svojoj vagini razmišljate kao o tunelu, on se završava na grliću materice. Grlić materice menja položaj  tokom menstrualnog ciklusa. Neposredno pre ovulacije, on se pomera gore (možda ćete čak imati poteškoća da ga dosegnete), postaje mekši na dodir i blago se otvara. Kada niste u plodnoj fazi ciklusa, grlić materice je niži, tvrđi i čvršće zatvoren.

5. Bol u donjem delu stomaka

Da li ste ikada doživeli iznenadan, oštar bol u donjem delu stomaka? Ako se taj bol javi sredinom ciklusa, možda je posledica ovulacije. Neke žene imaju te bolove svakog meseca. Istraživanja su otkrila da se bol u sredini ciklusa  javlja neposredno pre ovulacije – kada ste najplodniji. Neke žene doživljavaju toliko jake bolove tokom ovulacije, da im seks nije ni na kraj pameti. Odmah obavestite svog lekara ako osećate jak bol tokom ovulacije, jer to može biti mogući simptom endometrioze ili adhezija karlice.

(Ne)pouzdani testovi za ovulaciju

Kako funkcionišu kućni testovi za određivanje ovulacije? Urinirate na štapić ili u šolju u koju stavljate štapić ili test traku. Pojaviće se dve linije. Kada je linija testa tamnija od kontrolne, test se smatra pozitivnim, što ukazuje na to da ćete verovatno ovulirati. Ovo je idealno vreme za seksualni odnos. Testovi za ovulaciju su popularan način za otkrivanje ovulacije, ali nisu uvek pouzdani – niti jeftini.  Ovi testovi mogu biti skupi, posebno ako su vam menstruacije neredovne ili ako pokušavate da zatrudnite duže vreme. Takođe, ne mogu pružiti garanciju da ste  ovulirali. Možete dobiti pozitivan rezultat i ne ovulirati. Postoje slučajevi kada telo ima povišen nivo LH hormona iz nekih drugih razloga, kao što su sindrom policističnih jajnika ili rana menopauze. Osim toga, određeni medikamenti kao što su lekovi za plodnost, hormoni, kontraceptivne pilule ili antibiotici, mogu dati lažne rezultate na testovima za ovulaciju. Na pouzdanost testova utiče i pravilan način korišćenja, pa je veoma važno ispratiti uputstvo konkretnog testa koji koristite.

 
Doucefleur/gettyimages.co.uk

još iz kategorije