šta raditi kada beba dobije temperaturu
11.02.2023 Zdravlje bebe

Šta raditi kada beba dobije temperaturu?

Imate osećaj da je vaša beba vruća? Izgleda klonulo i deluje bolesno? Postoji mnogo razloga zašto je najbolje odmah izmeriti bebi temperaturu. Pročitajte savete o tome šta raditi kada beba dobije temperaturu.

Šta raditi kada beba dobije temperaturu: Saveti za slučaj da primetite da beba ima povišenu temperaturu

Za početak treba da znate da svaka beba ima različitu prirodnu temperaturu, ali kako bi njihova tela dobro funkcionisala ona bi trebala da bude oko 36,4 stepena. Dok je vaša beba dobro, izmerite joj temperaturu i zapišite je kako biste bili svesni kolika je njena normalna temperatura i da biste znali kako da postupite sledeći put kada vam se učini da je bebina temperatura povišena.

Merenje bebine temperature

Prvi simptomi povišene temperature su drhtavica i malaksalost. Osim toga, bebi se mogu zarumeniti obrazi, pojačaće se znojenje, a primetićete i da je beba vruća na dodir. Kako biste proverili bebinu temperaturu koristite digitalni toplomer jer on rezultate pokazuje odmah, a osim toga njegovo očitavanje temperature je i najtačnije.

Kako izmeriti bebi temperaturu

Držite bebu krilu i stavite toplomer ispod njenog pazuha (za decu mlađu od pet godina preporučuje se toplomer koji se stavlja ispod pazuha). Pritisnite njihovu ruku prema telu kako bi toplomer stajao mirno dok ne završi merenje. Ukoliko imate digitalni toplomer, čućete zvučni signal da je temperatura izmerena. Poslednji korak je čitanje rezultata sa ekrana na toplomeru.

Temperaturu je najbolje izmeriti pre nego što se javite lekaru jer će njihovo prvo pitanje nakon vašeg poziva biti kolika je bebina temepratura. Ukoliko je temperatura viša od 38 stepeni, pozovite lekara opšte prakse u što kraćem roku. Znajte da groznica može početi već sa temperaturom od 37,5 stepeni. Ukoliko beba ima temperaturu koja je viša od 38 stepeni pre svega se obratite lekaru kako biste utvrdili šta je uzrok. Nakon toga, pokušajte da snizite bebinu temperaturu kako ne bi došlo do komplikacija. Bebino telo može loše odreagovati na visoku temperaturu prilikom pokušaja da se umiri. Ukoliko se temperatura ne reguliše, dete može doživeti napad koji se naziva febrilna konvulzija koji može izazvati i gubitak svesti.

Temperaturu treba da izmerite više puta kako biste videli da li se simptomi smiruju ili pogoršavaju, a samim tim i da li je terapija koju ste preduzeli dobra.

Šta raditi kada beba dobije temperaturu: Naučite da koristite toplomer

Digitalni toplomer postavljen ispod pazuha vaše bebe je najprecizniji način merenja temperature. Ako koristite toplomer za uši, uverite se da je pravilno umetnut da biste izbegli netačna očitavanja. Nikada ne stavljajte toplomer u bebina usta jer se može povrediti ako ga ugrize. Za lakše korišćenje toplomera pre upotrebe pročitajte uputstva proizvođača. Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na otežano čitanje rezultata sa toplomera:

Toplomer može pokazati povišenu temperaturu i onda kada beba nije bolesna ukoliko je beba umotana u ćebe ili je u kontaktu sa toplom flašicom. Takođe, pretopla prostorija može učiniti isto. Ukoliko ste upravo kupali bebu toplom vodom, toplomer će pokazati povišenu temperaturu. Prilikom merenja potrudite se da eliminišete sve faktore koji mogu dovesti do zablude.

Šta raditi kada beba dobije temperaturu: Načini da temperatura spadne

Već je napomenuto da je najbitnije da se što pre javite lekaru kako biste pronašli uzrok povišene temperature, a uz to i dobili terapiju koja će biti od pomoći za zdravlje vaše bebe. Ono što možete učiniti nakon toga pročitajte dalje u tekstu:

Proverite da li ste previše utoplili bebino telo. Ukoliko jeste, uklonite neke slojeve odeće i prekrivača. Sačekajte dvadesetak minuta, a zatim opet izmerite temperaturu kako biste utvrdili da li temperatura
spada.

Dajte bebi više tečnosti. Groznica može biti i znak dehidratacije. Zbog toga se pobrinite da beba dobije dovoljno vode, i proverite da li joj je bolje nakon toga.

Dajte bebi da jede jer ona treba da bude sita čak i ukoliko je prehlađena. Nemojte se plašiti da će to
pogoršati simptome.

Šta raditi kada beba dobije temperaturu: Stvari koje morate znati o lekovima

Ukoliko vam je lekar savetovao lek za smanjenje telesne temperature, ne smete koristiti bilo koji lek. Paracetamol je prva opcija kada je u pitanju smanjenje dečije telesne temperature. Paracetamol deluje kao lek protiv bolova, a utiče i na temperaturne centre u mozgu kako bi regulisao temperaturu. Najbolje rešenje je da pitate doktora da vam preporuči lek koji će za vašu bebu biti bezbedan. Nije sve samo u izboru odgovarajućeg leka, već i u pravilnom doziranju. O tome vas najbolje može informisati lekar ili farmaceut. Aspirin nije bezbedan za decu, te je najbolje da ovaj lek nikada ne koristite kada je vaše dete bolesno.

Prilikom svake tegobe koja se desi vašoj bebi nemojte oklevati da pozovete doktora ili drugo medicinski stručno lice. Ovakve stvari nisu za igranje i umesto panike koja većinu roditelja obuzme u ovim situacijama, ostanite pribrani i potrudite se da beba ne oseti vašu uznemirenost. Medicinska pomoć će joj dobro doći, a vi se potrudite da joj olakšate na sve moguće načine.
Jovana Jevtić

još iz kategorije