Decu čine srećnom jednostavne stvari

Iako deca ponekad traži skupe nove igračke ili imaju neke “specijalne” želje, ono što ih suštinski čini srećnim jesu vrlo jednostavne stvari koje svaki roditelj može priuštiti svom detetu. Uostalom, kad “vratite film” i setite se svog detinjstva, da li su vam u sećanju ostale igračke ili porodična okupljanja?

Sreća znači – porodica na okupu
Dok članovi porodice jedni drugima pružaju podršku i popravljaju raspoloženje, nema te prepreke koja može stati na kraj njihovoj sreći.

Česti zajednički obroci
Porodice koje jedu za istim stolom imaju snažnu povezanost. Vreme obroka je vreme razmene iskustava, poveravanja i povezivanja. Ne dopustite da se porodična okupljanja odvijaju samo jednom nedeljno ili isključivo vikendom.

Previše vannastavnih aktivnosti nije dobro za dete
Kada je dete preopterećeno i mnogo vremena mu odlazi na razne aktivnosti, to ima uticaj i na ličnu sreću, ali i na povezanost cele porodice.

Zdravi rituali
Deca vole rituale, pa izmislite neke koji će biti karakteristični za vašu porodicu i u čije sprovođenje će biti uključeni svi članovi.

Nema vikanja
Svađe bi trebalo izbeći pred decom. Roditelji su deci uzor, pa ako vide da se mama i tata svađaju, ne očekujte da će se suzdržavati od svađa ako ni vi to ne činite.

Porodični nadimci
Svakom članu porodice dajte jedinstven nadimak. Zabava je zagarantovana već pri samom smišljanju nadimaka.

Razmena iskustava
Iako vam se možda ne čini potrebnim da detetu pričate kako ste imali naporan dan na poslu, ne potcenjujte to malo biće. Uostalom, to će dete podstaći da vam ispriča šta se njemu događalo u školi. Možda, na kraju, svi izvuku neki dobar zaključak.

Igra
Zajednička igra cele porodice, ključ je svake srećne porodice.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije