Šta bebe najviše vole?

Ako ste se pitali šta posebno privlači bebinu pažnju i u čemu najviše uživa, evo odgovora. Na prvom mestu je, bez dileme, njoj najdraže biće – mama.

1. Mamino lice
Kada novorođenče ne spava, vreme uglavnom provodi gledajući u mamu. S obzirom da beba vidi na svega 20-30 cm, to je taman razdaljina između lica mame i lica bebe dok sisa. Već sa dva meseca beba prepoznaje mamin lik i na njenu pojavu reaguje osmehom. Zanimljivo je da beba u početku prepoznaje njen oblik glave, frizuru, bradu, a tek kasnije oči, nos i usta.
Savet mamama: bez obzira što mislite da vaše novorođenče ništa ne razume, pričajte mu što više uz odgovarajuću gestikulaciju. Postavljajte mu pitanja i odgovarajte, pravite smešne face, podižite obrve i pratite kako beba na to reaguje. Većina će prvo posmatrati, a zatim i pokušati da imitira pokrete.

2. Jarke boje
Roditelji često za mališane biraju svetle, pastelne boje za garderobu, igračke, posteljinu… Međutim, istraživanja su pokazala da bebe vole i uživaju u jarkim bojama, a posebno u crvenoj, ljubičastoj, plavoj.
Ovo se odnosi na bebe od 3-4 meseca, jer pre toga ne vide boje, već samo blede obrise.

3. Muziku
Mališani prosto obožavaju zvuk zvona i muzičkih igračaka (naročito one što se okreću iznad kreveca). Zanimljivo je da već u najranijem uzrastu deca pokazuju naklonost ka određenoj vrsti muzike, dok im neki taktovi smetaju. Takođe, bebe rano pokazuju imaju li osećaj za ritam, pa neke prave pokrete potpuno u ritmu muzike, dok se druge pokreću bez ikakvog takta.
Ipak, ono što svi mališani vole jeste da stvaraju muziku; za početak je to zvečka, a kasnije i prvi muzički instrumenti.

4. Stariju decu
Glavni razlog zašto su bebama starija deca (oko 3 godine) zanimljiva je taj što još uvek imaju visok (piskav) glas koji im veoma prija, još uvek su mali i slični njima, a dodatno ih osvajaju pokretima i emocijama.

5. Dodir (maženje, golicanje)
Bebe uživaju u dodiru, a posebno u masaži i golicanju, jer im na taj način pružate dodatnu pažnju. Masaža bebama veoma prija, dok ih golicanje zabavlja i oduševljava. Između četvrtog i šestog meseca na dodir reaguju smeškanjem i smejanjem.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije