Šta svaki roditelj treba da zna pre nego što detetu kupi telefon

Telefon nije baš najbolja stvar za vaše dete, ali ne možete doveka protiv vremena u kojem ga odgajate. Evo pravila koja će vam biti od velike pomoći.

1. Kupte mu osnovni, običan telefon
Najbolje bi bilo ako možete da pronađete telefon bez kamere, interneta, igrica. Ukoliko detetu dajete neki vaš stari telefon, isključite mu sve dodatne funkcije, a ako se bude žalilo, podsetite ga da je telefon oruđe a ne igračka. Radi se o sigurnosti, ne o društvenom statusu ili igricama.

2. Postavite ograničenja
Većina mobilnih kompanije omogućava da se ograniči broj poruka koje korisnik može da šalje ili prima, kao i broj minuta razgovora. Ako dete prekorači određeni, dogovoreni iznos računa, ono plaća dodatne troškove od svog džeparca. Na većini telefona možete blokirati pristup internetu i pozive sa nedozvoljenih brojeva.

3. Postavite još ograničenja
Odredite vreme kada mobilni telefon mora da bude isključen – npr. tokom ručka i večere, nakon 10 sati uveče i tokom školskih časova. Ako je vaš tinejdžer vozač, insistirajte da pri vožnji ne koristi telefon. Neke porodice ne dozvoljavaju mobilne telefone u dečjim sobama noću kako se deca ne bi dopisivala ili sa nekim razgovarala u vreme spavanja. Insistirajte na tome da vaše dete odgovara na pozive i poruke odmah i naučite ga da ne odgovara ili ne uzvraća pozive i poruke ljudi koje ne poznaje.

4. Poštujte i vi ista ograničenja
Ponašajte se u skladu sa onim što govorite. Ukoliko ne želite da vaše dete koristi telefon za vreme obroka ili tokom vožnje, poštujte i sami ta pravila. Ako ne želite da on ili ona kompulsivno proveravaju notifikacije na telefonu, ne čine to ni vi sami. Vi ste uzor broj jedan vašem deteta bez obzira na to da li ono to priznaje ili ne.

5. Upozorite ga na zračenje
Zbog rizika od zračenja, preporučuje se da deca koriste slušalice umesto da drže mobilni telefon na uhu. Isto tako, ne dozvolite deci da spavaju sa telefonom pod jastukom. A savetuje se i da se mobilni telefon ne nosi u prednjim džepovima pantalona zbog potencijalnog rizika od zračenja na reproduktivni sistem.

6. Učite ga bontonu za korišćenje mobilnog
Deca se ne rađaju sa znajem pravila o tome kako da s poštovanjem, na lep način koriste mobilne telefone, uključujući i to da ne treba da ih koriste za širenje glasina, da ne uzimaju (ili ne šalju) fotografije bez dozvole drugih ljudi, da ne šalju neprikladne fotografije i poruke, da ne obavljaju lične razgovore na javnim mestima – i, naravno, da nikada ne komuniciraju sa strancima bez obzira na to kako im se oni predstave.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije